Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Legenda Partizana

Preminuo jedan od najvećih golgetera bivše Jugoslavije: "Ako prijeđeš u Zvezdu, ne vraćaj se kući. Spavaj na Marakani"

Momčilo Moca Vukotić, legendarni nogometaš beogradskog Partizana, preminuo je u 72. godini...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U 72. godini života preminuo je Momčilo Moca Vukotić, legendarni nogometaš beogradskog Partizana, čiji je seniorski dres nosio ukupno 15 godina; u razdoblju od 1968. do 1978., pa od 1979. do 1984. U međuvremenu je jednu sezonu proveo u francuskom Bordeauxu.

Vukotić je bio dugogodišnji kapetan Partizana, a do prije nekoliko godina i rekorder po broju odigranih utakmica u crno-bijelom dresu i nastupima u vječitom derbiju protiv gradskog rivala Crvene zvezde (25 nastupa i pet golova). Naime, 2016. prestigao ga je Saša Ilić u obje rubrike. Vukotić je upisao 791 nastup i postigao 339 golova za Partizan.

gol expired Strava i užas u Brazilu: Moglo je biti more krvi, scene iz horor-filmova - noževi, pucnjava, silovanje… divider

Član Partizana postao je s 12 godina, prošao je sve selekcije crno-bijelih, a 1968. postao je prvotimac. Igrao je na mjestu ofenzivnog veznjaka ili povučenog napadača. S Partizanom je triput osvajao prvenstvo Jugoslavije: 1976, 1978. i 1983.

Karijeru je završio u ljeto 1984., kada je postavljen za tehničkog direktora kluba iz Humske. Četiri godine kasnije postao je i trener Partizana, na čijoj je klupi proveo jednu sezonu. Dugo godina radio je u Grčkoj, vodio je uglavnom manje klubove, a 2006. sjeo je i na klupu velikog PAOK-a.

Od 2014. do 2016. obnašao je funkciju direktora omladinske škole Partizana, a zadnjih godina radio je kao skaut u Nogometnom savezu Srbije. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 14 utakmica i postigao četiri gola u razdoblju od 1972. do 1978.

Nasser Al-Khelaifi i Floentino Perez (Foto: AFP) Real u velikom strahu: Stiže odmazda iz Pariza, Madriđani i Katarani kreću u rat divider

Upamćen je i po tome da je 1972. prekinuo niz Dine Zoffa od 1010 minuta bez primljenog pogotka u dresu Azzurra. Četiri godine poslije postigao je protiv Walesa najbrži gol u povijesti bivše jugoslavenske reprezentacije, već u 20 sekundi.

Ljubitelji nogometa s ovih prostora pamte ga kao tehnički dotjeranog igrača s osjećajem za gol i zadnji pas. Jedan je od najvećih golgetera bivše jugoslavenske lige, bio je cijenjen i uvažavan širom bivše države pa tako i u Hrvatskoj. Bio je poznat po gospodskim manirima.  

Moca je bio jedan od najvećih ljubimaca navijača Partizana, koji su ga iznimno poštovali zbog nogometnog znanja, besprijekornog sportskog ponašanja i činjenice da je praktički cijelu karijeru proveo u tom beogradskom klubu. Bio je odan Partizanu, čiji je bio navijač od djetinjstva.

gol expired VIDEO Iranac zabio najbolji gol u povijesti futsala: Golman nije imao pojma gdje je lopta divider

U jednom intervjuu otkrio je što mu je otac rekao kada je kao mladi nogometaš razmišljao da karijeru nastavi u nekom drugom beogradskom klubu.

"Ako slučajno pomisliš igrati u Crvenoj zvezdi, nemoj se vraćati kući. Spavaj na Marakani."
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider