Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Rat u Dinamu, legenda teško optužila glavnog šefa: "Jedan se trener drogira, drugi je lopov…"

Uoči Božića, a nakon burne Dinamove Skupštine, dogodio se sastanak Dinamovih zaposlenika, koji su ujedno i članovi Skupštine, te predsjednika maksimirskog kluba Mirka Barišića. Moglo se puno toga čuti…

Krešimir Antolić (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Nakon kratkog zatišja u Maksimiru je ponovno oglašena uzbuna. Rat struja nastavlja se nesmiljenom žestinom.

Kako doznajem, struja koja podržava odbjeglog Zdravka Mamića i želi pomesti suparničku ekipu, koju predvode trenutačni predsjednik Dinama Mirko Barišić i član Uprave Krešimir Antolić, trebala  bi ovih dana, možda već sutra, nanovo predati potpise za sazivanje izvanredne Skupštine.

Naime, kod nedavne predaje potpisa primijećeni su neki nedostaci, pa se čini da su se predsjednik Dinamova Nadzornog odbora Miroslav Rožić i njegovi sljedbenici odlučili na popravni ispit.

Mamić zasad ima dovoljno potpisa

Navodno ništa dramatično. Mamićeva struja šalje signale da će potpisa opet biti više nego dovoljno, a nešto će sačuvati i za samu Skupštinu jer ne žele prijevremeno sasvim otvoriti karte i pokazati s kakvim arsenalom doista raspolažu.

Znači li to da je s verifikacijom Dinamovih povjerenika ipak sve na mjestu, trebali bismo doznati uskoro. Tko zna što donosi sutra u ovoj igri. Kako god, dok se čeka nova predaja liste, procurila je snimka sa sastanka uoči Božića sedamnaestero Dinamovih zaposlenika, koji su ujedno članovi Skupštine, i predsjednika Mirka Barišića.

O tome sam već pisao u komentaru nakon povratka iz Katra, kada se počelo opasno zakuhavati u Maksimirskoj 128. Sastanak je bio prilično dugačak, pričalo se prilično nepovezano, pa nema smisla redati izjave kronološki, nego po slijedu važnosti. 

Kada su se dotakli trenera Ante Čačića, koji je predložen i za sportskog direktora, Barišić je u jednom trenutku izrijekom kazao:

"Otkad je presuda postala pravomoćna, ne smijemo više raditi sa Zdravkom Mamićem jer se tretira kao osuđenik. Radimo sve bez Zdravka, nije Čačić imenovan sportskim direktorom, on je to u nuždi, nismo imali koga..." kazao je Barišić i dobio repliku:

Barišić tvrdi da Mamić nije sudjelovao u transferima

"Čekajte, hoćete reći da Zdravko Mamić nije sudjelovao niti u jednom transferu od 15. ožujka 2021., kada je presuda postala pravomoćna? Da poslije tog ožujka nije kontaktirao s Mamićem?" uzvratio je Marijan Vlak, klupska legenda, član Skupštine i obnašatelj brojnih funkcija u Dinamu u posljednja dva i pol desetljeća.

"Ne", odrješito je kazao Barišić.

"Hoćete reći da nije sudjelovao ni u jednom transferu, dovođenju, odvođenju, razgovorima, savjetima..." nastavio je Vlak nepovjerljivo.

"Ne, nije", opet je odgovorio Barišić.

Na tom sastanku, na kojem je Barišić blagoglagoljivo pokušao uvjeriti zaposlenike što bi se moglo dogoditi ako ostanu pri odluci da smjene Krešimira Antolića, odnosno cijelo klupsko vodstvo, moglo se doista svašta čuti, pa i to da je Antolić zaposlenike i trenere Dinama nazivao pogrdnim riječima, izravnije šljamom.

O tome se pričalo kada je na tapetu došla sportska politika kluba, koja bi se po novim naputcima trebala mijenjati, dok zaposlenici smatraju da nema smisla mijenjati nešto se pokazalo dobrim i uspješnim. To je pitanje izazvalo najveću buru na sastanku.

Razočarani Jozo Bandić

"Šest mjeseci nosim po klubu izvješće o radu juniora prošle godine i nitko me ništa nije pitao, kao da sam vodio, ne želim nikoga povrijediti, Pušću Bistru", razočarano je zborio Jozo Bandić, dugogodišnji trener Dinamovih mlađih kategorija.

"Zašto niste to iznijeli?" uzvratio je Barišić.

"Kome?" upitali su zaposlenici.

"Pa, ako treba i pred Skupštinom", nastavio je Barišić.

U raspravu se ubacio Robert Palić, dugogodišnji klupski zaposlenik i vozač od povjerenja čelnika Dinama.

"Ali zašto bih ja treba pred svima iznositi svoje razloge? Zašto bih trebao reći da mi je čovjek zatvorio nedužno dijete prije toliko godina i da sam zbog toga glasao protiv njega? Oni su uvjereni da sam ja glasao tako zbog ove priče sa Zdravkom Mamićem", povišenim glasom kazao je Palić.

Marijan Vlak teško optužio Krešimira Antolića

Na to se nadovezao Vlak, koji je uglavnom držao banku i razgovarao s Barišićem tijekom cijelog sastanka.

"Znači, ja sam došao u klub na izvještaj o radu škole. Nazočni su bili članovi Uprave: predsjednica Vlatka Peras, Amra Peternel i gospodin Krešimir Antolić. Ja sam sa svojim dečkima podnio izvještaj, a on je rekao da to ništa ne valja. Naveo mi je nekoliko razloga u čemu je problem: jedan od trenera se drogira, drugi ima PTSP, treći ima firmu i preko kluba radi poslove, četvrti je lopov, peti ne znam što… To su bile kvalifikacije. Mi smo iz škole poslali papirnato i argumentirano da to što je navedeno ne stoji, to da je čovjek koji je bio u ratu ima PTSP i sve ostalo. I nikad se nitko nije oglasio. Je li to normalno? Proglašavati čovjeka da je drogeraš, a taj navodni drogeraš i danas je u klubu…" kazao je, među ostalim, Vlak i nastavio:

"Nikada nisam dobio odgovor. To je ispod svakog nivoa da se tako prozivaju ljudi. Ako ste vi mene prozivali, a ja vama argumentirano pošaljem da to nije tako, a vi se i ne oglasite, možda niste ni pročitali. Pa, je li to normalno?" upitao je Vlak.

Priča o osveti kruži po maksimirskim hodnicima

Barišić se branio da puno toga nije znao, da su mu promakle neke stvari, ali je konstatirao da je najbitnije za njega i njegove sljedbenike u Izvršnom odboru to što je neprihvatljiv način na koji se pokušava smijeniti Antolića. Referirao se na burna događanja na posljednjoj Skupštini i opisao je takvo ponašanje neprihvatljivim.

"Takav način nije u redu", kazao je Barišić, a netko je dometnuo:

"Ali je legitimno!"

Barišić je uzvratio: "Ali s posljedicama."

"Svi ćemo snositi posljedice", uslijedila je još jedna replika.

"Znači li to da ćemo mi zaposlenici odgovarati zato što smo iznijeli svoje mišljenje?" priupitali su zaposlenici.

"Ma, ni govora", uzvratio je Barišić.

"Mi po hodnicima čujemo kako će nam se to osvetiti. Sada ne znamo jeste li vi tu…" uvijeno je nastavio netko od zaposlenika.

Barišić tvrdi da ni Antolić nema nikakve veze s transferima

"Dok sam ja tu, nikakve odmazde neće biti. Niti može, niti je smije biti. Samo vam govorim što će se događati", konstatirao je Barišić.

"Drugi dan nakon Skupštine došao sam u klub i kažem 'dobar dan', a Antolić prođe pored mene kao pored turskog groblja. Ljudi, je li to normalno? Kome se on to osvećuje?" snebivao se Vlak.

"Ne branim Antolića, nego jedan princip, a to se dogodilo mimo moje volje na Skupštini i nije bilo u redu", branio se Barišić.

Zaposlenici su se opet požalili na Antolićev rad i spomenuli transfere.

"On nema nikakve veze s transferima", uzvratio je Barišić, a netko je dobacio:

"Nije to baš tako. On kao član Uprave ima pravo potpisa. Sve što smo radili operativno slali smo svim članovima Uprave."

Bilo je tu puno upita, odgovora i replika. Tijekom gotovo sat i pol razgovora zaposlenici su, među ostalim, postavili pitanje Barišiću zbog čega je stao na Antolićevu stranu.

Barišić s Mamićeve prešao na Antolićevu stranu

"S Mamićeve prešli ste na Antolićevu stranu. Mogli ste reći: 'Ljudi, okupite se oko mene. Nemojte birati između ove dvojice.' Da ste se tako ponijeli, mi bismo svi stali iza vas. Nažalost, vi ste izabrali stranu", rekli su zaposlenici Barišiću, koji je uglavnom odgovarao političkim rječnikom i izbjegavao je konkretne odgovore.

Požalili su se i na priopćenje koje je odaslano nakon Skupštine.

"Pogrešno je informirana javnost. Kao da sami sebi skačemo u usta", konstatirali su zaposlenici.

"Nemojte dopustiti da Antolić i Iva Cigrovski sami pišu priopćenja i šalju ga u ime svih zaposlenika. Nije to njihov privatni klub."

Potegla se i priča o izgradnji stadiona. Ukratko, Barišić je dugo objašnjavao i migoljio, ali njegova poruka mogla bi se sažeti u to da je politička klima takva da do izgradnje neće doći ako Zdravko Mamić ostane u upravljačkoj sjeni kluba. Barišićevo je objašnjenje to da se Antolića ne može smijeniti zbog razloga koji su navedeni.

"Ne može se tako raspravljati. Moramo znati što je krimen Uprave. Ako vi kažete da je krimen Kreše Antolića to…" kazao je Barišić i nije završio jer ga je prekinuo Jozo Bandić.

