Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
I poslije Šukera – Šuker

Premijer zakasnio: Ključeve promjene i depolitizacije HNS-a drže članovi HDZ-a

Tri su dana ostala do roka za predaju potpisa kojim se postaje služeni kandidat za predsjednika HNS-a.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I dok Davor Šuker ima potvrđenih 12 glasova, a navodno i nekoliko više, Dario Šimić i njegov tim i dalje užurbano po regijama skupljaju potrebnu potporu. Večeras je njegovu kandidaturu službeno potvrdio Splitsko dalmatinski savez i podršku mu je dao i Zadarski.

Iako Šuker ima veliku prednost, Šimić i njegov tim ne odustaju.
„Mi očekujemo sve potpore. Nama je apsurdno da neko glasa za nastavak ovakve agonije, jer situacija već dugi niz godina je zahtijevala bitne promjene, da su one nužne bile već prije 5,6 godina, a ne sada“, kaže Mario Stanić.

Prvi put od raspisivanja izbora o toj se temi, tek u subotu oglasio i Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Premijer je između ostalog poručio kako smatra da sport treba depolitizirati, ali i da je važno da se počnu rješavati problemi u hrvatskom nogometu. Poručio je i kako sport ne smije pridonijeti stvaranju podjela između sjevera i juga.

„HNS poprilično zakomplicirao i začahurio svojim statutom mogućnosti kandidiranja. Bilo bi dobro da u tom procesu ima više kandidata, da iznesu svoje prijedloge i da se formalno mogu kandidirati te da na taj način i Hrvatski nogometni savez napravi iskorak i promjene. Smatram da je to osobito važno kada nam reprezentacija ostvaruje ovako sjajne rezultate kao što je plasman na Svjetsko prvenstvo gdje se automatski stvara jedno pozitivno ozračje u društvu. I zato se nadam da će svi koji vode nogometni savez voditi računa o tome koliko njegovo djelovanje može imati i simbolički, transformativni učinak na procese u društvu. Bilo dobro da u ovom procesu ima više kandidata da iznesu svoje prijedloge i da se formalno mogu kandidirati, te da na taj način HNS napravi iskorak i promjene“, kazao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

No, ključeve promjene i depolitizacije HNS-a u svojim rukama upravo drže članovi premijerove stranke. Glavnu riječ u Nogometnom savezu vode ljudi iz HDZ-a koji pozicije u HNS-u drže još od stvaranja Hrvatske.

U Izvršnom odboru nogometnog saveza od 11 članova, sedmorica su iz HDZ. To je i sam predsjednik Šuker koji je bio na HDZ-ovoj listi za zagrebačku gradsku skupštinu. Od dva dopredsjednika, jedan je bivši šef šibensko-kninskog HDZ-a. To je Ante Kulušić, od preostalih 8 članova čak petorica stižu iz iste stranke i gotovo svaki od njih u svojoj županiji vrši neku od stranačkih funkcija.

Premijer se oglasio u trenutku kada je sve gotovo. Informacije govore kako Šuker navodno ima najmanje 13 glasova županijskih saveza“, ističe kolumnist GOL.hr-a Ivica Medo.

Zanimljivo je i da od 7 županijskih saveza koji odlučuju večeras predsjednici njih 5 su članovi HDZ-a.
„Vidjeli smo u anketi Nove TV da je vodstvo HNS-a prilično omraženo u javnosti i političarima nije svejedno biti otvoreno na njihovoj strani, oni moraju barem hiniti da su uz mase, odnosno navijače, ali ne treba slušati što političari govore, nego što rade“, zaključio je Medo.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider