Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Šok i nevjerica

Bio bi to neviđen skandal: FIFA zaprijetila Španjolskoj izbacivanjem sa SP-a!

Nastup španjolske nogometne reprezentacije na SP-u 2018. je pod upitnikom nakon što je stiglo oštro upozorenje iz FIFA-e.

Španjolska nogometna reprezentacija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

FIFA je obavijestila Španjolski nogometni savez (RFEF) kako bi nastavak sudjelovanja španjolske vlade na predstojećim izborima za predsjednika RFEF-a mogao utjecati na njihov nastup na SP 2018. u Rusiji.

Na čelu španjolskog nogometa od ljeta je privremeni predsjednik Juan Luis Larrea, nakon što je bivši predsjednik Angel Maria Villar morao odstupiti zbog upletenosti u korupciju. Iako prijedlozi za nove izbore tek trebaju biti dostavljeni, Vrhovni savjet za sport (CSD), državna institucija pod upravljanjem Španjolskog ministarstva sporta uspostavila je kontakt s RFEF-om zbog eventualnog glasovanja za Villarinog trajnog nasljednika.

Kako prenosi španjolski El Pais, FIFA će bilo kakvo uključivanje španjolske vlade na izborima smatrati političkim uplitanjem. A prema tome moglo bi doći i do suspenzije španjolske reprezentacije, a to bi bio veliki skandal.

Španjolska vlada želi da RFEF održi izbore kako bi i službeno završila potraga za Villarinim nasljednikom i kako bi se obnovila reputacija narušenog Španjolskog saveza. Ministar sporta Íñigo Méndez de Vigo obavijestio je španjolskog premijera kako je dobio dopis u kojem predstavnici FIFA-e traže primanje.

"Siguran sam da će Španjolska igrati na Svjetskom prvenstvu, te sam siguran kako će ga osvojiti", rekao je Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra na vlasti od 2011. godine.

Pitanje o mogućem izbacivanju Španjolske postavljeno je i kapetanu reprezentacije Sergiju Ramosu na konferenciji za medije u Abu Dabiju. Ondje Real Madrid u subotu igra finale klupskog Svjetskog prvenstva protiv brazilskog Gremija.

"Ne vjerujem da bi Španjolska u uredima mogla izgubiti ono što nas je toliko koštalo postići na travnjaku. Ne vjerujem da postoji išta što bi nas moglo spriječiti da osvojiomo Svjetsko prvenstvo", izjavio je Ramos.

Španjolska je već bila pod pritiskom FIFA-e zbog sličnih stvari. Bivši predsjednik Sepp Blatter ranije je prijetio kako će zabraniti Španjolskoj nastup na Euru 2008, a koji je ona kasnije osvojila. Blatter je tada optužio španjolsku vladu da utječe na predsjedničke izbore, no kasnije joj je dopušteno da se natječe.

Furija spada među favorite SP-a u Rusiji te se nalazi u skupini B zajedno s Portugalom, Marokom i Iranom te ima jako dobre izglede za bezbolan plasman u drugu fazu natjecanja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider