Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
još 9 slobodnih mjesta

Pregled ludih kvalifikacija za SP: Bilo je svega, a čeka nas još drame

Vrlo zanimljive kvalifikacije bliže se kraju, a dodatne kvalifikacije ponudit uskoro će ponuditi nova uzbuđenja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što su noćas odigrana posljednja kola kvalifikacija u Južnoj Americi, te Srednjoj, Sjevernoj Americi i Karibima, plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, koje će se igrati od 14. lipnja do 15. srpnja, osigurale su 23 od ukupno 32 reprezentacije.

Rusija je kao zemlja domaćin osigurala nastup bez kvalifikacija, dok su ostale reprezentacije morale proći kvalifikacije. Zasad je Rusiju osiguralo 10 europskih, četiri azijske, četiri južnoameričke, tri srednjoameričke i dvije afričke reprezentacije.

Iz Europe nastup su kao pobjednice skupina izborile Njemačka (jedina na cijelom svijetu s maksimalnim učinkom) Engleska, Belgija, Španjolska, Poljska, Srbija, Francuska, Portugal i Island, debitant na Mundijalima i najmanja zemlja koja je ikada nastupila na Svjetskom prvenstvu – Islanđana je svega 335.000. Dosadašnji rekoder bio je Trinidad i Tobago s 1,3 milijuna stanovnika.

Dodatne kvalifikacije u Europi igrat će HRVATSKA, Švicarska, Italija, Danska, Švedska, Sjeverna Irska, Grčka i Irska. Zanimljivo je da su Švicarci do zadnje utakmice imali devet pobjeda iz devet susreta, ali poraz u Portugalu odveo ih je u dodatne kvalifikacije.

Egipat 28 godina nije igrao SP, a u međuvremenu je bio prvak Afrike četiri puta

Što se Afrike tiče put u Rusiju su osigurali Nigerija i Egipat. Zanimljivo je da se Ekipat vraća na Svjetsko prvenstvo nakon 28 godina, a u međuvremenu je čak četiri puta bio prvak Afrike. Jedno je mjesto slobodno za Tunis ili Demokratsku Republiku Kongo: Tunižani su puno bliže jer im je dovoljan bod protiv otpisane Libije. Za drugu slobodnu vizu bore se u izravnom dvoboju Maroko i Obala Bjelokosti, koja je u prednosti jer je domaćin. Senegal, Burkina Faso, Zelenortski Otoci i Južna Afrika bore se za posljednje mjesto, a najviše šanse ima Senegal.

Sigurni putnici iz Azije su Iran, Japan, Južna Koreja i Saudijska Arabija. Petu reprezentaciju iz ove zone Australiju čeka play-off s Hondurasom, petim iz Sjeverne i Srednje Amerike. Trojka koja je iz tog dijela svijeta osigurala Rusiju je Meksiko, Kostarika i Panama kao debitant. Zanimljivo je da će Mundijal nakon 32 godine propustiti SAD.

Kvartet koji se plasirao iz Južne Amerike čine Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija. U dodatne kvalifikacije odlazi Peru koji od 1982. nije bio na Mundijalu. Da bi prekinuli post morat će izbaciti najbolju reprezentaciju Oceanije Novi Zeland. Sve 32 reprezentacije bit će poznate do 14. studenog.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider