Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mbappe zakaparen

Real dovodi još jednu veliku zvijezdu: Najbolji igrač svijeta na svojoj poziciji

Nakon posljednjeg sastanka s agentom Alphonsa Daviesa, Bayern je već pomiren s njegovim odlaskom i tražit će 50 milijuna eura…

Alphonso Davies (Foto: Afp)

Nakon što je zakapario Kyliana Mbappea, barem tako tvrde madridski mediji, Real Madrid okreće se novoj meti, a to je Alphonso Davies, hitronogi lijevi bek minhenskog Bayerna.

Veselin Vujović Nexe potvrdio dolazak Veselina Vujovića: "On je najbolje rješenje za naš klub" divider

Kako je priopćio Sky Germany, nakon sastanka u Münchenu prije nekoliko dana između nogometaševa zastupnika Nedala Huoseha i Bayernova sportskog direktora Christopha Freunda, koji je na dužnosti od rujna, jasno je da Kanađanin ne želi produljiti ugovor koji mu istječe 30. lipnja 2025.

Marca tvrdi da je razlog taj što se već davno odlučio prijeći u Real. Madriđani više od godinu dana apostrofiraju 23-godišnjeg hitronogog bočnog igrača Bayerna kao jednog od strateških ciljeva. Davies navodno nije oklijevao kada mu je do ušiju došla ponuda Kraljevskog kluba.

Alphonso Davies želi u Real Madrid

Daviesov menadžer natuknuo je prije nekoliko mjeseci da bi njegov klijent mogao promijeniti sredinu.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi u nadolazećim mjesecima. Siguran sam da bi Real Madrid mogao biti jedan od klubova koji bi želio uključiti Daviesa u svoju momčad, zajedno s nekoliko engleskih klubova. Svatko želi imati jednog od najboljih lijevih bekova na svijetu", izjavio je Huoseh i nagovijestio mogući rasplet u ljetnom prijelaznom roku.

Armada na Maksimiru Armadi zabranjeno da unese poruku na Maksimir protiv Dinama: Evo što je pisalo divider

Daviesov slučaj slijedi obrazac vrlo sličan onom Judea Bellinghama prošle godine kada mu je ostala još jedna sezona do kraja ugovora s Borussijom Dortmund. Englez je jasno stavio do znanja upravi Dortmunda da neće prihvatiti drugi odredišni klub osim Reala. Dortmunđani su stjerani kut i odlučili su da je bolje da ga prodaju nego da sljedeće sezone ode besplatno. Davies će vjerojatno imati sličnu taktiku.

Marca tvrdi da se Bayern pomirio s time da će Davies prijeći u Real nakon što je odbio povećanje plaće na 10 milijuna eura. U Njemačkoj se već spekulira da je Bayern bacio oko na Milanovog Thea Hernandeza kao moguću zamjenu za Daviesa.

Bayern traži 50 mlijuna eura

Kako god, procjenjuje se da će Bayern tražiti za Daviesa oko 50 milijuna eura. Real će vjerojatno započeti pregovore s nižom ponudom jer je svjestan da Nijemci nemaju previše manevarskog prostora. No Kraljevski klub u ovakvim situacijama obično pregovara s gospodskim manirima i kako bi zadovolji sve strane, vjerojatno će naposljetku isplatiti Bayernu tih 50 milijuna. Tako je napravio i prije deset godina kada je iz Bayerna dovodio Tonija Kroosa. Doduše, cifra je bila mizerna s obzirom na klasu igrača.

Mislav Karoglan Hajduk čeka Varaždin u Kupu, Karoglan otkrio: "Imali smo jedan iskreni razgovor s igračima" divider

Zvuči nevjerojatno, ali Bayern je pustio Kroosa za samo 25 milijuna eura. Kroos se pokazao kao jedno od najvećih pojačanja u novijoj povijesti Kraljevskog kluba. Zacijelo jedna od najvećih pogrešaka Bayerna, a nije baš da su rijetke. Bayern je u posljednjih 10-15 godina napravio nekoliko zapanjujućih kikseva. Kroos je ponajveći, i s ove i s one distance gledajući.

Treba se prisjetiti da je Bayern pustio Kroosa nakon SP-a 2014. na kojem je možda bio i najbolji igrač Njemačke i cijelog turnira. Čim je kao svjetski prvak potpisao za Real, cijena mu je skočila na 100 milijuna. Nešto slično moglo bi se dogoditi i s Daviesom. Na Transfermarktu je procijenjen na 70 milijuna, a kada potpiše za Real vrijednost će mu vjerojatno dodatno skočiti.

Najvrjedniji lijevi bek na svijetu

Inače, Davies je po procjeni Transfermarkta najvrjedniji lijevi bek na svijetu. Na svojoj je poziciji ispred Nuna Mendesa (60 milijuna eura) i Thea Hernandeza (55 milijuna eura). Rođen je u izbjegličkom kampu u Gani gdje su mu roditelji stigli iz Liberije, a s pet godina s obitelji odlazi u Kanadu.

Sa samo 15 godina (2016.) postao je drugi najmlađi igrač koji je debitirao u MLS-u, i to u dresu Vancouver Whitecapsa. Potpisao je za Bayern u srpnju 2018. dok je još bio maloljetan, a pridružio se bavarskom klubu u siječnju 2019.

Bruno Petković HNS kaznio Petkovića zbog vrijeđanja Jarnija: Evo kako je prošao najbolji igrač Dinama divider

U pet i pol sezona osvojio je 5 naslova Bundeslige, Ligu prvaka, Svjetsko klupsko prvenstvo, UEFA Superkup i dva njemačka Kupa. U sezoni 2019./20. učvrstio se među elitom izborom za najboljeg debitanta Bundeslige, što je neuobičajeno za beka. Za kanadsku reprezentaciju postigao je 15 golova u 44 utakmice.

Mendy odlazi, na meti i bek Girone

Dolazak Daviesa vjerojatno bi utjecao na Ferlanda Mendyja, čiji ugovor također istječe u lipnju 2025., a Kraljevski klub još mu nije iznio prijedlog za obnovu. Carla Ancelotti vjerojatno bi volio imati obojicu, no teško da će to biti moguće. Iako talijanski stručnjak iznimno cijeni Mendyja, izvjesnije je da će napustiti Real ako Davies dođe u predstojećem ljetnom roku. Francuz ima problema s ozljedama i to je njegova otegnuta okolnost.

Mlađahni Fran García drugi je lijevi bek u momčadi Reala, no nije se nametnuo i teško da može očekivati veću minutažu. Madriđani razmatraju mogućnost dovođenja još jednog mladog igrača, i to Miguela Gutierreza iz Girone. Jedna je od senzacija u Michelovoj momčadi, a Real bi ga mogao dobiti za osam milijuna eura.

Međutim, glavni Realov cilj je Davies, za mnoge najbolji lijevi bek svijeta. Ako dođe na Santiago Bernabeu, tamo će ga dočekati David Alaba, bivši suigrač iz Bayerna s kojim je održao redoviti kontakt i zacijelo ima sve informacije iz Realove svlačionice.

Koja utakmica Kupa bi mogla donijeti iznenađenje?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider