Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
I imaju čudo od djeteta

Oni bi mogli biti hit sezone: Sjajna družina želi srušiti PSG, a sad su doveli još dva pojačanja

Ove nedjelje nisu uspjeli osvojiti sva tri boda, ali i dalje drže vrh Ligue 1.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najjače europske nogometne lige polako se zahuktavaju u novoj sezoni i bez obzira što je rano za bilo kakve zaključke odnosno prognoze glede završetka sezone, može se primijetiti tko je odlično otvorio sezonu i pucat će na visoki plasman. U svakoj od liga petice postoje takvi slučajevi, a ovoga puta smo odlučili istaknuti Rennes.

Poslije šest kola francuskog prvenstva klub iz Bretanje je neporažen i šepuri se na vrhu ljestvice, s jednakim brojem bodova i boljom gol-razlikom u odnosu na drugoplasirani Lille. Klub koji je i dalje apsolutni favorit za osvajanje prvaka - PSG - tek je četvrti, nakon što je upisao već dva poraza u uvodnih šest rundi.

Te dvije izgubljene utakmice Parižana, na gostovanju kod Lensa i u domaćem derbiju s Marseilleom, probudile su nadu ostalih klubova u Francuskoj da bi se napokon mogla dogoditi kakva-takva neizvjesnost kad je u pitanju borba za naslov prvaka i da se neće dogoditi pariška šetnja do titule kao što je to slučaj već godinama (s iznimkom sezone 2016./2017. kada ih je uspio iznenaditi Monaco).

Mladi i relativno nepoznati trener radi veliki posao

Rennes je dakle taj koji je ovu reprezentativnu stanku dočekao na vodećoj poziciji. Riječ je o klubu koji ni po jednom kriteriju ne spada među najveće u Francuskoj. Štoviše, daleko je od toga i kad su u pitanju trofeji i navijačka baza, a baš kao što je to neupitno, tako je i evidentno da protekle dvije godine Rennes bilježi streloviti rast.

Kada je u prosincu 2018. za trenera došao široj javnosti ne odveć poznati tada 38-godišnji Julien Stephan, krenuo je taj uzlet. U šesnaestini finala Europske lige tijesno su ispali od Arsenala (doma su pobijedili 3:1, u gostima izgubili 3:0). Prvenstvo su doduše završili tek na 10. poziciji, ali su zato senzacionalno osvojili Kup boljim izvođenjem jedanaesteraca od PSG-a i izborili plasman u skupinu Europske lige. Bio je to samo uvod u ono što je uslijedilo.

Prošlu sezonu Rennes je kao osvajač Kupa igrao skupinu Europske lige gdje je u društvu Lazija, Celtica i CFR Cluja završio na posljednjem mjestu sa četiri osvojena boda, ali je zato u prvenstvu bio izvrstan treći. Kad je nastupila pandemija koronavirusa, Francuzi nisu nastavili s igranjem nogometa nego su konačni poredak utvrdili na temelju prosjeka osvojenih bodova, a tu je Rennes bio za dlaku ispred Lillea i po prvi put u povijesti će zaigrati u Ligi prvaka.

Glavna zvijezda 17-godišnji klinac koji je debitirao za Francusku protiv Hrvatske

Ždrijeb ih je svrstao u skupinu E sa Sevillom, Chelseajem i Krasnodarom gdje će, nadaju se, imati što za reći. Teško društvo, ali s obzirom da su u ždrijebu bili u najslabijoj jakosnoj skupini i da od 32 kluba koji igraju Ligu prvaka ove sezone samo mađarski prvak Ferencvaroš ima lošiji koeficijent od njih, onda zapravo mogu biti i zadovoljni jer su mogli proći i puno gore.

gol expired Ždrijeb Lige prvaka: Messi na Ronalda, City imao sreće, a Modrić protiv dva Hrvata divider

Apsolutno prva zvijezda kluba je mladić koji je još uvijek maloljetan. Eduardo Camavinga, senzacionalni defenzivni veznjak, već je privukao interes brojnih velikih klubova. Zinedine Zidane ga obožava i htio ga je dovesti u Real Madrid već ovog ljeta, ali je Camavinga odlučio kako je za njegov igrački razvoj bolje ostati još jednu sezonu u Rennesu kojeg će predvoditi u pohodu na povijesnu prvu titulu u Francuskoj i u nadmetanjima u Ligi prvaka.

Cijeli kadar Rennesa procijenjen je prema Transfermarktu na 205 milijuna eura, od čega sam Camavinga vrijedi 38 milijuna. Klinac koji je nedavno debitirao za reprezentaciju Francuske u utakmici protiv Vatrenih glavni je adut ekipe u kojoj su još neka poznata imena poput Stevena Nzonzija i M'Bayea Nianga.

gol expired Francuzi protiv Hrvatske svijetu predstavili novo čudo od djeteta: Zapamtite ovo ime divider

Obrambena pojačanja iz Juventusa i Intera

Da misli ozbiljno, Rennes je pokazao i tijekom vikenda kada je doveo dva velika pojačanja za obranu. Na posudbu do kraja sezone su doveli stopera Juventusa Danielea Ruganija i Interova lijevog beka Dalberta. Za svakog od ove dvojice igrača Rennes će platiti dva milijuna eura.

Rugani je u Juventus stigao prije pet godina te je sakupio više od 100 nastupa za Staru damu no nije se ustalio u prvoj postavi pa je izgubio i status talijanskog reprezentativca jer od 2018. nije pozivan u nacionalnu vrstu. U Rennesu se nada biti standardan te da će dobrim igrama izboriti povratak u Azzurre.

Dalbert je prošle sezone bio na posudbi u Fiorentini, a trener Intera Antonio Conte na njega ne računa niti u ovoj sezoni.

Za Rennesovu širinu u kadru obojica predstavljaju veliku stvar, budući da je pred klubom još barem 40 utakmica do kraja sezone (Ligue 1, Liga prvaka, Kup, Liga kup...).

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider