Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
FIFA PODRŽALA

Revolucija u ženskom nogometu: Važna odluka oko trudnoće nogometašica

Klubovi će to morati poštovati.

Alex Morgan (Foto: AFP)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) podržala je predložene reforme za zaštitu nogometašica i trenera.

Reforme su razvijene u uskoj suradnji sa svim dionicima krovne nogometne organizacije i uspostavit će barem minimalne standarde, posebno u pogledu majčinstva, objavila je FIFA.

"Nakon nedavnog fenomenalnog rasta i neviđenog uspjeha Svjetskog prvenstva u Francuskoj, ženski nogomet ulazi u sljedeću fazu razvoja", rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Zoran Mamić Mamiću otpala dva jako važna igrača za dvoboj s Osijekom i Bjelicom divider

"Iz toga slijedi da također, moramo usvojiti regulatorni okvir koji je primjeren i prilagođen potrebama ženskog nogometa," dodao je.

Među reformama su neke ključne mjere, poput obveznog rodiljnog dopusta od 14 tjedana, tijekom kojeg će nogometašice primiti financijsku naknadu u iznosu od dvije trećine svoje plaće prema trenutnom ugovoru.

Između ostalog, nakon povratka na posao, klubovi moraju ponovno angažirati igračice i pružiti odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku.

Boro Primorac i Nenad Bjelica Bjelica: "Osijek i Dinamo su dvije najbolje momčadi u Hrvatskoj" divider

"Niti jedna igračica ne smije biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće, a reforme će također pružiti veću zaštitu pri zapošljavanju žena u nogometu", napisali su u FIFA-i dodajući da je Odbor dionika FIFA-e, također odobrio nova pravila za bolju zaštitu položaja nogometnih trenera.

"Treneri imaju jednu od vitalnih ulogu u nogometu, ali u povijesti su ostali izvan nogometnog regulatornog okvira. Morali smo ukloniti tu prazninu i prepoznati ključnu ulogu koju imaju “, dodao je predsjednik Infantino.

Nova pravila sada postavljaju minimalne standarde za trenerske ugovore i pružaju veću jasnoću o sadržaju ugovora o radu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider