Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tako to rade majstori

Genijalna priča iza gola koji je razveselio Hrvatsku: Nizozemski šalabahter za veliko slavlje

Nakon utakmice otkrivena je i tajna koja se krije iza gola Nizozemaca u sudačkoj nadoknadi.

Virgil van Dijk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nizozemska je šokirala Njemačku u Gelsenkirchenu velikim povratkom u samom finišu utakmice. Njemačka je u prvom poluvremenu bila puno bolja i vodila je 2:0, ali Nizozemska je u nastavku hrabro napala. Na kraju im se to isplatilo: u 85. minuti zabio je Quincy Promes, a u 92. Virgil van Dijk.

Remi je donio veliko slavlje Nizozemcima, ali i Hrvatima. Oranje su završili na završnom turniru i pokazali da se vraćaju u vrh nakon godina suše, dok su Vatreni zahvaljujući golu Van Dijka osigurali status nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Nakon utakmice otkrivena je i tajna iza gola Nizozemaca u sudačkoj nadoknadi. Činjenica da je gol odluke zabio stoper Van Dijk nije bila slučajna - radilo se o isplaniranoj akciji za koju su zaslužni pomoćnici izbornika Ronalda Koemana.

Dwight Lodeweges i Kees van Wonderen nacrtali su plan na komadiću papira, koji je, kao šalabahter za vrijeme školskog ispita, od ruke do ruke stigao do kapetana Van Dijka.

Nizozemski kapetan oduševio igrom, ali i ponašanjem

Nacrtali su formaciju 3-2-3-2: poziciju zadnjeg igrača zauzeo je kreativni veznjak Frenkie de Jong, a visoki Van Dijk otišao je u vrh napada zajedno s Luukom de Jongom. Plan se pokazao odličnim: Van Dijk je sjajnim volejom pospremio u mrežu jedan centaršut za veliko slavlje Nizozemske.

Nakon utakmice taktička prilagodba nizozemskog stožera postala je pravi hit, a fotografije njihova šalabahtera proširile su se društvenim mrežama. Strijelac Van Dijk postao je hit i bez gola u sudačkoj nadoknadi.

Njegovo tješenje uplakanog suca nakon utakmice mnoge je oduševilo, kao i potez prije utakmice s Francuskom u petak, kada je trenirkom ogrnuo djevojčicu koja se smrzavala tijekom intoniranja himni. Nema sumnje da je nizozemski stoper Liverpoola u ovoj reprezentativnoj pauzi stekao mnogo novih obožavatelja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider