Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Rijeka samu sebe upucala: Jesu li penali za Dinamo čisti? Tomić kao da je htio nešto reći, a Mišković i Rijeka šute

Dinamo se opet izvukao; jednim dijelom zbog svoje kvalitete i pobjedničkog mentaliteta, a drugim dijelom zbog već skoro tradicionalne šeprtljavosti suparnika u Prvoj HNL. Kako drukčije opisati to što je Rijeka prokockala?

Kakva drama na Rujevici, kakvi šokantni obrati. Nevjerojatno je što je Rijeka prosula ili ako želite, što je Dinamo uspio dostići. Utakmica (3:3) kakvu dugo nisam gledao. Za gledatelje uzbudljiva, za trenere jamačno silno stresna.

Podsjetila me je barem djelomično na ono čuveno finale Lige prvaka Liverpoola i Milana u Istanbulu. Da se na Rujevici igrao produžetak, Dinamo bi vjerojatno napravio potpuni preokret.

Domagoj Pavičić Rijekina desetka za Dnevnik Nove TV: "Mi možemo više žaliti nego Dinamo, ali lijepo nas je vidjeti na prvom mjestu" divider

Kada je Andrić izjednačio na 3:3, Rijeka je bila u teškom nokdaunu, njezini igrači nisu znali gdje se nalaze. Riječani su bili šokirani, totalno obezglavljeni, sudarali su se po terenu. Modri su lako mogli postići i četvrti pogodak. Tolić je kod 3:3 praktički promašio prazna vrata.

Tomić i Riječani u nevjerici što su propustili

Trener Rijeke Goran Tomić bio je u nevjerici nakon utakmice. Vidjelo se da je u šoku, kao i njegovi igrači koji su izgledali kao da ih je kamion pregazio. Razočaranje u riječkim redovima bilo je golemo. Tomić je u vidno grogiranom stanju davao izjavu netom nakon utakmice. Ponavljao je da se Dinamo vratio s pomoću dva jedanaesterca, kao da je htio nešto više reći, a ipak se nije usudio.

HNL golovi: Rijeka - Dinamo 1:0 (Drmić)

“Rekao bih da smo odigrali prvih 45 minuta savršeno, bez ijedne greške, cilj je bio u drugom poluvremenu ići na isti način, ali drukčije je kad primiš dva gola iz kaznenog udarca”, kazao je Tomić i ponovno istakao što je razlog Rijekina nevjerojatnog pada u drugom dijelu.

“Tome su presudila dva penala. Dinamo nam nije zadavao previše problema iz igre, a poslije toga je dobio krila. Ne mogu pretjerano zamjerati svojim igračima osim neopreznosti u šesnaestercu. Dva jedanaesterca su odlučila jer Dinamo nam iz igre nije puno prijetio”, kazao je Tomić. Sve je ostalo na aluzijama između redova.

Penali su dio igre. Ako su čisti...

Da, Dinamu su krila dali penali, ali i oni su dio igre. E, sad, ključno je pitanje jesu li jedanaesterci postojali? Neki će možda dodati i bi li ih sudili nekim drugim klubovima...

Ako se složimo da su penali postojali, Tomić se može ljutiti samo na svoje igrače, a budući da nije izrijekom doveo u pitanje ispravnost sudačkih odluka, pretpostavljam da smatra kako odluke nisu sporne. Riječani se zasad nisu oglasili, barem do trenutka pisanja ovog teksta, a hoće li se oglasiti, vidjet ćemo uskoro.

Bit će zanimljivo vidjeti analizu suđenja. Drugi jedanaesterac vjerojatno će se najviše komentirati. Pravilo igranja rukom, pogotovo kada se igrača napuca u nogu iz neposredne blizine, pa se lopta odbije u ruku, jako je rastezljivo. Tu imamo dva diskutabilna faktora: blizinu i potom odbijanje od noge.

HNL golovi: Rijeka - Dinamo 2:0 (Drmić)

Prvi jedanaesterac čini se jednostavnijim, iako će možda neki postaviti pitanje čuvenog "intenziteta". Ta situacije zorno pokazuje da Rijeka u napadu ne može toliko razigrati i zabiti koliko u obrani može zabrljati.

Lopta odlazi od gola, situacija uopće nije opasna po gol Rijeke, ali Vučkić panično reagira. Zamahuje nogom kao da je riječ o utakmici na radničkim sportskim igrama, da je pogodio loptu, a ne nogu protivničkog igrača, valjda bi je prebacio preko tribine.

Šeprtljava obrana Rijeke

Mogao je jednostavno iznijeti loptu, zagraditi se, ma što god, ali on se odlučio za najgoru varijantu, zamahnuti taman tako da mu protivnički igrač stigne podmjestiti nogu. U toj se situaciji Riječani mogu ljutiti, ako se ljute, najviše na sebe.

Analizirat će se i situacija u kojoj je Modrima poništen pogodak, ali to se dogodilo poslije dosuđenih jedanaesteraca, koji su u bitnom odredili daljnji tijek i ritam utakmice, to se Tomiću mora priznati.

Bez obzira na sve, Rijeka je na gotovo amaterski način prokockala fantastičnu priliku odlijepiti se od Dinama na četiri boda i napuniti se ogromnom dozom samopouzdanja, a u isto vrijeme unijeti veliki nemir u plavi tabor.

HNL golovi: Rijeka - Dinamo 3:0 (Velkovski)

Da je nastavila s igrom iz prvog dijela i na kraju slavila, što je realno trebala, napad na naslov prvaka ne bi se činio pretjeranom prognozom, dok bi se nad Maksimirom jamačno okupili tmurni oblaci. Damir Krznar opet bi opasno živio. 

Dinamo se opet izvukao; jednim dijelom zbog svoje kvalitete i pobjedničkog mentaliteta, a drugim dijelom zbog već skoro tradicionalne šeprtljavosti suparnika u Prvoj HNL. Kako drukčije opisati to što je Rijeka prokockala?

Šerifov recept u prvom poluvremenu

Krenula je sjajno, odigrala je stvarno odlično prvo poluvrijeme. Može se reći da je razbila Dinamo i doista je bilo teško pretpostaviti da bi mogla sve tako lako upropastiti u drugom poluvremenu. Čak ni ova Rijeka koja tako lako prima golove.

Tomić nije izmišljao toplu vodu, primijenio je recept Jurija Verniduba, ukrajinskog stručnjaka na klupi Šerifa. Intervalnim presingom i kontrom razbucao je Krznarove trupe. Baš poput Šerifa u Tiraspolu.

HNL golovi: Rijeka - Dinamo 3:1 (Petković)

Dinamo je najnemoćniji kada mu se prepusti lopta, stane u blok i čeka kontra. Naravno, ako imaš igrače za kontru, a Rijeka ih ima. Faktor iznenađenja bio je presing u startu.

Rijeka je slično kao Šerif u Tiraspolu na početku silovito krenula prema vratima Livakovića, iskoristila je smušenost gostiju i rano povela, a onda se povukla u zasjedu i izraketirala Modre.

Modri objeručke prihvatili riječke poklone  

Opet se pokazalo da Dinamo teško nalazi rješenja kad naiđe na kompaktnu i dobro postavljenju obranu. Kada igraju s al pari suparnicima, Modrima više odgovara da oni čekaju u zasjedi, a da protivnik vodi igru, kao što je to bilo s Genkom u Belgiji.

Rijeka je u prvom dijelu reprizirala Šerif, no u drugom je nevjerojatno pala i još jednom pokazala da ima previše rupa. Ponijela se poput krave koja namuze 20 litara mlijeka i onda sve prospe nogom.

HNL golovi; Rijeka - Dinamo 2:3 (Petković)

Tomićeva momčad previše oscilira, ne samo od utakmice do utakmice, nego od poluvremena do poluvremena. Modri su prvo poluvrijeme odigrali jako loše, pače katastrofalno.

Nisu su se predavali, pokazali su karakter, ali logično je bilo očekivati da se ne mogu vratiti, 3:0 je ipak veliki minus. Međutim, i kad se najmanje nadaju, u HNL-u im suparnici često sami isporuče poklone. I što da rade, jednostavno ih ne mogu odbiti.

HNL golovi: Rijeka - Dinamo 3:3 (Andrić)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider