Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova era na Old Traffordu

Unitedov adut za rušenje Liverpoola i dovođenje Haalanda: Inovator kojeg je Klopp kopirao i sve osvojio

U Manchester Unitedu nadaju se da će Ralf Rangnick biti adut za dovođenje Erlinga Haalanda…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Top tema njemačkih i engleskih medija jest imenovanje Ralfa Rangnicka za menadžera Manchester United. To za sobom povlači sljedeće pitanje: hoće li Erling Haaland prijeći iz Borussije Dortmund u Manchester United?

Više nije raritet angažman nekog njemačkog trenera u Engleskoj. Stranci su već odavno osvojili Premierligu, a stručnjaci s njemačkog govornog područja opet su u trendu u cijeloj Europi, kao i stil nogometa koji njeguju. Stoga je sasvim logično da i najveći engleski klubovi posežu za Nijemcima.

Rodonačelnik "gegenpressinga"

Rangnick ne spada u mlađu plejadu njemačkih stručnjaka, ima 63 godine, ali mnogi ne znaju da je on zapravo rodonačelnik "gegenpressinga", stila koji je forsirao još tamo krajem 90-ih u Ulmu, a koji je potom brzo uhvatio korijenje širom Njemačke, a potom i sve dalje u Europi. Glavna odlika tog nogometa je visoki presing, brzi reposjed, direktna i dinamična igra. 

Neki stariji njemački treneri reći će da to i nije nešto strahovito novo, da su u Njemačkoj oduvijek igrao sličan nogomet, samo s više ili manje uspjeha, ovisno o kvaliteti igrača koji su ga prezentirali. Osim toga, sam Rangnick kaže da je bio inspiriran vizijom nogometa, odnosno filozofijom presinga velikog Ukrajinca Valerija Lobanovskog.

gol expired Tko večeras osvaja Zlatnu loptu? Čini se kako je pobjednik već poznat divider

Kako god, Rangnick je ipak malo dublje razradio cijelu problematiku, a njegov poučke prihvatile su mnoge škole nogometa u Njemačkoj i Austriji, napose u Leipzigu i Salzburgu. 

"Jedno deset trenera izašlo je iz varijante RB Salzburga; od Rogera Schmidta i mog bivšeg suigrača Adija Hüttera, pa do Amerikanca Jessea Marscha i Ralpha Hasenhüttla, koji je također moj bivši suigrač, kao i Gerhard Struber, koji je u RB New Yorku. Svi su ponikli u Salzburgu kao treneri, a glavni inovator je bio Ralf Rangnick, za kojeg se u Hrvatskoj i ne zna previše", u velikom intervjuu za gol.hr prije nekoliko mjeseci ispričao nam je bivši Vatreni Nikola Jurčević, koji je izgradio karijeru u Austriji, baš u Salzburugu, a igrao je i u Njemačkoj, te odlično poznaje tamošnje odnose:

Stvorio Salzburg i Leipzig

"Jedna varijanta tog stila bio je Rangnick, a poslije je tu strahovito bitan bio Klopp, kako je igrao s Borussijom Dortmund, pa onda s Liverpoolom kao kulminacijom. Slično igraju Atalanta, Leipzig, Dortmund, Salzburg, pa i Wolfsburg, Borussia M'Gladbach, djelomično i Eintracht. Dakle, ofenzivni pristup s dinamičnim igračima", istakao je Jurčević.

Kao trener Rangnick se nije naosvajao trofeja, ali se pokazao kao iznimno darovit stručnjak, posebice na funkcijama sportskog direktora. Napravio je lavovski posao u Salzburgu i Leipzigu. Može se reći da ih je stvorio. RB momčadi i stil nogometa koji igraju njegovo su čedo. Na tim poslovima stekao je veliki ugled u nogometnom svijetu, iako ni izbliza nije postao poznat široj javnosti poput Jurgena Kloppa. Tek angažman u Manchester Unitedu mogao bi ga vinuti u zvjezdane visine.

Debi na klupi Crvenih vragova mogao bi mu biti odgođen za nekoliko dana zbog kompliciranih formalnosti koje je izazvao Brexit. Međutim, sama činjenica da će Rangnick vjerojatno trenirati United do kraja sezone, a zatim podržati momčad u svojstvu savjetnika, jasna je najava Manchestera ostatku Premierlige.

Unitedov adut za dovođenje Haalanda

Pogotovo što se tiče tržišta transfera. Taj dio je specijalnost njemačkog stručnjaka. Već je pokazao da za relativno malo novca može dovesti talentirane igrače i onda njih napraviti skupocjene proizvode.

Trenutačno je ipak u fokusu medija mogućnost da Rangnick za sobom povuče možda i najtraženijeg nogometaša na svijetu - Erlinga Haalanda.

gol expired U Sevilli poludjeli na suce nakon poraza u Madridu: "Nema pravde, bio je klasični penal, trebali smo pobijediti" divider

Ovaj 21-godišnjak, koji ima ugovor s BVB-om do 2024., na listi je želja gotovo svih najvećih klubova Europe. Norvežanin je bio na meti Uniteda i prije Rangnickova dolaska, no sada su njegove šanse za dolazak na Old Trafford dodatno porasle. Jasno, United nije angažirao Rangnicka samo zbog Haalanda, ali jamačno i zbog toga. Nijemac bi mogao biti as rukavu Crvenih vragova.

Da bi se došlo do tog zaključka, treba se samo malo vratiti u prošlost. Naime, baš Rangnick je taj koji je možda i najzaslužniji što je Haaland stigao u Salzburg iz norveškog Moldea, iako u tom trenutku nije fizički bio u Salzburgu.

U siječnju 2019. tadašnji tinejdžer i njegov otac Alf-Inge prihvatili su ponudu da prijeđu u austrijski klub. Netko ih uspio uvjeriti da je to najbolji potez.

Doveo Haalanda u Salzburg

Rangnick je u to vrijeme bio glavni trener Leipziga, ali je još uvijek imao toliko utjecaja u cijelom RB carstvu da mu se slobodno mogu pripisati velike zasluge za taj transfer.

U Salzburgu je zvijezda norveškog čuda prvi put uskrsnula iznad europskog neba. U grupnoj fazi Lige prvaka 2019./20. postigao je čak osam golova.

Potom je Haaland prešao u Borussiju Dortmund i tu je nastao kratki spoj s Rangnickom. Povrijedilo ga je to što je mladi Norvežanin odbio ostati u RB-ovoj interesnoj sferi.

"Bila je šteta da je, prvi put otkako Leipzig ušao u Bundesligu, jednom igraču Salzburga dopušteno da ode negdje drugdje", izjavio je Rangnick prošle godine.

gol expired VIDEO Poznatu novinarku u javljanju uživo dirao po stražnjici usred kampanje o nasilju nad ženama divider

"Šteta za Leipzig. On bi nama, a i mi bi njemu savršeno odgovarali zbog našeg stila igre."

U siječnju 2020. Rangnick je već postao voditelj sportskog i razvojnog odijela na razini cijele RB grupacije. Bio je uglavnom odgovoran za RB klubove u SAD-u i Brazilu. No Haalandov odlazak iz Salzburga u Dortmund očito mu je teško pao.

Osveta Borussiji Dortmund

“Prema svemu što znam o njemu i njegovom ocu, glavni razlog je bio taj što mu je Dortmund mogao jamčiti mjesto u udarnoj postavi. Što i nije bilo teško jer osim Paca Alcacera nisu imali centralnog napadača. A i on je bio stalno ozlijeđen”, pričao je Rangnick početkom 2020.

Sada će Rangnick imati priliku uzvratiti udarac Dortmundu i pokušati mu preoteti Haalanda u drugom pokušaju. U svakom slučaju, ta mogućnost vjerojatno u dobroj mjeri stoji iza Unitedove odluke da ga Rangnicka parkira na Old Traffordu.

Usput se Crveni vragovi nadaju da će s Rangnickom imati bolje izglede u borbi s najvećim rivalom Liverpool oko igrača iz RB-ove sfere utjecaja.

Na Anfieldu ih ima već nekoliko, a dio kolača zacijelo bi zgrabio i United. Glavni Rangnickov zadatak u narednom razdoblju bit će spriječiti Liverpool da dovede Haalanda, odnosno preusmjeriti Norvežanina prema Old Traffordu i tako započeti novu uspješnu eru.

Nešto će se oko svega toga pitati i Minu Raiolu. I Manchester United i Rangnick imaju povijest odnosa s talijanskim agentom koji vodi računa o Haalandovoj karijeri.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider