„Povijesna lekcija Luke Modrića“, stoji u naslovu nadahnutog teksta novinara Marce Huga Cereza nakon sinoćnjeg proglašenja dobitnika Zlatne lopte France Footballa, najprestižnije individualne nagrade u svijetu nogometa.

Modrić je kao prošlogodišnji pobjednik predao nagradu nasljedniku Lionelu Messiju, koji je u fotofinišu pobijedio stopera Liverpoola Virgila van Dijka. Messi je skupio tek sedam glasova više od Nizozemca.

Kome je hrvatski kapetan očitao lekciju? Aluzija je jasna kao dan – prije svih Cristianu Ronaldu, koji se opet nije pojavio na dodijeli nagrada, ali isto tako i Messiju.

Prošle godine u Parizu nije bilo ni Ronalda, a ni Messija. Modrić ove godine nije bio ni u širem izboru, pa je ipak došao na dodjelu nagrade. Hrvatski kapetan ponio se gospodski, pokazao je da nije zlopamtilo. Od srca je čestitao Messiju, izgrlio se s njim i zaželio mu sreću. Modrić je kritičku notu izbacio na elegantan način, bez ijedne grube riječi, a zapravo je sve rekao. I na čiji brk ide.

"Sretan sam što sam ovdje. Nogomet se odnosi na poštovanje i kad se ne pobijedi. Iz poštovanja moraš biti ovdje, jer slavi se nogomet kao igra. Zato sam ovdje, da slavim nogomet, da pokažem poštovanje, jer nogomet je u tome vrlo jednostavan", izjavio je Modrić na gala večeri u Parizu.

Nešto poslije objavio je post na Twitteru koji je izazvao lavinu pozitivnih reakcija.

''Sport i nogomet nisu samo pobjeđivanje, oni su i poštovanje suigrača i rivala'', napisao je Modrić.

Javila se i Barcelona.
„Pravi gospodin“, napisao je administrator Barcelone ispod Modrićeva posta.

„Fair-play“ pršti na sve strane dva tjedna prije El Clasica. I katalonski mediji hvale Modrića, no ipak je lako primijetiti da se prave Englezi. Jer jasno je da se Modrićeva bukvica odnosi i na Messija, a oni u prvi plan stavljaju samo Ronalda.

Stara madridska himna kaže: „I kad izgube, pružaju ruku suparniku, bez zavisti ili ogorčenja.“

Modrić se ponio u skladu s tom starom krilaticom. Real oduvijek slovi za gospodski klub, ali imaju i oni mrlja bijelim košuljama koje teško mogu oprati i najmoderniji deterdženti. Madridski mediji vidljivo su skloni Realu, a katalonski Barceloni. Marca i Mundo Deportivo više se doimaju kao njihovi bilteni nego neovisni mediji. Pristranost je očita.

Marca je ovaj put istakla da se Modrićeva poruku odnosi obje superzvijezde, ali pitanje je bi li to bilo tako da je CR7 ostao u Realu. Teško. Madriđani bi se kao i Katalonci vjerojatno pravili Englezi, iako su madridski mediji puno češće kritizirali Ronalda dok je igrao u Real, nego što katalonski kritiziraju Messija.

Kataloncima ne pada napamet napisati očito: da se Modrićeva poruka odnosi i na Messija. Laganim korakom prelaze preko činjenice da Messi prošle godine nije došao na Modrićevo proglašenje.

Nećemo sad pretjerivati i pisati epopeje o Modrićevoj skromnosti i poštenju, jer ima i drukčijih mišljenja. Međutim, činjenica je da je napravio lijepu gestu kada je nakon svega što se događalo prošle godine došao u Pariz i osobno predao nagradu Messiju.

Možda je Modrić postavio novi standard. Možda su Messi i Ronaldo nešto naučili od hrvatskog kapetana. Vidjet ćemo hoće li Messi slijediti Modrićev primjer i osobno predati nagradu nasljedniku.

Nismo baš sigurni, pogotovo ako taj sljedeći bude Ronaldo, koji je u Milanu na dodjeli nagrada za najboljeg igrača talijanske lige opet pokazao svu raskoš svoje beskonačne arogancije. Taština je zeznuta stvar. Slast  je za ego, ali i otrov za dušu.