Nema stadiona ako Mamić ostane u sjeni

"To sve traje, nije to od jučer. Pet-šest mjeseci vrti se u medijima priča: Zdravka Mamića više ne trebamo, član Uprave Krešimir Antolić je taj koji vodi priču. Sad smo na Skupštini saznali da imamo to što imamo", kazao je pa nastavio:

"Igrom slučaja, pokojni bratić, koji je bio gradonačelnik, puno puta sam bio tamo zbog kluba, zbog razgovara, pa samo se dotakli i stadiona. Vi ste puno više o tome razgovarali. Uvijek je bilo: 'Znaš, ne može se, puno je problema…' O stadionu sam se naslušao priča i priča, a ovaj gospodin koji je sada gradonačelnik bio je aktivist tamo u Varšavskoj protiv tog stadiona, a sada odjednom 'objesite Zdravka Mamića' i evo vam stadion. Znači, užas!" grmio je Bandić.

"On je vlasnik zemljišta, on može dati zemljište, ne može on… Ali on je gradonačelnik, mi drugog nemamo. Ja ga nisam izabrao, izabrao ga je grad. Isto kao što smo morali surađivati s pokojnim Bandićem, moramo i s ovim. Ili, ako se kaže da je Vlada naš partner, onda moramo razgovarati s predsjednikom Vlade. Predsjednik UEFA-e Čeferin u ovoj je dvorani rekao da je spreman pomoći u izgradnji stadiona. To je težak problem, imamo i pravno-imovinski spor, no ako smo ikada bili blizu da se ta stvar riješi, to je sada. Taj konzorcij koji se sastoji od četiri subjekta, ima sve poluge. E, sad…" kazao je Barišić i dobio pitanje zaposlenika:

"Postoji li neka grupa ljudi u klubu koji su zaduženi za to, postoji li neki izvršni direktor koji je zadužen za izgradnju stadiona?"

Izvršni odbor predložio Dražena Miličevića da vodi projekt izgradnje stadiona 

Ovo pitanje nije slučajno, a još manje naivno. Naime, o tome se razglaba u kuloarima, već se spominju neka imena, a što je usko povezano s borbama za vlast u Dinamu.

Barišić je odgovorio:

"Nikakva grupa ne postoji, nema nikakve firme…" malo nepovezano govorio je Barišić pa je uslijedila digresija zaposlenika.

"A čovjek?"

"Izvršni odbor predložio je Upravi, s obzirom na to da ima puno problema, pravno-imovinskih, mora se puno toga pregledati, da se imenuje izvršni direktor koji bi radio na pripremi materijala za izgradnju stadiona. Još nitko nije postavljen, a predložen je Dražen Miličević."

"Treba li Skupština potvrditi tu odluku?" uslijedilo je još jedno pitanje.

"Ne, to je stvar Uprave", odgovorio je Barišić.

Pitanje zaposlenika o čovjeku koji bi to trebao voditi zacijelo nije slučajno. Između redova može se puno toga iščitati. Naime, Miličević se povezivao s nekim aferama u vezi s Dinamom. Riječ je o kontroverznoj nabavci stolaca za maksimirski stadion prije desetak godina, pa novčanoj pozajmici koju nije vratio. Dinamo ga je tužio i dobio presudu, pa je pokrenut ovršni postupak.

Na čijoj je strani predsjednica Uprave Vlatka Peras?

Otišao je iz Dinama i vratio se u Maksimir 2019. Trenutačno je zaposlen na radnom mjestu voditelja razvoja prodajnog asortimana. Najintrigantniji je dio priče taj što u maksimirskoj igri prijestolja Miličević slovi kao blizak poslovni suradnik predsjednice Uprave Vlatke Peras, za koju još uvijek nije jasno na čiju je stranu stala u obračunu Mamićeve te Barišićeve i Antolićeve struje.

Ako je Izvršni odbor, koji je još uvijek pod Barišićevom kontrolom, dao prijedlog da Miličević bude taj izvršni direktor, onda stvari ipak postaju malo jasnije. Drugim riječima rečeno, Mamić se u tročlanoj Upravi može osloniti još samo na Amru Peternel. A i to je eventualno jer se ona dugo već nije oglasila o previranjima u klubu.

Ako je Mamić na onoj mostarskoj press-konferenciji računao da će se Barišić predomisliti, pa zbog toga nije izvadio topovsku paljbu, grdno se prevario. Barišić je u kasnijim medijskim istupima jasno dao do znanja na čijoj je strani i za što će se boriti.

Antolić bez Barišićeve pomoći ne bi imao šansu u okršaju s Mamićem. Ključna bitka vodi se zapravo između Mamića i iskusnog lisca Barišića, koji je već desetljećima u areni i bio je puno utjecajniji u Dinamu svih ovih godina nego što bi manje upućeni promatrači pomislili.

To što je Mamić galamio ne znači puno. Posao se oduvijek vodio iz prikrajka, a bukače se puštalo u prve redove. Puno toga govori da je Antolić samo figura u ovom obračunu. Čini se da u sjeni sjede puno moćniji ljudi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider