Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gori pod petama

Povijesni dogovor europskih velikana: Ovo se nikad nije dogodilo, Barca i Inter na čelu kolone

Posve je jasno da Europi i svijetu prijeti ekonomska kriza kojoj je u ovom trenutku teško sagledati ukupne posljedice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europsko udruženje klubova danas će održati sastanak na kojem će se raspravljati o akutnom problemu. Rezultat sastanka mogao bi imati dalekosežan utjecaj na profesionalni nogomet. Možda i povijesni.

Naime, neki će klubovi doći s prijedlogom o kolegijalnom smanjenju plaća na jedinstvenoj razini, piše madridski As. Suočeni s globalnim problemom koji je izazvala pandemija koronavirusa, najveći europski nogometni klubovi traže i globalno rješenje.

Posve je jasno da Europi i svijetu prijeti ekonomska kriza kojoj je u ovom trenutku teško sagledati ukupne posljedice. No nema sumnje da će gubici biti veliki, ma kako god okrenuli.

Klubovi traže smanjenje plaća igrača

Barcelona je jedan od klubova koji je najviše zainteresiran za provedbu ove inicijative. Španjolski mediji već su pisali da Barcelona razmatra preoblikovanje proračuna za ovu sezonu zbog nenadoknadivih gubitaka.

gol expired Ozdravio prvi zaraženi nogometaš u Njemačkoj, ali i poslao ozbiljno upozorenje te opisao kako je počelo divider

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu natuknuo je kako katalonski klub neće moći ispuniti plan o probijanju magične brojke od milijardu eura prihoda ove godine jer će se znatno smanjiti zarada praktički na svim razinama; od televizijskih prava, marketinga, ugostiteljstva, posjeta muzeju i stadionu Camp Nou do fan shopa, raznih sponzorstava, ulaznica svih vrsta i Barcinih škola nogometa širom svijeta.

U Barceloni smatraju da se nema što čekati, već se mora postupiti s najavljenim projekcijama. No to je problem koji se ne odnosi samo na Barcelonu, koja izdvaja ogromna sredstva za plaće svojih profesionalaca. Više od dvije trećine divovskog proračuna odlazi na plaće njezinih zvijezda.

Barca samo za Messija izdvaja stotinu milijuna eura

Barca samo za Lionela Messija mora izdvojiti oko stotinu milijuna eura na godišnjoj razini u bruto iznosu. Već dugo se spekulira da Messi po posljednjem ugovoru zarađuje oko 50 milijuna eura neto godišnje.

Problem golemih plaća koje će biti teško isplatiti zbog navedenih razloga ne odnosi se isključivo na Barcelonu. Slične probleme imaju i ostali veliki klubovi, među njima i najveći Barcin rival Real Madrid. Primjerice, Kraljevski klub plaća Garetha Balea oko 34 milijuna eura godišnje u bruto iznosu i ne zna kako da ga se riješi jer mu nitko ne želi dati toliku plaću.

gol expired Olimpijski prvak bori se s koronavirusom: ''Ovo nije šala, a ja sam bio zdrav s jakim plućima'' divider

Budući da je Velšanin već duže vrijeme u padu formu, dobrim dijelom zbog stalnih problema s ozljedama, najčešće nije u udarnom sastavu Zinedine Zidanea, koji na njega praktički niti ne računa. Velšanin je mrtvi kapital Reala.

Florentino Perez navodno je donio odluku da ga pusti bez odštete, no pitanje je hoće li se pojaviti klub koji će mu moći barem donekle osigurati primanja kakva ima u Realu. Bale je već mrtav-hladan istaknuo da mu nije problem sjediti na klupi.

Talijani u velikim problemima

Problem s financijama opći je problem. Italija, koja je zasad pretrpjela najveće posljedice koronavirusa u Europi, jedna je od najugroženijih i planira djelovati u tom smjeru. Prema informacijama Il Giornalea, čelnik Inter Beppe Marotta kontaktirao je s nekoliko europskih klubova te im predložio zajedničku akciju.

Talijanski dnevnik tvrdi da su i i Barcelona i Real Madrid dali svoje odobrenje. Međutim, Kraljevski klub kategorički negira da je bilo razgovora o toj temi.

gol expired Legenda bila usred krize i u Kini i u Italiji: Ljut na Talijane, otkriva kako jedino možemo pobijediti virus divider

Za klubove Serie A to je problem koji se mora hitno riješiti. Zasad su procjene da će elitna talijanska liga izgubiti oko 800 milijuna eura zbog prekida prvenstva, a možda i više. Mnogi su klubovi već uložili novac koji su očekivali od televizijskih prava. Ako se prvenstvo ne nastavi, naći će se u vrlo teškoj situaciji. To je jasno kao dan.

Tijekom sastanka talijanskih klubova u petak već se raspravljalo o obustavi isplate nogometašima za mjesec ožujak. Damiano Tommasi, predsjednik AIC-a, Talijanske udruge nogometaša, otvorio je vrata za pregovore rekavši da su nogometaši prvi koji su zainteresirani za održavanje sustava, ali zatražio je da se stane na loptu jer još nije poznato hoće li sezona biti obustavljena.

Povijesni dogovor

Podsjetio je da će svaki igrač morati pojedinačno odlučiti:

"Ne možemo nikoga prisiliti", poručio je nekadašnji veznjak Rome i talijanske reprezentacije.

U Španjolskoj se o toj temi trenutačno samo šapuće, ali glasine su sve jače. Katalonski Sport u subotnjem izdanju donio je priču o tome da je predsjednik Bartomeu održavao neformalni kontakt s kapetanima Barce kako bi im opipao puls i uvidio jesu li svjesni ozbiljnosti situacije.

gol expired Ovo ljeto ipak bez Olimpijskih igara? "Vrlo je vjerojatno da ćemo ih odgoditi" divider

As piše da Barcelona zajedno s ostalim španjolskim klubovima namjerava iznijeti prijedlog o smanjenju plaća na globalnoj razini. Katalonci smatraju da bi to bila kolegijalna mjera koja će imati svoj prvi korak na sastanku čelnika europskih klubova.

Ako u konačnici zaživi taj prijedlog, a ima dobre izglede da se to dogodi, prvi put u modernoj povijesti profesionalnog nogometa dogodit će se univerzalno smanjuje plaća igračima. Nije se to dogodilo ni nakon velike ekonomske krize 2008. Dapače, u posljednjih desetak godina došlo je do neviđene ekspanzije. Iznosi za plaće i odštete otišli su u stratosferu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider