Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TKo je sljedeći?

Chelseajev ukleti broj uništio još jednu karijeru: Sad ga više nitko ga ne želi uzeti

Chelseajev zloglasni dres s brojem devet trenutačno nema vlasnika…

Romelu Lukaku (Foto: Afp)

Romelu Lukaku bio je posljednja u nizu žrtava uklete Chelseajeve devetke, čak ni 120 milijuna eura vrijedan transfer nije uspio skinuti kletvu koja već 18-godina "uništava“ nogometaše.

Možda je malo pregrubo reći kako uništava navijače, jer su se mnogi uspjeli oporaviti od njega i oživjeti svoje karijere na drugim sredinama, međutim ovo već lagano postaje zabrinjavajuće, čak i za one koji nisu praznovjerni.

Cristiano Ronaldo Još jedan europski velikan odbio Cristiana Ronalda i teško uzdrmao njegov ego divider

Devetka je inače jedan od najatraktivnijih brojeva u nogometu, obično je rezervirana za klasnog killera, odnosno gol igrača koji sezonu završava s najviše golova u klubu, međutim u Chelseajevoj svlačionici on trenutačno nema vlasnika. Novo pojačanje Raheema Sterlinga su upitali koji bi broj želio, a on je pametno odgovorio "dajte mi 17-icu".

Lukaku zadnja žrtva

Nije ni čudo jer svojim gazdama nije donio ništa dobroga u proteklih 18 godina. Iako je namijenjen ljudima koji donose golove, onaj koji ga navuče u Chelseaju presuši i nestane u godinu dana. Tako je u svlačionici plavog kluba „devetka“ iznimka, jer broj koji obično svaki napadač želi na leđima, u plavom dijelu Londona postao je omražen.

Christian Pulišić protiv Liverpoola Slavni nogometaš koji je odbio Vatrene komentirao Kovačiću: "Mi Hrvati u Americi" divider

"Kletva dresa s brojem devet“ sad je dobro poznata na Stamford Bridgeu, posljednja žrtva mu je bio Romelu Lukaku, koji je uzeo broj po svom povratku u klub na startu prošle sezono, međutim poslije plodne sezone u Interu, njegovi su topovi utihnuli i završio je sa skromnih osam golova u sezoni.

Počelo s Kežmanom

On je samo jedna u nizu žrtava prokletstva koje traje od 2004. godine, kad je Chelseajeva legenda Jimmy Floyd Hasselbaink ispraznio taj dres i preselio u Middlesbrough bez odštete. Prva žrtva plave Chelseajeve devetke postao je Srbin Mateja Kežman, koji je stigao iz PSV-a i kojim je započeo klupski uzlet pod Romanom Abramovičem.

gol expired Službeno: Potvrđen jedan od najvećih ljetnih transfera, Manchester City zaradio 55 milijuna eura divider

Međutim, čovjek koji je trebao biti nova udarna igla Plavih, otišao je iz kluba poslije samo godinu dana i samo četiri gola u 24 premierligaška nastupa. Sljedeći je probao Hernan Crespo, međutim bio je tek nešto (ne)uspješniji od Kežmana zabivši 13 komada u 42 nastupa.

Probali branič i veznjak

Sljedeći vlasnik dresa s brojem devet bio je branič Khalid Boulahrouz, on doduše nije bio zadužen za golove, ali „devetka“ mu je svejedno upropastila karijeru u klubu jer se mučio s vraćanjem u formu i potjeran je najprije na posudbu u Sevillu pa prodan Stuttgartu 2008. godine.

Luka Modrić, Sergio Ramos i Cristiano Ronaldo Potez koji je izazvao veliko zanimanje: Je li ovo znak kamo prelazi Cristiano Ronaldo? divider

Dok je on bio na posudbi broj je pripao veznjaku Steveu Sidwellu, ali unatoč 25 nastupa u sezoni 2007-08., nije se uspio nametnuti u ogromnoj konkurenciji u veznom redu koju su činili Lampard, Essien, Makelele i Balack. Poslije samo jedne sezone, neizbježno, prodan je u Aston Villu, a devetka se pohvalila još jednom žrtvom.

Sljedeće ime na njezinom sve većem popisu tako je postao Argentinac Franco Di Santo. On je tad imao samo 19 godina i ne čudi što golobradi mladić nije uspio skinuti prokletstvo koje je dotad „progutalo“ nekoliko odraslih muškaraca. Odigrao je samo osam utakmica za Chelsea bez gola i proslijeđen je u Blackburnu.

Nije uspio ni Torres

Plavi su tad odlučili prestati eksperimentirati s mladim i nedokazanim igračima te su „devetku“ stavili na leđa Fernandu Torresu, koji je u siječnju 2011. postao šesti najskuplji nogometaš u povijesti kad je za 50 milijuna funti stigao iz Liverpoola, ali uzalud – nije uspio ni on.

Svoju debitantsku utakmicu u plavom dresu s brojem devet izgubio je od Liverpoola i do kraja sezone zabio samo gol u 18 nastupa. Za usporedbu, u uvodnih šest mjeseci te sezone zabio je devet komada u 26 utakmica. Na koncu je uspio donijeti Chelseaju premijernu titulu u Ligu prvaka 2012. godine, ali u svoje tri i pol sezone u klubu zabio je samo 45 komada u 172 nastupa. Razočaravajuće za napadača te klase i njegovog rezimea.

Jorginho se potpisao na Pulišićeve dresove Nevjerojatan potez nogometne zvijezde: Uništio dresove navijaču - je li moguće da nije vidio?! divider

Ni njegov nasljednik, Radamel Falcao, nije bio bolje sreće, on je došao na posudbu iz Monaca i zabio samo jednom u 12 službenih nastupa prije nego se vratio u Francuskoj. Tamo je pak zabio 30 komada u 43 nastupa.

Slijedio je Alvaro Morata, Chelsea je ponovo slomio banku i otkupio ga od Reala za 60 milijuna funti, međutim kao mnogi prije njega, skoro je propao u Chelseaju u tih godinu i pol te je pobjegao natrag u Španjolsku glavom bez obzira.

Uništila tri Argentinca

Gonzalo Higuain bio je treći argentinski napadač koji je isprobao Chelseajev dres s brojem devet, ali u šest mjeseci odigrao je 14 utakmica i zabio pet komada. Nije loše s obzirom na povijest, no svejedno nije napravio ništa i napustio je klub 2019. godine te ostavio devetku bez vlasnika.

Ona je pripala Tammyju Abrahamu, proizvodu Chelseajeve akademije koji je trebao podići kletvu. On je u sezoni 2019-20. uspio zabiti 18 golova te bio najbolji strijelac kluba, međutim kletva ga je stigla u sezoni iza te i poslije niza loših utakmica, ostao je bez mjesta u početnoj postavi i posljedično preselio u Romu.

I tako je "devetka“ došla do Lukakua, a njegovu priču vjerujemo dobro znate. Belgijanac je sad u Interu, a prokletstvo traje i dalje. Tko je sljedeći?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider