Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Foto-finiš

Dramatični rasplet kvalifikacija: Zadnje kolo donosi triler i pravo ''ludilo''

Rasplet europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sasvim će sigurno ponuditi puno drame.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine bliže se svom raspletu. Do kraja ''regularnog djela'' ostala su još dva kola koja će se igrati između 5. i 10. listopada, nakon čega ćemo znati tko ide izravno u Rusiju, a koga čeka neizvjesnost play-offa. Situacija je još otvorena u gotovo svim skupinama, a zadnja dva kola bit će vrlo uzbudljiva. U slučaju istog broja bodova, gleda se prvo gol razlika, zatim broj postignutih golova i međusobni omjer.

Skupina A

Unatoč šokantnom remiju protiv Luksemburga, Francuska i dalje drži sve u svojim rukama s bodom prednosti nad Švedskom, gostovanjem kod Bugarske i domaćom utakmicom protiv Bjelorusije u zadnjem kolu. Na ruku im i ide i što će prve pratilje Švedska i Nizozemska u zadnjem kolu vjerojatno odlučivati o putniku u play-off.

Švedska je u prednosti jer ima tri boda više i bolju gol razliku, a Nizozemska, koja je propustila Europsko prvenstvo 2016., mora nadoknaditi manjak golova protiv Bjelorusije kod koje gostuje u predzadnjem kolu. Švedska je i tu u prednosti jer uoči odlučujućeg susreta u Nizozemskoj dočekuje Luksemburg. Teoretske šanse ima i Bugarska, ali ako žele ostati ''na životu'' moraju pobijediti Francusku.

Rezultati by SofaScore

Skupina B

Stvari su prilično jasne u skupini B – Švicarska vodi s tri boda više od Portugala, dok se ostatak skupine već oprostio od Rusije. No, rasplet će biti vrlo zanimljiv – Portugal ima puno bolju gol razliku, a u zadnjem kolu na svom terenu dočekuje Švicarsku. Portugal čeka utakmica protiv Andore u kojoj mogu dodatno podebljati gol razliku, dok Švicarska dočekuje ipak puno jaču Mađarsku. U svakom slučaju, domaća pobjeda protiv Švicarske gotovo sigurno Portugalcima donosi prvo mjesto skupine i izravan plasman u Rusiju.

Rezultati by SofaScore

Skupina C

Njemačka ima maksimalan broj bodova i treba im još jedan bod za matematičko osiguravanje izravnog plasmana u Rusiju. Na drugom mjestu je sigurna Sjeverna Irska s devet bodova više od Azerbajdžana Roberta Prosinečkog. U sljedećem kolu Njemačka putuje u Sjevernu Irsku gdje će tražiti vizu za Rusiju, a čak i slučaju eventualnog šokantnog poraza priliku za popravni imat će na domaćem terenu protiv Azerbajdžana.

Rezultati by SofaScore

Skupina D

Srbija je na pragu plasmana na prvo veliko natjecanje od Svjetskog prvenstva 2010. godine, a za taj uspjeh dovoljna im je još jedna pobjeda. Priliku za osiguravanje plasmana imat će u sljedećem kolu kod Austrije koja ima još samo minimalnu šansu za play-off ili u zadnjem kolu na domaćem terenu protiv Gruzije.

Puno je zanimljivija borba za drugo mjesto. Wales je drugi s bodom više od Irske, a ove se dvije reprezentacije susreću u zadnjem kolu. Velšani su domaćini u odlučujućem dvoboju, ali prvo moraju uzeti tri boda na neugodnom gostovanju u Gruziji ako žele dočekati dan odluke u komotnoj situaciji u kojoj im je dovoljan i bod. Irska će se nadati posrtaju Velšana i domaćoj pobjedi protiv Moldavije kojom bi preskočili Wales na tablici.

Rezultati by SofaScore

Skupina E

Vrlo je zanimljivo u skupini E gdje su tri reprezentacije u igri za prvo mjesto. Poljska vodi s 19 bodova, ali za vratom im s tri boda manje pušu Danska i Crna Gora koje imaju i identičnu gol razliku te broj postignutih golova. Utakmica odluke igra se u predzadnjem kolu kada Crna Gora dočekuje Dansku koju je pobijedila na gostovanju u prvoj utakmici.

U slučaju nove pobjede mogu se nadati i prvom mjestu ako šokiraju Poljsku u zadnjem kolu – na taj bi se način bodovno izjednačili, a Crna Gora ima bolju gol razliku nakon što je Poljska nastradala od Danske s 4:0. Poljaci gol razliku mogu nadoknaditi u predzadnjem kolu u Armeniji. Ako i izgubi od Crne Gore, Danska ima još šanse – u zadnjem kolu dočekuju Rumunjsku, a ako Crna Gora izgubi od Poljske mogu se bodovno izjednačiti s Crnogorcima i visokom pobjedom ih prestići na račun gol razlike.

Rezultati by SofaScore

Skupina F

Pobjednik skupine je vrlo vjerojatno Engleska kojoj treba bod iz dvije utakmice protiv Slovenije i Litve. Vrlo je zanimljivo u borbi za drugo mjesto – Slovačka je druga s 15, a Slovenija i Škotska je prate u stopu s 14 bodova. Slovačku u predzadnjem kolu čeka vruće gostovanje u Škotskoj, koja pak u zadnjem kolu putuje u Sloveniju. U najboljoj situaciji ipak su Slovaci – ako prežive gostovanje u Škotskoj, u zadnjem kolu dočekuju Maltu, dok Škoti i Slovenci, koji gostuju na Wembleyju, do kraja nemaju laganih utakmica.

Rezultati by SofaScore

Skupina G

Španjolska je demolirala Italiju i preuzela vodstvo u skupini i do kraja moraju dovršiti posao protiv Albanije i Izraela. Italiji je dovoljan bod protiv Makedonije za matematičko osiguravanje drugog mjesta.

Rezultati by SofaScore

Skupina H

Belgija je osigurala plasman s osam bodova prednosti nad drugoplasiranom BiH. BiH se mora nadati domaćim bodovima protiv rasterećene Belgije i gostujućim protiv Estonije. Grčka kasni bod za BiH, a do kraja gostuje na Cipru, koji se neočekivano vratio u igru pobjedom nad BiH, i dočekuje Gibraltar. Skupina u kojoj će biti napeto do samog kraja.

Rezultati by SofaScore

Skupina I

Skupina u kojoj se nalazi Hrvatska vrlo je neizvjesna. Četiri reprezentacije stale su u dva boda i računaju na plasman u Rusiju – po 16 bodova imaju Hrvatska i Island, a po 14 Turska i Ukrajina. Vatrene čeka domaća utakmica s Finskom i presudno gostovanje u Ukrajini, koja prije utakmice odluke gostuje kod Kosova. Turska dočekuje Island u predzadnjem kolu, dok u zadnjem Turke čeka gostovanje u Finskoj. Island će nakon Turske gostovati kod Kosova.

Skupina u kojoj su moguće razne kombinacije – gleda se prvo gol razlika, pa broj postignutih golova, pa međusobni omjer. Hrvatska ima zasad uvjerljivo najbolju gol razliku te pozitivan međusobni omjer s Islandom i (zasad) Ukrajinom, dok negativan omjer ima s Turskom. No, zbog visoke pobjede protiv Kosova dvije pobjede Vatrene gotovo sigurno vode u Rusiju.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider