Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na ratnoj stazi

Ovo će zatresti Europu: Predsjednik Reala skinuo rukavice i neviđenom snagom udario po UEFA-i i La Ligi

Florentino Perez održao je iznimno ratoboran i dalekosežan, mnogi će reći povijesni govor na Skupštini Real Madrida…

Florentino Perez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez ispraćen je ovacijama na godišnjoj Skupštini Kraljevskog kluba. Perez je zasjedanje otvorio poduljim govorom, u kojem je nekoliko minuta nabrajao koje će sve novo sadržaje imati potpuno obnovljeni Santiago Bernabeu.

Novi Bernabeu bit će prava ludnica

Novi Bernabeu bit će prava ludnica. Perez nabrojio sve što će imati“, naslov je u madridskom Asu, uz videoprilog Perezova govora, u kojem se dotakao futurističkog Realova stadiona, koji bi trebao biti službeno otvoren uoči Božića spektakularnim glazbeno-scenskim programom.

Kada svi sadržaji budu pušteni u pogon, u Realu se nadaju da će novi Bernabeu biti tvornica novca i jamstvo da će Kraljevski klub u sljedećim dekadama zadržati status najvećeg kluba na svijetu. Kako stvari stoje, Realov sportski centar uskoro će ponijet ime trenutačnog predsjednika Reala i trebao bi se zvati Real Madrid City Florentino Perez.

Raphael Dwamena Tragedija u Albaniji: Prvi strijelac lige se srušio na travnjak i umro, imao je samo 28 godina! divider

To će se dogoditi iako je Perez iznio mišljenje da ne želi da mu ime stoji na bilo kojem sportskom objektu dok je živ. No grupa skupštinara ipak je taj prijedlog uvrstila na dnevni red i aklamacijom je prihvaćen tako da je jasno kako će gotovo sigurno biti izglasan.

U sportskom i društvenopolitičkom smislu značajniji je bio drugi dio Perezova govora, u kojem je dosad neviđenom oštrinom napao UEFA-u i La Ligu. Taj govor ima puno šire i dalekosežnije značenje jer zna se što Real kao klub i institucija predstavlja u europskom i svjetskom nogometu. Čini se da rat između Reala i UEFA-e nije završen. Dapače, ulazi u novu, možda još oštriju fazu.

Perez skinuo rukavice i neviđenom snagom udario po UEFA-i i La Ligi

Mnoge su pristalice Reala Perezov govor nazvale povijesnim jer nije bilo skrivanja i okolišanja, ni klasične europske birokratske besmislenosti. Slagali se s Perezom ili ne, mora se priznati da je pričao potpuno otvoreno i bez zadrške. Perez je skinuo rukavice i gađao tamo gdje najviše boli. Realovi navijači drže da je održao baš državnički govor u stilu nenadmašnog Santiaga Bernabeua, njegova uzora i najvećeg predsjednika Reala, kojem se Perez jedini približio po trofejima i karizmi.

Predsjednik Reaal naglasio je potrebu promicanja projekta Superlige kao sredstva za poduzimanje nužne reforme struktura europskog nogometa. Perez je napao UEFA-u jer nije uzela u obzir "zahtjeve navijača i igrača ili potrebe klubova" i La Ligu zbog "opetovanih radnji protiv interesa Real Madrida".

Modrić i Zidane Kako je Modrić zadužio Realov sveti dres: "Kad sam završio svoj govor, svi su pogledali u Luku" divider

“Nogomet trpi neviđenu institucionalnu krizu na svim razinama, kako u Španjolskoj tako i u Europi. Situacija je vrlo ozbiljna. Postoji niz menadžera koji djeluju ne misleći na navijače. Europski nogomet ne pripada predsjedniku UEFA-e, a španjolski nogomet ne pripada predsjedniku La Lige", kazao je Perez i nastavio:

"Američki klubovi nadmašili su europske, to nešto znači"

“Nogometne klubove nadmašili su američki klubovi u drugim sportovima. Prvih 10 sportskih subjekata na Forbesovoj ljestvici već su klubovi iz drugih sportova. Mora da Amerikanci rade nešto jako dobro, a mi moramo da radimo nešto jako loše u Europi.”

Perez se osvrnuo na zasad propali projekt Superlige, čiji je idejni pokretač i nositelj.

“Projekt Superlige danas je potrebniji nego ikad. Cilj je jasan: ponuditi najbolju moguću predstavu uz financijski fair-play. Sve je više klubova koji gube stotine milijuna eura svake godine", kazao je Perez i natavio:

Luka Modrić i Florentino Perez Luka Modrić i Florentino Perez (Foto: Afp)

„Potrebne su nam moderne strukture kooperativnog upravljanja koje podliježu načelima Europske unije. Projekt je patio od stalnih kampanja dezinformacija i manipulacija. Bilo bi to natjecanje potpuno kompatibilno s državnim natjecanjima i njihovim kalendarima. Njegov jedini cilj je jačanje i poboljšanje europskih natjecanja."

Perez kritizirao najnoviju UEFA-inu reformu Lige prvaka.

“UEFA-ini menadžeri idu u suprotnom smjeru. Namjeravaju reformirati Ligu prvaka: to je neobičan, apsurdan i besmislen nogometni projekt. Bez dvokružnih okršaja i s više utakmica. Apsurdno. Ovo nije rješenje. U Španjolskoj su se trenutno prodavala prava na 125 utakmica Lige prvaka za 360 milijuna. Do 2024. godine prodano je 189 za 320 milijuna eura. 64 utakmice više i 40 milijuna eura manje."

"Novi model Lige prvaka je promašaj"

Perez tvrdi da će taj model natjecanja dodatno udaljiti navijače od nogometa.

„Novi model koji UEFA priprema nije onaj koji zahtijevaju navijači diljem svijeta, već onaj koji najbolje odgovara UEFA-inom sustavu upravljanja, sustavu tipičnom za druga vremena u službi njezinih menadžera. Ne uvažavaju se zahtjevi navijača i igrača te potrebe klubova. UEFA nastavlja voditi natjecanja kao i prije 30 godina", grmi Perez i poentira.

Florentino Perez i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Florentino Perez i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

“Imamo obvezu navijačima diljem svijeta ponuditi najbolji mogući spektakl i učiniti televizijski prijenos nogometa jeftinijim. Nema smisla naplaćivati 100 eura mjesečno za gledanje nogometa na televiziji, to je 10% minimalne plaće. Strategija ne može biti naplaćivanje sve više i više, a sve manjem broju obožavatelja.”

Perez ističe:

“To je zabrinjavajuće u cijeloj Europi, a još više u Španjolskoj. La Liga i njihovi posljednji istupi protiv Reala toliko su ozbiljni... Nastoje napasti osobnu imovinu kluba. Imamo 100.000 članova i patimo. Pokušali su sve. Prvo, izvlastiti 11% naših audiovizualnih prava u 50 godina, a zatim promijeniti Zakon o sportu da diskvalificira predsjednike. Ne treba puno mašte da se zna koga su htjeli napasti. Nacionalni sud već je ove sankcije proglasio nezakonitima.”

"Ta operacija bila je sramota za nogomet, Real, Barcelona i Athletic su to odbili"

Perez je istakao tri stvari.

"CVC (op.a. financijski fond), s kojim su nam u pola stoljeća htjeli oduzeti 11 posto audiovizualnih prava, a da mi to nismo ni znali. Saznali smo iz tiska i jer su nas pošteni ljudi obavijestili. Ova operacija je bila odličan posao za njegova menadžera i sramota za nogomet. Real Madrid, Barcelona i Athletic su to odbili, istaknuli smo da je to protuzakonito. I onda su napravili promjene, koje su također nelegalne. Mi ukazujemo na to, unatoč tome što nisu prihvaćene."

“Našim zahtjevima oko nezakonitosti pridružio se i RFEF (Španjolski nogometni savez), ističući da oni koji su to promovirali trebaju dati tih 11 posto... CVC je pošast, ističem to i uvijek ću isticati.”

Florentno Perez Florentno Perez (Foto: Afp)

Perez je nastavo u još žešćem tonu.

“Predsjednik LaLige zlorabio je svoj autoritet i podijelio nas, pokazujući da nemaju svi klubovi isti tretman. Ukratko, uspjeli smo natjerati predsjednika CVC-a da se povuče na toj Skupštini i to javno. Ali nastavljamo isticati da je to protuzakonito, vrlo nepošteno, posebno s klubovima koji će napredovati u budućnosti.”

“La Liga se poslužila moćnim lobijem kako bi izvlastila imovinu Real Madrida i dala je samoj sebi. I usput nam svezala ruke. Želim se zahvaliti političkim strankama, prije svega dvjema najvećim, što su nas razumjele i nisu to podržale. I to, unatoč neugodnoj prijetnji štrajkom šefova... Poruka koja se vrtjela na utakmicama bila je smiješna. Na kraju nisu ni štrajkali.”

Predsjednik Reala govorio je i o audiovizualnim pravima.

“Ona pripadaju klubovima i prenose se na La Ligu. Od dvije minute do kraja utakmice, do dvije minute kasnije. Jer podrazumijeva se da klubovi to mogu eksploatirati prije utakmice, poslije utakmice... Sve što nije eksplicitno utakmica. Zakon to kaže. Ali La Liga inzistira na izvlaštenju tog prava koje imamo. Real Madrid će uvijek biti na čelu po pitanju ovih odluka.”

"Skrivaju isplate, sve se radi netransparentno"

Perez se upitao.

“Čini li se ikome normalnim da nismo dio Delegatske komisije La Lige? Zašto nam ne daju vidjeti koliko se zarađuje na drugim stvarima? Mi smo to tražili i to nam je uskraćeno. La Liga ne bi trebala skrivati koliko plaća svakom klubu, primjerice; prijateljske utakmice, reklamni panoi i slično. Sve se radi netransparentno! Ne govoreći koliko je koja osoba plaćena za svaku stvar i na temelju kojih kriterija.”

“LaLiga ne bi trebala imati ovakav odnos s klubovima, jer to nije u njezinim funkcijama. Ali ako prijeđete tu granicu, to mora biti sa svjetlom i stenografom! Svi klubovi bi trebali znati svaki njezin potez. Ali to je nemoguće, oni to ne dopuštaju. Ponovno ćemo zatražiti informacije i reći ćemo javno što su odgovorili. Priznajem: jako smo zabrinuti.”

Florentino Perez Florentino Perez (Foto: Afp)

Perez naglašava da će zaštititi imovinu Real Madrida.

“Ali znamo da se sve više troši, poput predsjedničke godišnje plaće koja je upravo ponovno porasla. Ozbiljnost onoga čemu smo izloženi i nedostatak kapaciteta koje mi članovi imamo da se branimo tjera nas da se zapitamo jesmo li suočeni s odgovarajućom klupskom strukturom. Pokušavaju netransparentno izvlastiti našu imovinu. A mi to ne možemo dopustiti. Kad se kaže da klub pripada članovima, misle da je to s romantične strane. Ali nije tako. Nešto smo gradili od 1902. godine i imamo obvezu to braniti“, kazao je Perez i dobio gromoglasan pljesak članova Skupštine.

"Usuđuju se uzeti naš novac, klub i novac pripadaju sociosima, zaštit ću Real" 

“Usuđuju se uzeti naš novac jer misle da sociosi taj novac ne smatraju svojim. I, evo, dolazim da vam kažem da taj novac pripada svakome od vas. Inzistiram da sociosi, kao vlasnici kluba, moraju imati više poluga da zaštite klub.”

“U nadolazećim mjesecima radit ću na osmišljavanju strukture koja štiti i čuva našu imovinu, koja pripada Real Madridu i svakom od sociosa. To omogućuje klubu da se brani od prijetnji izvlaštenja. Osmislit ćemo mehanizme tako da ovaj klub pripada stvarnim članovima, a ne samo s romantičnog stajališta.“

Perez obećava da će „izdržati neprijateljske manevre".

“O njima ovise jednako važna pitanja kao što su kvaliteta suđenja i VAR. Nitko ne zna tko crta VAR linije ili koji je okvir odabran za to. To je konstanta i izaziva sumnju u arbitražu”, zaključio je predsjednik Reala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider