Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Prodaju se najbolji igrači, a ne kupuju prava pojačanja: PAOK za Rijeku kao Barca, Hajduk se osramotio, Osijek prosuo, a Dinamo kiksao

Koliko su najbolji hrvatski klubovi podigli kvalitetu, pokazale su europske kvalifikacije. Europa je jedino mjerilo, ništa drugo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U posljednjih godinu dana naslušali smo se priča o zamjetnom porastu kvalitete Prve hrvatske lige. Više nego upitne konstatacije, pomalo čak i smiješne.

Rezultati hrvatskih klubova u ovosezonskim kvalifikacijama to zorno potvrđuju. Mnogi su pomiješali pojam neizvjesnosti i kvalitete. To što je liga prošle sezone bila neizvjesna, ne znači da je i kvalitetnija. Jasno da je neizvjesnost dobra, podiže zanimanje i time tvara dobrodošao šušur oko lige, ali kakve to ima veze s kvalitetom?

To što je liga bila neizvjesna, ne znači da je i kvalitetnija

Neizvjesno može biti i kada igraju dvije najlošije momčadi na svijetu. Može biti i puno golova, pa opet nećemo reći da je to kvalitetno. Izgradnja novih terena možda je utjecala na bolju gledljivost i atraktivnost prijenosa, distribucija lopte je lakša i preciznija, ali teško da to može osjetnije podići kvalitetu.

gol expired Real već priprema predstavljanje Mbappea: Zna se datum i lokacija, ali i broj koji će nositi divider

Pa i druge lige imaju dobre terene, i to već odavno. Osim toga, ne kaže li se da kada igrači uče igrati po „rupama i njivama“, tu se najbolje svladava tehnika, a onda se na biljarskim terenima leti.

Koliko su najbolji hrvatski klubovi podigli kvalitetu, pokazale su europske kvalifikacije. Europa je jedino mjerilo, ništa drugo.

A evo mjerila: Hajduk je ispao od Tobola, koji je u sljedećem kolu primio šest komada od Žiline i nije vidio mrežu suparnika. Onda je ta Žilina popila kantu od Jabloneca s ukupnih 8:1. Što reći na takav razvoj rezultata?

Osijek je ispao od CSKA iz Sofije, doslovce je pregažen u Sofiji, a Bugari su potom tijesno izbacili Viktoriju Plzen. Da ne bude zabune, u oba sraza hrvatski klubovi bili su favoriti, posebice je Hajduk bio izraženi favorit.

gol expired Potpuni debakl hrvatskog klupskog nogometa: Kad vidite tko sve igra jesen u Europi, sve je jasno divider

Rijeka je ispala od PAOK-a, što i nije nekakvo iznenađenje, jer Grci su bili favoriti, ali jest prikazana igra. Zabrinjava to što je PAOK za Rijeku izgledao kao Barcelona iz najboljih Messijevih dana. Rijeka ni uz puno sreće na Rujevici nije imala nikakve šanse. Karikiramo, ali ne previše.

PAOK za Rijeku kao Barca

Na Transfermarktu PAOK vrijedi 53 milijuna eura, skoro triput manje nego Dinamo, a protiv Rijeke je izgledao kao da vrijedi 500 milijuna, ali ne zbog toga što je posebno dobar, nego zato što je Rijeka bila očajna.

I na kraju dolazimo do Dinama koji je ispao u play-offu Lige prvaka od deset puta manje vrijednije momčadi. Šerif je vrijedio oko 11-12 milijuna, a Dinamo 130-140 milijuna eura.

OK, u nogometu se događaju iznenađenja, ali nije to bio pojedinačni podbačaj, podbacili su svi hrvatski klubovi. Svaki na svoj način. Dinamo se plasirao u Europsku ligu, što je dobro, ali ne može se pobjeći od toga da se željela i očekivala Liga prvaka, pa čak i prije nego što je izvučen Šerif.

Znalo se da će Modri biti nositelji u play-offu i bili su jedni od favorita za plasman u elitno natjecanje. A kada je izvučen Šerif, mnogi su pomislili da nikada lakše neće izboriti Ligu prvaka.

gol expired Messijev PSG i Guardiolin Man City najveći favoriti Lige prvaka, Šerif najveći autsajder divider

Sad bismo mogli reći da su sve to pokazatelji kako je hrvatska liga očajno loša. Ni to nije istina, hrvatsku ligu najbolje opisuje Uefin koeficijent. Ona je godinama tu negdje, s nešto manjim ili većim amplitudama. Malo gore, malo dolje. Nije tu bilo ni ekstra porasta, a ni pada. Nadajmo se da ne slijedi slobodan pad, što nije nemoguće. 

Rezultati u Europi ovise o puno faktora. Ponekad naši klubovi imaju više sreće pa konačni rezultati izgledaju bolje. Kako je, recimo, Rijeka prošle sezone izbacila Kopenhagen? Ruku na srce, bilo je tu puno sreće.

Liga teško da može biti bolja ako se stalno prodaju najbolji igrači, a u pravilu ne dovode prava pojačanja. U jednom trenutku mora doći do ozbiljnije diskrepancije jer dobrih igrača u domaćoj ligi nema u izobilju.

Jednostavno, ne mogu se proizvoditi tempom kojim se prodaju. Izvor presuši prije ili kasnije i onda se mora čekati nova obilna kiša. Ciklički se dogodi da Dinamo ili Rijeka uspiju sastaviti dobru momčad i onda prikupe ponešto više bodova nego inače.

Prodaju se najbolji igrači, a ne kupuju prava pojačanja

To se obično događa u međuintervalima stvaranja i prodaje najboljih igrača te eventualne kupovine istinskih pojačanja. Nekad se stvari poklope, nekad ne. Ovaj trenutak je baš taj rascjep.

Ovog ljeta ni Dinamo, a ni Rijeka nisu imali uspješan prijelazni rok. Dinamo posebice jer su promašena gotova sva pojačanja, a uloženo je puno novca za hrvatske prilike. Gdje je taj novac i kome otišao, druga je priča. O tome sam već pisao, pa se neću ponavljati. Nije Dinamo toliko prodavao koliko je loše kupovao. Nije osvježio momčad kako je trebalo, jer neki su očito prezasićeni i samo čekaju da se prodaju. 

gol expired Ronaldo na korak od Cityja: Ugovor je spreman, ali sve bi moglo propasti zbog jednog čovjeka divider

S Osijekom i Hajdukom još je gora priča jer su oni doživjeli prave potope, ali barem se naoko činilo da su bolji nego prije. Bilo je realno očekivati da naprave više, pogotovo Hajduk koji je imao osjetno lakšeg suparnika, a izgledalo je da se dobro pojačao. Možda za HNL, ali za Europu to očito nije dovoljno. Osijek je imao jako tanak prijelazni rok, nema tu pravih pojačanja, iako, doduše, nije ni baš nešto prodavao.

Već sljedeće sezone može biti bolje, ali...

Sve u svemu, priče o nekom podizanju kvalitete, posebno osjetnom zvuče kao dječje maštarije. To ne znači da HNL klubovi već sljedeće sezone neće bolje proći u Europi, ali moraju se poklopiti brojni faktori. U takvoj konkurenciji faktor sreće je značajan.

gol expired Dinamo saznao protivnike u Europskoj ligi: Nije loša skupina, u Londonu će biti najteže divider

Pogledajte samo kakvi su se sve klubovi plasirali u Konferencijsku ligu. Ima tu svega. Dobro, neki su tu i zahvaljujući sustavu kvalifikacija, put prvaka je puno lakši, ali u Konferencijsku ligu "običnim" putem plasirao se i Qarabag, Jablonec, Maccabi Tel-Aviv, Anorthosis...

Poanta je da je bolje ostati umjeren i na zemlji, a ne se busati u prsa i odveć se prepustiti nerealnim maštarijama. Kada se puno očekuje, pogotovo nerealno, i razočaranja su puno veća. Medijsko pumpanje nerealnih očekivanja potiču sami klubovi radi postizanja veće cijene igrača. PR radi puno parom dok se na razbije o zid.

Ovakvi rezultati u Europi sigurno neće dignuti cijenu igrača, ma koliko dužnosnici hrvatskih klubova i pojedini novinari galamili da je liga otišla u nebeske visine. Nije, to je samo puka galama, a ne java.

Tko je doživio najveće razočaranje u Europi?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider