Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poznata satnica

Ovo bi moglo igrati veliku ulogu u El Clasicu: Barca u prednosti, je li ovo pravedno prema Realu?

Donijeta je odluka o satnici velikog derbija između Barcelone i Real Madrida na Camp Nouu…

Real slavi gol kod Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Donijeta je konačna odluka: odgođeni El Clasico igrat će se u 20 sati. Datum je poznat od ranije, to je 18. prosinac. Nakon dugog premišljanja, La Liga je odlučila da se najveći derbi španjolskog prvenstva igra u večernjem terminu.

Madriđani nisu baš presretni terminom, iako se nisu previše žalili. Naime, Katalonci će biti u prednosti jer će imati 29 sati više za odmor. Barcelona će u 17. kolu igrati 14. prosinca, gostuje kod Real Sociedada u 16 sati, dok Real dan poslije gostuje na Mestalli i igrat će u 21 sat.

gol expired Legendarni Asprilla otkrio šokantnu priču iz igračkih dana kada je spriječio ubojstvo Josea Luisa Chilaverta divider

Barca će prije toga u utorak odigrati posljednju utakmicu u skupini Lige prvaka protiv Intera u Milanu, a Real dan poslije protiv Club Bruggea u Belgiji. Dakle, Katalonci će imati više vremena za odmor, a u tako zgusnutom rasporedu to nije beznačajno.

Odgođeni El Clasico igrat će se u 20 sati na Camp Nouu

Prvi El Clasico sezone trebao se igrati 26. listopada, s početkom u 13 sati. No odgođen je zbog nestabilne društveno-političke situacije u Kataloniji, gdje su u tom trenutku u jeku bili žestoki protesti zbog kontroverzne odluke Vrhovnog španjolskog suda o višegodišnjim zatvorskim kaznama vođama pokreta za katalonsku neovisnost.

gol expired Najskuplji igrač Slovačke vidi šansu protiv Hrvatske: ''To nam je nedostajalo u prvoj utakmici'' divider

Nakon žučnih rasprava te razno-ranih spekulacija i prijedloga, primjerice da Barca i Real zamjene domaćinstva te da se prvi derbi sezone igra u Madridu, što su odbila oba kluba, Komisija za natjecanje donijela je odluku da se derbi odgodi za 18. prosinac, no ostavljena je otvorenom točna satnica utakmice.

La Liga se nije složila s datumom odigravanja i najavila je tužbu. Čelnici lige tvrdili su da štite prava klubova i televizijskih stanica, jer u tom terminu igra se i Kup kralja.

Kad već nije mogla odabrati datum koji želi, La Liga je i dalje gurala opciju s ranopopodnevnim terminom zbog istočnoazijskog tržišta, gdje vodstvo španjolske elitne lige ima velike ambicije i želi dostojnije parirati engleskoj Premierligi. Naravno, razlog je financijska korist.

Barcelona ima više vremena za odmor

Na kraju je ipak odlučeno da se igra u klasičnom večernjem terminu, s objašnjenjem da se radi o radnom danu (srijeda) te da to nije povoljna opcija za domaće navijače. No čini se da je La Liga ipak popustila pod pritiskom, odnosno izašli su u susret Realu koji ionako ima manje vremena za rekuperaciju. 

Ta popodnevna, za španjolsku neobična satnica izazvala je burne reakcije tamošnje javnosti. Na Camp Nouu derbi se nikada nije igrao u tom terminu. Prije dvije godine u tom terminu igralo se prvi i zasad jedini put u Madridu, no španjolski ljubitelji nogometa žestoko su kritizirali tu odluku vodstva lige.

gol expired Je li ovo bilo upućeno Ivaniševiću? Đoković dobio poen, pa potpuno izgubio živce divider

Spočitavalo im se da se zbog novca pregazila višedesetljetna tradicija. Osim toga, kulturološke navike Španjolaca dosta su drukčije nego u većom dijelu Europe, posebice u Engleskoj. Zna se da Španjolci kasno izlaze i da im dan počinje kasnije.

Kako god, Španjolci će se morati naviknuti na popodnevni termin, jer sva je prilika da će se neki budući derbiji u La Ligi igrati u terminu obiteljskog ručka. Novac nerijetko čini čuda, u novom vremenu ruši i najtvrdokornije tradicije. Trka za novcem nema granica. A treba i nekako poplaćati sve te silne višemilijunske plaće superzvijezdama Reala i Barcelone.

Rezultati by SofaScore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider