Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
UEFA, dal' se čujemo?

Potres u Španjolskoj: Uhićen predsjednik nogometnog saveza i njegov sin!

Angel Maria Villar, čelnik čovjek španjolskog nogometa, uhićen je zbog optužbi za korupciju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Visoki sud u Španjolskoj naredio je antikorupcijsku akciju u kojoj je danas u 8 ujutro uhićen predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Angel Maria Villar, njegov sin Gorka, ali i još neki pojedinci.

Čelnog čovjeka španjolskog nogometa optužuje se za korupciju, pogodovanje tvrtkama vlastitog sina na račun saveza, a vjeruje se kako je jedan dio istrage usmjeren i na navodno kupovanje glasova predsjednika regionalnih saveza. Podsjetimo, Angel Maria Villar ponovno je u svibnju izabran na mjesto predsjednika saveza na čijem je čelu nevjerojatnih 29 godina.

''Zakon jednak za sve''

Također, španjolski mediji spominju falsificiranje dokumenata te pronovjere vezane uz organiziranje prijateljskih utakmica reprezentacije! Spominje se utakmica Španjolska – Južna Koreja koja je organizirana u Austriji prošle godine, a u kojoj je navodno Maria Villar ostvario osobnu korist na štetu nogometnog saveza, piše madridski sportski dnevnik AS.

Ministar sporta i glasnogovornik vlade Iñigo Mendez de Vigo rekao je gostujući u jutarnjem programu španjolske javne televizije TVE kako je "zakon jednak za sve".

Španjolski mediji, pozivajući se na izvore u policiji, spominju desetak privedenih. Akciju je odobrio sudac Santiago Pedraz na temelju dokaza prikupljenih u posljednjih godinu dana.

Optužbe za kupovanje glasova na izborima, prijateljske utakmice...

Posebno su zanimljive optužbe koje su godinama bile poznate španjolskoj javnosti, ali samo kao glasine. Villar je, piše Marca, navodno koristio novac nogometnog saveza kako bi i pribavio potporu prilikom izbora za predsjednika RFEF-a. Prije dva mjeseca izabran je na to mjesto čak osmi put u nizu.

Villar je uhićen u Madridu samo dva dana prije glavne skupštine saveza koja se u četvrtak treba održati uoči nastavka sezone. Očito španjolskim vlastima ne smeta stav UEFA-e, kako smo mogli slušati prilikom sličnim događaja u hrvatskom nogometu.

Maria Villar prošle je godine bio jedan od kandidata za predsjednika UEFA-e, ali se sam povukao iz bitke za čelnog čovjeka europskog nogometa. Bask je visoki dužnosnik UEFA-e od 1992. godine te FIFA-e od 1998. godine.

Uspjesi reprezentacije ne amnestiraju nikoga od potencijalne krivnje za kriminal

Prije dvije godine FIFA-in Etički odbor kaznio ga je s 25 tisuća švicarskih franaka jer je odbio sudjelovati u istrazi oko dobivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva od strane Rusije i Katara.

Villar je predsjednik saveza za vrijeme čijeg je vodstva španjolski nogomet postizao najveće uspjehe u svojoj povijesti, ali španjolsko je pravosuđe pokazalo kako uspjesi nogometne reprezentacije ne amnestiraju nikoga od potencijalne krivnje za kriminalne radnje.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider