Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ima li plana B?

Prijatelji i potpuni stranci Leko i Tudor, pregaženi od najvećih rivala: ''Zašto bih nešto mijenjao?''

Hajduk igra očajno, ali Ivan Leko čvrsto vjeruje u svoj plan.

Ivan Leko i Igor Tudor (Foto: Cropix/AFP)

Ne znamo jesu li se ove nedjelje čuli Ivan Leko i Igor Tudor. Obojica su doživjela prave katastrofe u derbijima protiv najvećih rivala. Hajduk je nastradao protiv Dinama u gostima, dok je Tudorov Marseille teško poražen pred svojim navijačima protiv PSG-a.

''Uživat ćeš, voliš emociju, izazov. Tu ćeš to imati. Tako mi je rekao Tudor. Ali mi ionako pričamo svaki dan…'' rekao je Ivan Leko na predstavljanju na Poljudu.

Bilo je to prije šest utakmica, od kojih su čak tri poraza. Emocija koju je Leko zasad osjetio nije ona zbog koje je došao. Tako je bilo i Igoru Tudoru nakon što je stigao u Marseille, ali je preokrenuo situaciju u svoju korist te smirio navijače i medije.

Za razliku od Kupa, gdje je nedavno Marseille na svom terenu pobijedio i izbacio Parižane, ovaj put gosti su stigli s Kylianom Mbappeom. On i Leo Messi bili su jednostavno previše za Marseille.

''Ne zamjeram ništa svojim igračima. Igrali smo onako kako uvijek igramo, ali ovaj put protivnik je bio bolja momčad. Mbappe je igrač s drugog planeta'', rekao je nakon utakmice Tudor.

Igor Tudor Igor Tudor (Foto: Afp)

Tudoru je izgovor Mbappe, koji je Lekin?

U formaciji 3-4-2-1 s visoko postavljenom obranom domaćin jednostavno nije mogao zaustaviti Mbappeove bljeskove i Messijevu genijalnost.

''Zašto bih mijenjao nešto što funkcionira? Inače uspijeva ovo što radimo, to je način kojim mi igramo, a to nikad nije dobro mijenjati. Mbappe je odlučio utakmicu. Usporedimo li ovu utakmicu s našom pobjedom u kupu protiv PSG-a, razlika je u Mbappeu'', rekao je Tudor medijima koji su ga pitali je li možda trebao nešto mijenjati u svom planu igre.

Ostao je pri svojem stavu iako je znao da je Mbappe ta razlika. No Marseille ruši vlastite rekorde po bodovima, nedavno je pobijedio PSG, a sada su ga izbacila dvojica ponajboljih nogometaša svijeta. Dakle, recimo da Tudor opravdanje za držanje plana ima. Za razliku od Ivana Leke.

Kada su trenera Hajduka uoči utakmice upitali vjeruje li u svoj plan, rekao je:

''Vjerujem milijun posto, moć vjere i jest vjerovati u nešto što ne vidiš. Treba vjerovati u nešto što sada nije dobro da će biti dobro. Možda ćemo jednog dana reći 'ovaj je bio glup i naivan', ali zasad vjerujem 100 posto."

Ivan Leko Ivan Leko (Foto: Tom Dubravec/Cropix)

Leko - ''naš čovik'' ili potpuni stranac?

Vidi se prema svim ovim izjavama da Leko i Tudor uistinu puno pričaju, kao što je i trener Hajduka već priznao. Samouvjereni su do te mjere da često idu kontra svih i ne pokazuju da imaju plan B.

No mnogima je bilo jasno i prije derbija da će Hajduk s Lekinim planom igre teško stradati na Maksimiru. Nije apsolutno ništa sugeriralo da ovaj Hajduk, u formaciji u kojoj ne izgleda dobro i niže loše rezultate, može profitirati protiv Dinama, blago rečeno.

Leko je znajući da ima osakaćenu momčad te da mu sportski direktor nije doveo niti jednog igrača za njegov sustav (što je druga polovica problema današnjeg Hajduka i njegove sportske politike), da postojeći igrači nisu adekvatni za taj sustav, svejedno izveo momčad ''na klanje''.

Rezultat svega je klasična depresija Hajdukovih navijača koja se uvijek dogodi nakon nerealnih očekivanja i priča o titulama koje je ovaj put plasirao predsjednik Jakobušić.

Leku su mnogi zazivali jer je domaći čovjek, onaj koji će znati kako dišu domaći igrači, koji će znati promovirati mlade, koji će znati kako treba... No Leko se, barem zasad, pokazao kao potpuni stranac. Uostalom, baš kao i Tudor u svom drugom mandatu na klupi Hajduka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider