Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ključni problem

Postave, taktika i najkritičnije točke: Ishod povijesne utakmice ovisi o jednom pitanju!

Nakon 1:0 trijumfa protiv Benfice u Zagrebu, Dinamo večeras gostuje u Lisabonu u osmini finala Europske lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo će večeras na Luzu tražiti prolaz u četvrtfinale Europske lige. Prema procjenama kladionica, Benfica je veliki favorit.

Najpoznatija svjetska kladionica William Hill plaća pobjedu Benfice s 1,44, a Dinama čak 7,5. Međutim, Benfica i Dinamo potpuno su poravnati što se tiče prolaska u sljedeći krug natjecanja, na obje je momčadi koeficijent 1,83. Sličan je omjer u svim kladionicama.

To znači da kladionice procjenjuju da će Dinamo vjerojatno izgubiti, ali nisu uvjerene da će Benfica pobijediti s dovoljnom razlikom. Stoga su šanse izjednačene.

1:0 jest nezgodan rezultat, no i nije neka velika prednost. Dinamo ne smije kalkulirati, mora igrati kao da se radi o prvoj utakmici. Nenad Bjelica naglasio je na jučerašnjoj press-konferenciji da Dinamo nije došao u Lisabon čuvati rezultat, nego pobijediti. To je pristup koji budi optimizam, jedini je ispravan.

Recept iz Maksimira

Recept je već poznat, Dinamo ga je skrojio u Maksimiru, gdje je odigrao doista odličnu utakmicu i nadigrao favorizirane Portugalce. Dinamo je zapravo igrao svoju igru, nije se suviše prilagođavao, igrao je kako je igrao u svim europskim utakmicama.

Taktika Modrih vjerojatno će biti slična i na Luzu, prepustit će posjed Benfici i pokušat će je iskontrirati, ali ne način da postavi autobus pred svoja vrata, barem se nadamo.

Evo tko je najveća Dinamova šansa na Luzu: Napuhane cijene, a najopasniji "starac" Jonas i Joao Felix (Foto: AFP) Rafa Silva (Foto: AFP) Jonas Oliveira i igrači Benfice (Foto: AFP) +1 Momčad Benfice (Foto: AFP)

Dinamo se ove sezone ni na jednom gostovanju nije zabunkerirao, nego je uvijek pokušavao postići pogodak i pobijediti. Doduše, dosad nije igrao na tako teškom gostovanju, no igrači Dinama već su se uvjerili da se mogu nositi s Benficom i ne bi trebali imati straha od njezine momčadi.

Nadamo se da Modri neće biti impresionirani atmosferom i velebnim Benficinim stadionom, nadamo se da se neće slediti, da će ostati hrabri i odlučni, da će ići po gol i što ranije pokušati zaključiti utakmicu. 

Presing na zadnju liniju

Povremeni presing na zadnju liniju Benfice u Zagrebu pokazao se vrlo učinkovitim. Belenenses je također slično igrao u prošlom kolu portugalske lige. I njemu se na kraju isplatilo. Stoperi Benfice ne izgledaju kao pretjerano tehnički potkovani igrači, a nisu ni odveć hitri i okretni.

Dinamo mora paziti: Skandal koji je stvorio "najvećeg prevaranta" i promijenio europski nogomet Detalj s utakmice Benfica - Marseille 1990. (Foto: AFP) Detalj s utakmice Benfica - Marseille 1990. (Foto: AFP) Jonas i Joao Felix (Foto: AFP) Jonas Oliveira i igrači Benfice (Foto: AFP)

Ako ih se stisne, nerijetko griješe u predaji lopti. Treba biti uporan, što češće natjeravati Benficu da joj igru vode braniči. Naravno, za takvu taktiku treba puno snage i nije ju moguće provoditi cijelu utakmicu.

Najveći je problem Modrih taj što će im nedostajati nekoliko jako važnih igrača. Koliko god imali širok kadar, jasno je da Hajrovića, Ademija, Šunjića i Leovca nije lako nadomjestiti.

Moguća postava

Teško je točno pogoditi za koju će se postavu i formaciju odlučiti Bjelica, hoće li to biti 4-1-4-1 ili možda 4-3-3? Pretpostavka je da će Dinamo istrčati u ovom sastavu: Livaković – Stojanović, Theophile, Dilaver, Rrahmani – Moro – Kadzior, Gojak, Olmo, Oršić – Petković.

U 4-1-4-1 formaciji Dinamo je odigrao najveći broj utakmica u Europi, no Bjelica se u posljednje vrijeme odlučivao za nešto drukčiji raspored, pa je moguće da opet iznenadi.

Ako Modri istrče u 4-1-4-1, Moro bi u tom slučaju igrao zadnjeg veznog, a Olmo i Gojak bili bi u sredini. Uostalom, 4-3-3 formacija lako se pretvara u 4-5-1, pa tu i nema neke velike razlike.

Ključni problem Modrih

Kako god, nije idealno da na lijevom beku igra stoper, ali situacija je takva da nema previše opcija. Šitum je također pod upitnikom zbog ozljede, a on je bio jedan od kandidata za lijevi bok, najkritićniju točku Modrih.

Rrahmani je ove sezone već bio u sličnoj ulozi i vrlo je dobro obavio zadatak. Od njega se neće očekivati da probija stranu i centrira, bit će najvažnije da drži poziciju i ne dopušta protivniku da lako prolazi.

Ishod utakmice lako bi mogao ovisiti o tome kako će Rrahmani odigrati. Ako podbaci, Dinamo će teško to kompenzirati. Stoga je jasno da ima teško breme na leđima, ali i da mu suigrači moraju što više pomoći.

Moro bi zajedno s Gojakom trebao nadomjestiti obrambeni angažman Šunjića. Olmo će najvjerojatnije ostati u sredini, Kadzior na desnom krilu, dok će Oršić na lijevu stranu, a Petković u vršak napada. Tko god istrči i kojoj god formaciji Modri zaigrali, svi će morati dati maksimum. Bez toga neće ići.

Početni pritisak

Ranjena Benfica najvjerojatnije neće mijenjati pod Brunom Lageom uigranu formaciju 4-4-2. Njezina postava mogla bi ovako izgledati: Vlachodimos – Almeida, Ruben Dias, Ferro, Alex Grimaldo – Pizzi, Samaris, Gabriel, Rafa Silva – Joao Felix, Jonas.

Benfica će vjerojatno pokušati uhvatiti Modre na prepad i pokušati što prije postići pogodak. Jasno je da bi rano vodstvo dalo snažan vjetar u leđa domaćinu. Naravno da je važno da Modri izdrže početni pritisak, ali još je važnije da ne izgube glavu ako se i dogodi da prime pogodak. Utakmica je dugačka i sve se da nadoknaditi ako ostanu prisebni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider