Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Korupcija i sumnjivi izbori

Skandali u španjolskom nogometu: Predsjednik saveza smijenjen nakon 29 godina

Španjolske institucije razriješile su dužnosti dugogodišnjeg predsjednika tamošnjeg nogometnog saveza.

Angel Maria Villar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Angel Maria Villar, koji je na toj funkciji proveo posljednjih 29 godina, smijenjen je s te pozicije u petak odlukom Sportskog administrativnog suda u Madridu.

Villar je u svibnju bio dobio novi četverogodišnji mandat, a sud je zaključio da je od sazivanja izbora u veljači kršio neutralnost izbora organizirajući aktivnosti kojima je stekao prednost pred ostalim kandidatima. Sud je sada naložio njihovo ponavljanje. U srpnju je 67-godišnjeg Villara privela policija pod optužbom za korupciju.

Tjedan dana kasnije ga je Viši savjet za sport (CSD), tijelo pod upravom Španjolskog ministarstva sporta, suspendiralo s te funkcije. Savez je na godinu dana za privremenog predsjednika bio postavio 64-godišnjeg Juana Luisa Larreu.

Odlukom suda trebali bi biti raspisani izbori za novog predsjednika u ožujku ili travnju. Villar tvrdi da je nevin i da je nepravedno suspendiran te da je sve organizirano u izvedbi CSD-a. Sud je donio odluku nakon što je CSD podnio tužbu protiv njega tražeći ponavljanje izbora.

Krovna nogometna organizacija FIFA poslala je u sjedište saveza pismo u kojem izražava zabrinutost događanjima u savezu. To pismo, u kojem se navodi nužnost izostanka utjecaja politike na izbore u savezu, mediji su protumačili kao prijetnju izbacivanjem Španjolske sa Svjetskog prvenstva u lipnju u Rusiji. FIFA, naime, može suspendirati članicu ukoliko procijeni da se krši nezavisnost saveza.

Španjolska je osvojila Svjetsko prvenstvo 2010. te je jedan od favorita za osvajanje prvenstva u Rusiji.

Villar je prošli tjedan sazvao novinsku konferenciju u Madridu s koje je optužio CSD te rekao da će to tijelo biti krivo ako Španjolska bude kažnjena izbacivanjem. Tvrdi da je nevin, a također je odbacio nagađanja da on stoji iza pisma FIFA-e.

Predsjednik FIFA-e trebao bi se u siječnju sastati u Madridu s predstavnicima Španjolskog ministarstva sporta, CSD-a i saveza.

Villar je u kolovozu pušten iz pritvora nakon što je uplatio jamčevinu od 300.000 eura kao garanciju da neće pobjeći iz zemlje.

Optužen je za nezakonito korištenje novca nogometnog saveza te za potplaćivanje dužnosnika regionalnih saveza. Davanjem mita dobivao je njihovu podršku te se godinama održavao na čelu saveza jedne od najboljih reprezentacija svijeta, tvrdi državno tužiteljstvo.

Villar je najavio žalbu na odluku Sportskog administrativnog suda.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider