Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
stigao na posudbu i oduševio

Rekordni transfer engleske hit-momčadi: Iskrcali astronomsku cifru za otkup velikog otkrića

Povratnici među elitu igraju odlično, a iskrcali su rekordnu svotu za otkup jednog od najzaslužnijih za sjajne rezultate.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleski prvoligaš Wolverhampton kupio je Raula Jimeneza, 27-godišnjeg meksičkog napadača koji je ove sezone stigao na posudbu iz Benfice, za 38 milijuna eura (po Transfermarktu, bez bonusa), što je novi klupski rekord.

Jimenez je za gotovo dvostruko nadmašio Jonnyja Castra, koji je uoči sezone za 20,5 milijuna eura stigao iz Atletico Madrida.

Stasiti meksički napadač jedno je od najugodnijih otkrića ove sezone. Daleko od toga da je ranije bio anonimus; Atletico Madrid svojevremeno je platio meksičkoj Americi 10,5 milijuna eura za njegove usluge, dok ga je Benfica otkupila od španjolskog kluba za 22 milijuna.

Ipak, u Wolverhamptonu je zaigrao nogomet života, što potvrđuje ovaj rekordni transfer, kao i streloviti skok njegove vrijednosti. Transfermarkt cijeni ga na 25 milijuna eura, 10 više nego prije godinu dana.

Procvjetao među Vukovima

Radi se o stasitom napadaču visokom 190 centimetara, koji uz fizičku snagu posjeduje zavidnu tehniku i osjećaj za igru, a opasan je i kao strijelac i asistent.

Jimenez je igrao solidno u Atleticu i Benfici, ali u Wolverhamptonu je napravio dodatni iskorak i jedan je od najzaslužnijih za sjajne rezultate Vukova u povratničkoj prvoligaškoj sezoni. Trenutno su sedmi u Premierligi, što je best of the rest pozicija, odnosno prva ispod nadmoćne top šestorke.

Luka Modrić i Zinedine Zidane (Foto: AFP) Zidane uzvratio slavnom Srbinu koji je žestoko kritizirao Modrića: "Što reći o tome?" divider

Pored toga, igraju i polufinale FA Kupa protiv Watforda, a tamo su došli izbacivanjem Manchester Uniteda. U pobjedi 2:1 strijelac prvog gola bio je upravo Jimenez, koji ove sezone na kontu ima 15 golova i osam asistencija. Najbolja europska sezona dosad bila mu je 2015./2016., kada je za Benficu zabio 12 golova u tri natjecanja.

Klub odličnih rezultata, ali i kontroverzne pozadine

Wolverhampton je klub koji prati sjena portugalskog superagenta Jorgea Mendesa, sive eminencije kluba na čijim su potezima, nerijetko na granici dozvoljenih, izgradili momčad koja je poharala Championship, a sada igra i odličnu prvoligašku sezonu.

FIFA zabranjuje nogometnim agentima posjedovanje bilo kakvog udjela u vlasničkoj strukturi klubova, a Mendes je tu zabranu zaobišao tako što je kineskoj kompaniji Fosun International prodao dio svoje agencije GestiFute. A ta kompanija je u srpnju 2016. kupila Wolverhampton Wandererse i otad su službeni vlasnici kluba.

Čak sedam igrača Wolvesa ima portugalsku putovnicu kao i trener Nuno Espirito Santo, a tu je još nekoliko pojačanja pristiglih iz portugalskih i španjolskih klubova, baš poput Jimeneza. Maknemo li na stranu kontroverze i pogledamo samo učinak na terenu, taj se potez pokazao odličnim, jer Wolvesi igraju sjajan nogomet, a bore se i za prvi veliki trofej nakon 1980. kada su osvojili Liga kup.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider