Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neočekivani problemi

Ronaldo već može žaliti što je napustio Real: Vilu nitko neće, Modrić trn u oku

Napuštanjem Real Madrida Cristiano Ronaldo teže će osvajati najvažnije momčadske, ali i individualne trofeje...

Galerija Luka Modrić, Sergio Ramos i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Messi, Ronaldo i Modrić (Foto: AFP) Mohamed Salah, Luka Modrić i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) +5 Cristiano Ronaldo (Foto: AFP)

Cristiano Ronaldo ovog je ljeta napustio Madrid, skrasio se u Torinu, ali u španjolskoj metropoli ostali su neki repovi, dosta neočekivani problemi. Ronaldo nikako ne uspijeva prodati svoju luksuznu kuću u najotmjenijem dijelu Madrida. Za vilu od 950 četvornih metara i okućnicom većom od 4000 četvornih metara traži pet milijuna eura, pišu španjolski mediji. Je li cijena realna ili nije, teško je reći, ali činjenica je da kupaca zasad nema.

Španjolska već godinama proživljava tešku ekonomsku krizu, tako da je malo privatnih lica koja su spremna iskrcati toliki iznos za kuću koja iziskuje velika sredstva za održavanje. Navodno su jedino zainteresirane neke kompanije koje ponajprije žele otkupiti Ronaldovo poslovno carstvo koje je izgradio u Španjolskoj. Velike tvrtke sama kuća ne zanima previše, ona je tek usputna investicija u kompletnoj ponudi.

Ronaldovu vilu u Madridu nitko neće

Ronaldo je prelaskom u Juventus financijski zacijelo profitirao, isposlovao je veću plaću i vjerojatno dogovorio nove unosne sponzorske ugovore. No, kako vidimo, na nekim stvarima je izgubio ili će tek izgubiti. Možda će zažaliti što je napustio Real. Nekoliko stvari govori da bi to moglo biti tako. Prvo, teško da će u Juventusu zadržati golgeterski učinak koji je imao u Realu.

Programi specijaliziranih tvrtki koje se bave predviđanjem učinka nogometaša nakon prelaska u novi klub izračunali su na temelju mnoštva varijabli da će Ronaldo postizati 0,8 posto golova po utakmici u Juventusu, dok je u Realu imao ukupan prosjek nešto više od jednog gola po utakmici.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kako će proći u osvajanju momčadskih trofeja, tek ćemo vidjeti, ali jasno je da ga je Juventus prije svega doveo zbog napada na Ligu prvaka, a nju nije tako lako osvojiti. Talijanskom ligom Juve ionako suvereno vlada već godinama. Što se tiče individualnih nagrada, i na tom polju Ronaldo zacijelo neće biti lakše, samo teže. To je povezano s učinkom kluba i reprezentacije.

Modrić trn u oku

S obzirom da je očito iznenađen i uvrijeđen što nije dobio The Best, FIFA-inu nagradu za najboljeg igrača godine, Portugalac je vrlo brzo spoznao da će do individualnih nagrada puno teže dolaziti otkada nije pod moćnim Realovim skutima. Juventus jest veliki klub, ali ne može se mjeriti s utjecajem Kraljevskog kluba na svim poljima.

Bi li dobio The Best da je ostao u Realu, nećemo nikada saznati, ali možemo pretpostaviti za koga bi se Real odlučio u marketinškoj promociji. Znamo kako je Real funkcionirao u Portugalčevoj eri; uvijek i svaki put na prvom mjestu je Ronaldo, a ostali neka pričekaju Godota.

Sinergija Realova i Ronaldova utjecaja i PR mogućnosti bila je jako moćna, neki će reći premoćna. Jedinog ozbiljnog takmaca imali su u Lionelu Messiju i Barceloni. Sada je situacija dosta drugačija, Ronaldo se neće morati boriti samo protiv Messija, nego i protiv Realovih kandidata, a mogli bi se uključiti i Neymar i Kylian Mbappe.

Iz redova Reala ove godine to je bio hrvatski kapetan Luka Modrić, koji je po svim parametrima zaslužio nagradu, a sljedeće možda će to biti preporođeni Gareth Bale ili opet Modrić, koji bi mogao postati poveći Ronaldov trn u oku ako nastavi igrati kao prošle sezone. Kad igrate u moćnom Realu i jednom se dokopate titule najboljeg igrača svijeta, zašto to ne biste napravili još jednom?

Zašto je Perez prodao Ronalda?

Florentino Perez tvrdi da je želio zadržati Ronalda, da mu je ponudio novi ugovor, ali da je on zbog privatnih razloga inzistirao na odlasku.
„Odštetna klauzula iznosila je milijardu eura, ali zbog svega što je napravio za Real nismo mu željeli raditi probleme. Da smo inzistirali na klauzuli, jasno je da to nitko ne bi platio. Izvukli smo najviše što smo mogli“, kaže predsjednik Reala, koji je prokomentirao Ronaldov manjak respekta prema Modriću i izostanak s dodjele FIFA-inih nagrada, zbog čega su ga mnogi kritizirali.

Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

„Vjerujem da će zagrliti Modrića čim ga vidi. Ponosni smo što je igrao za naš klub, u Realu su mu vrata uvijek otvorena, njegova ostavština je neprocjenjiva. On je nasljednik Alfreda Di Stefana, ostao je u srcu Realovih navijača“, pomirljivo je prokomentirao predsjednik Reala koji je godinama vodio teške bitke s Ronaldom i njegovom menadžerskom svitom, koja je svako malo tražila povećanje plaće i ostalih bonusa.

Nećemo reći da Perez laže, ali prilično je jasno da nije otkrio cijelu istinu. Osobni razlozi mogu se interpretirati na bezbroj načina. Ronaldo je sam rekao, i to u nekoliko navrata, da osjeća kako ga u Realu ne poštuju dovoljno, pa nije teško zaključiti da je došlo do opetovanog sukoba s Perezom.

Muko moja, prijeđi na drugoga

Uostalom, o tome su brujali svih mediji, a i nije prvi put. Koliko smo samo puta čuli da nije sretan u Realu, Perez bi otezao, ali na kraju bi sve završilo povećanjem plaće. Ovaj put predsjednik Reala iz špila je izvukao neke druge karte, koje se nisu svidjele Portugalcu.

Da se Ronaldo rastao s Realom u posve prijateljskom ozračju, vjerojatno ne bi eskivirao dolazak u London. U Realu su očito procijenili da je pravi trenutak za prodaju. Po pitanju financija, jer su dobili popriličan iznos od prodaje, a još više su uštedjeli riješivši se Ronaldove četverogodišnje plaće, koja bi ih stajala glemih 300 milijuna eura u bruto u iznosu.

U sportskom smislu riješili su superzvijezde koja je ušla u ozbiljne nogometne godine, a čiji je ego već odavno poprimio mamutske dimenzije i uglavnom je generirao negativnu atmosferu u momčadi i cijelom klubu.

Iz izjava igrača Reala, posebice Garetha Balea, lako se da iščitati da su mnogi odahnuli nakon što je po mnogo čemu „superteška“ zvijezda napustila Santiago Bernabeu. Tepanje i konstantno ugađanje prohtjevima razmažene zvijezde mnogima je na Bernabeuu dojadilo. Teško je živjeti s takvom superzvijezdom tolike godine. Nema sumnje da je Ronaldo dao puno Realu, to nitko i ne spori, ali svemu jednom dođe kraj. Perez je očito zaključio: muko moja, prijeđi na drugoga.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider