Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
DUGO BEZ VELIKOG NATJECANJA

Reprezentacija im vrijedi više od Hrvatske, a neće igrati ni dodatne kvalifikacije za Euro

Puno se očekivalo od generacije predvođene Erlingom Haalandom, no Norvežani još jednom ostaju bez velikog natjecanja.

Reprezentativci Norveške (Foto: Afp)

Kad ih je ždrijeb stavio u kvalifikacijsku skupinu s favoritom Španjolskom te reprezentacijama Škotske, Gruzije i Cipra, u Norveškoj su se ponadali da bi mogli vidjeti svoje prvo veliko natjecanje nakon 24 godine.

Da, uistinu, nije ove reprezentacije na velikom natjecanju bilo još od Eura 2000. godine u Nizozemskoj i Belgiji, gdje su natjecanje završili u skupini.

20 godina čekali su ovakvu generaciju

Tako je bez nastupa na velikom natjecanju ostao jedan John Arne Riise (putovao na spomenuti Euro, ali nije nastupio), ali i igrači poput Bredea Hangelanda, Mortena Gamsta Pedersena, Alexandera Tetteya, Tarika Elyounoussija, Joshue Kinga ili Bjorna Helgea Riisea.

Da, nisu to zapravo baš neka imena, iako su igrali u dobrim klubovima, pa su na neki način i dokaz kako su Norvežani malo pali nakon generacije Kjetila Rekdala, Ole Gunnara Solskjaera, Tore Andre Floa, Ronyja Johnsona, Henninga Berga, Oyvinga Leonhardsena, Stiga Ingea Bjornebyeja, Minija Jakobsena, današnjeg izbornika Stalea Solbakena i drugih igrača koji su posebno oduševili 1998. godine u Francuskoj. 

Haaland i Odegaard probudili nadu u nove uspjehe

Zato se jako puno očekivalo od generacije predvođene Erlingom Haalandom i Martinom Odegaardom, no oni ostaju bez trećeg velikog natjecanja otkako zajedno igraju za reprezentaciju.

I to tako da su natjecanje u skupini završili s 11 osvojenih bodova, čak 14 iza Španjolske te šest iza glavnog konkurenta, Škotske. Bilo bi i devet da nisu jučer protiv Škotske nisu izjednačili u završnici utakmice koja nikome ništa nije značila.

Pobijedili su tek dvaput Cipar, koji je završio s osam poraza, te jednom Gruziju.

Kako su podbacili i u Ligi nacija, gdje su završili drugi u skupini lige B, iza Srbije, a ispred Slovenije i Švedske, ostali su i bez dodatnih kvalifikacija za Euro, kao prvi ispod crte. 

Time su najvrjednija momčad koja neće nastupiti na Euru, vrjednija od brojnih onih koje će igrati početkom idućeg ljeta u Njemačkoj, između ostalog i od Hrvatske.

Vrijede više od Hrvatske, ali i nekoliko sigurnih sudionika Eura

Naime, prema Transfermarktu, reprezentacija Norveške trenutačno vrijedi 335 milijuna eura, i to bez trenutačno ozlijeđenog Odegaarda. S njim u sastavu vrijedi 425 milijuna. Hrvatska trenutačno vrijedi nešto manje od 310 milijuna, a spomenut ćemo još neke momčadi koje će igrati na Euru.

Albanija vrijedi 81 milijun, Tuska 185 milijuna, Mađarska 147, Škotska 185, Austrija 281, Švicarska 209, a Rumunska tek 72 milijuna. Danas će svoju viziju osigurati Slovenija (131 milijun) ili Kazahstan (21 milijun) te Češka (132) ili Moldavija (15). Usput vrijedi dodati kako sve momčadi koje će igrati dodatne kvalifikacije također vrijede manje od Norvežana, dakle još četiri sudionika bit će jeftinija od njih.

Ako mislite da je Norveška toliko vrijedna zbog Haalanda i Odegaarda, velikim ste dijelom u pravu, no opet imamo situaciju gdje možemo Norveškoj i Hrvatskoj oduzeti po dva najskuplja igrača. Norvežani bi tada bez Haalanda i Odegaarda vrijedili 155 milijuna, a Hrvatska bez Gvardiola i Majera 203 milijuna. Nije velika razlika, ali nam dijelom govori koliko ta dva igrača znače Norveškoj. Očito im nisu dovoljni.

Oni ipak nisu samo spomenuti zvjezdani dvojac

Ipak, ima tu još sjajnih igrača. Fredrik Aursnes igra standardno u Benfici, Sander Berge je sjajan u Burnleyu, a Kristofer Ajer i Leo Ostigard su standarni stoperi Brentforda i Napolija. Desni bek Ryerson igra u Borussiji Dortmund, dok je s druge strane David Wolfe, veliki talent iz nizozemskog AZ-a. Haalandu u napadu društvo prave Jorgen Larsen iz Celte i veliki talent Cityja Oscar Bobb. Bio bi tu i ozlijeđeni sjajni napadač Villarreala Alexander Sorloth, procijenjen na 14 milijuna eura.

No ništa to nije im dovoljno da se nađu među 24 najbolje europske reprezentacije. Čak niti među njih 31, ako računamo i prve dvije skupine Lige nacije, iz kojih je sedam momčadi otišlo u dodatne kvalifikacije.

Nova je prilika za Svjetsko prvenstvo, gdje će iz Europe putovati 16 momčadi. No ždrijeb će tamo biti puno jači nego za Euro, posebno nakon što se nisu pobrinuli niti za popravak svojih šansi za bolju poziciju u njemu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider