Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
izluđivao pelea

Preminuo nacionalni heroj Engleske, autor "obrane stoljeća" i jedan od najboljih svih vremena

Preminuo je vratar koji je Engleskoj donio jedini naslov prvaka svijeta.

Gordon Banks (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Legendarni engleski vratar Gordon Banks, osvajač jedinog naslova svjetskog prvaka s Gordi Albionom 1966 godine, preminuo je u 82. godini života. Banks je bio autor tzv. "obrane stoljeća" na Svjetskom prvenstvu 1970. godine, kada je čudesno s gol-crte obranio udarac Pelea glavom.

Banksa se smatralo jednim od najboljih vratara svijeta u to doba, uz bok Levu Jašinu i Dinu Zoffu. Za Englesku je nastupio u 73 navrata, no njegovoj profesionalnoj karijeri stigao je neočekivani kraj 1972. godine, kada je u prometnoj nesreći ostao bez oka.

Jedan od heroja nacije, autor "obrane stoljeća"

Banks je bio prvi vratar Engleske na spomenutom Svjetskom prvenstvu 1966. godine, kada je stigao jedini naslov za Gordi Albion. Banks je u finalu obranio veliki broj lopti koje su prema njegovim vratima uputili igrači Zapadne Njemačke, te je bio jedan od najzaslužnijih za najveći reprezentativni uspjeh u povijesti nacije.

Četiri godine nakon osvajanja naslova prvaka svijeta Banks je na Mundijalu u Meksiku čudesno obranio udarac Pelea, koji mu je nakon tog poteza iskreno čestitao.

"Kad sam se pridigao na noge Pele mi je prišao, potapšao me po leđima i rekao 'već sam vidio loptu u mreži'. Odgovorio sam mu 'i ja isto'. Bobby Moore me nasmijao nakon te obrane, jer mi je rekao 'stariš Banksy, nekad si lovio te lopte lakoćom'. Jesam vraga", pričao je svojedobno Banks.

Prometna nesreća mu prekinula karijeru, a otkaz slomio srce

Najveći i najponosniji trenutak, kako ga je sam opisao, dogodio se 1972. godine, kada je kao vratar Stoke Cityja osvojio engleski Liga kup. Isto je godine, uoči svog 34. rođendana, skrivio nesreću nakon koje je ostao slijep na jedno oko.

"Nisam bio toliko ljutit, jer sam ja bio krivac za nesreću. Nadao sam se da neće doći do toga, ali na kraju je mojoj karijeri stigao kraj."

Kratko se okušao u trenerskom poslu krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, ali je nakon otkaza u Telford Unitedu odustao od tog posla.

"Slomilo mi se srce. Nisam se više htio vraćaati u igru i nisam se više nikada javio ni za jedan drugi posao u nogometu."

Prije četiri godine Banksu je dijagnosticiran rak bubrega, te se vjeruje da je upravo to razlog zbog kojeg je preminuo.

Izrazi sućuti i žaljenja pristižu sa svih strana

Legendarni igrač Leicestera i engleske reprezentacije Gary Lineker, danas voditelj na BBC-ju, među prvima je reagirao na vijest o smrti legendarnog Banksa.

"O ne! Gordon Banks, jedan od mojih apsolutnih heroja kao i heroj mnogih drugih je mrtav. Svjetski prvak bio je jedan od najvećih golmana svih vremena i bio je jako šarmantan, jako šarmantan #RIPGordon", napisao je na svom Twitteru Lineker.

"S velikom tugom javljamo da je Gordon preminuo mirno u snu. Slomljeni smo što smo ga izgubili, ali imamo toliko lijepih i sretnih uspomena s njim i ne možemo biti ponosniji nego što jesmo što je bio dio našeg kluba", objavio je njegov bivši klub Stoke City.

Izraze sućuti uputio je i Njemački nogometni savez.

"Bio je ljutiti suparnik i dobar čovjek. Počivao u miru, Gordon Banks."

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider