Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svi su ga se sjetili

Priča o Miroslavu Ćiri Blaževiću: Nije rođen na datum koji mu stoji u dokumentima

Miroslav Ćiro Blažević u karijeri je vodio 19 klubova i pet reprezentacija - diljem svijeta, ali najveće uspjehe upisao je sa svojim Dinamom i Hrvatskom.

I oni koji su krenuli njegovim tragom, poput izbornika Zlatka Dalića, i navijači kojima je donio toliko radosti, tužni su zbog smrti Miroslava Ćire Blaževića.

Trener svih trenera napustio nas je dan prije svog 88. rođendana. Da, Ćiro je rođen 9. veljače, premda mu u dokumentima stoji da je rođen 10. veljače. Davno je objasnio zašto je tome tako.

"Ja sam se, nažalost, rodio u Dolcu, to je oko tri kilometra od Travnika. Dok me tata doveo onda sam se upisao 10., a u biti ja sam se rodio 9. veljače."

Ondje je sada počasni građanin, ali nije uvijek bilo lako.

"Jer sam prošao neimaštinu ali onu tipičnu neimaštinu koja je bila najveći poticaj moje težnje da izađem iz sirotinje, uspio sam ali vjerute mi da je to jedan trnovit put."

Put ga je kao igrača odveo od Dinama, Lokomotive, Sarajeva, Rijeke. No svoje najsjajnije uspjehe ipak je upisao kao trener. U Švicarskoj je krenuo kao metlar, a završio kao izbornik.

No, najveći uspjeh, isticao je i sam Ćiro, ipak je doživio još 1982. godine. Od Dinama je napravio šampiona - tribine su bile pune, a Ćiro je Dinamo vodio uvijek s bijelim šalom oko vrata.

"Ta generacija koja je sa Ćirom stasala je to uspjela i još i danas je to jedan od najljepših sjećanja kad je riječ o našim nogometnim uspjesima. Tvorac je, on je bio taj koji je tu ekipu vinuo do naslova prvaka", kazao je današnji predsjednik Dinama Mirko Barišić.

"Rođeni pobjednik. Čovjek samo za glavne uloge. Svo to znanje i energiju je prenesao na nas igrače i te godine 82., smo osvojili prvenstvo nakon 24 godine", prisjetio se Marko Mlinarić.

A nakon Zagrepčana, ostatak nacije osvojio je 1998. na Svjetskom prvenstvu. Reprezentaciju je odveo do trećeg mjesta.

"Duhovit, vrlo inteligentan čovjek, kad ga staviš u neku neugodnu situaciju on iz toga izvuče nešto najbolje. Svi su se smijali veselili, jedva su čekali kad će on progovoriti", rekao je Robert Jarni.

"Kad smo krenuli u pripreme za Svjetsko prvenstvo, pozvao me, stavio na popis, sudjelovao sam u Francuskoj 1998. Šefe, jedno veliko hvala", kazao je Petar Krpan.

Kakav je čovjek Ćiro bio - najbolje svjedoči ova priča: u Francuskoj je na glavi nosio policijsku kapu u čast policajcu koji je teško stradao u huliganskim neredima.

Nema danas onog tko se nije sjetio neke anegdote s Ćirom Blaževićem. Tko nije podijelio sliku ili se nekako oprostio.

Navijači - zbog sreće koju im je donio, nogometaši - zbog svega što ih je naučio. A novinari - jer mu se baš nikada nije bilo teško javiti na telefon.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider