Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TELEMACH DONOSI

Ovo su tri favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva: Je li Hrvatska među njima?

Prvo kolo Svjetskog prvenstva u Katru je završeno te nakon gledanja nekih fenomenalnih (hvala, Portugal i Gana) i manje fenomenalnih utakmica (niste trebali, Urugvaj i Južna Koreja), dobili smo ideju o najvećim favoritima najvećeg spektakla godine.

Susret Hrvatske i Kanade u 2. kolu skupine F Svjetskog prvenstva u Kataru (Foto: PIXELL/Goran Stanzl)

Istina, teško je ovu ljestvicu bazirati samo na temelju jedne utakmice, tako da smo u obzir uzeli i druge čimbenike, poput križanja grupa i talenta samih ekipa. Naravno, to znatno ovisi i o subjektivnom dojmu, pa se sigurno može razlikovati s mišljenjima brojnih nogometnih stručnjaka i nestručnjaka.

Susret Hrvatske i Kanade u 2. kolu skupine F Svjetskog prvenstva u Kataru Susret Hrvatske i Kanade u 2. kolu skupine F Svjetskog prvenstva u Kataru (Foto: PIXELL/Goran Stanzl)

Također, ovo je ljestvica temeljena na pretpostavci da će trenutačne ekipe ostati zdrave, ključne ozljede svakako bi promijenile raspored favorita.

Treći najveći favorit – Francuska

Bila je dvojba postaviti na treće mjesto Englesku ili Francusku jer su obje ekipe izgledale impresivno u 1. kolu s nevjerojatno talentiranim ekipama, ali odlučile su sitnice. Englezi su razbili Iran 6:2, a Francuzi impresivno okrenuli Australiju i pobijedili 4:1 nakon što su imali početni minus od 0:1. Sjajnu formu Francuza dodatno je potvrdila pobjeda protiv Danske, dok je u remi Engleza i reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država bio svojesvrstan „kiks“ engleske reprezentacije

Francuzi su, uz grupne rezultate, dobili prednost zbog još nekoliko razloga. Unatoč brojnim ozljedama u kadru momčad je toliko duboka na svim pozicijama da bez problema svaki izostanak mogu kompenzirati. Sličnu dubinu imaju i Englezi, no imaju i nekoliko kritičnih točaka. Ne vjerujemo Harryju Maguireu, koji je ispao iz prve postave Manchester Uniteda unatoč tome što Harry gotovo uvijek igra puno bolje u reprezentativnom dresu nego u onom Crvenih vragova. Jake ekipe poput Francuza takvu bi manu trebale znati iskoristiti. S druge strane, uz čvrsti stoperski par Upamecano – Konate i još jači napad koji predvodi Kylian Mbappe, teško je zamisliti da Francuzi mogu ispasti prije polufinala. Štoviše, ako Englezi i Francuzi osvoje prva mjesta u svojim skupinama, kao što se i očekuje, međusobni dvoboj ovih reprezentacija trebali bismo gledati već u četvrtfinalu, pa ćemo odmah vidjeti koliko smo bili u pravu.

Drugi najveći favorit – Španjolska

Najdominantniju izvedbu prvog kola svakako su imali Španjolci protiv slabašne Kostarike. Završilo je čak 7:0 i unatoč tome što je bilo očito koliko je Kostarika slaba, Španjolska izgleda najozbiljnije još otkako su osvojili Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi.

Na zadnja dva Svjetska prvenstva Španjolci su najdalje došli do osmine finala i pritom postali dosadni. Tika-taka s kojom su osvojili svijet 2010. pretvorilo se u rukometno prebrojavanje s jako malo izglednih prilika. U Katru Španjolci opet imaju velik posjed lopte, ali i puno veću okomitost prema golu nego na zadnja dva SP-a. Došlo je do djelomične promjene generacije, od stare garde ostali su Sergio Busquets i Jordi Alba, no oni savršeno komplimentiraju nove mlade zvijezde Pedrija, Gavija i bivšeg dinamovca Danija Olma, koji je briljirao u prvom meču turnira.

Izbornik Luis Enrique ponovno je krenuo u turnir bez prave devetke u prvoj postavi, no to se nije osjetilo na terenu. Španjolci su od osam udaraca u okvir čak sedam puta pogodili mrežu, a da nisu stali u ritmu, mogli su sigurno doći i do dvoznamenkastog broja. Odličnu partiju odigrala je i jedina prava devetka Alvaro Morata. Ušao je s klupe i golom te asistencijom dokrajčio Kostarikance.

Najveća konkurencija u skupini bila im je Njemačka, no nakon šokantnog poraza od Japana 1:2 u prvom kolu te remija sa Španjolcima, ne može se više ništa dogoditi što bi Španjolce maknulo s prvog mjesta u skupini. Nakon toga križaju se s hrvatskom skupinom F i postoji dobra šansa da odmah u osmini finala idu upravo na ekipu Zlatka Dalića. No, o tome nešto kasnije.

Prvi najveći favorit – Brazil

Brazilci su otvaranjem protiv Srba opravdali ulogu glavnog favorita turnira koju su im mnogi davali i prije nego što je počelo Svjetsko prvenstvo. Završilo je samo 2:0 na kraju, no naši susjedi mogu biti sretni što su izbjegli puno teži poraz.

Brazil nema slabe točke na terenu, a posebno je impresivan trojac iza napadača Raphinha, Vinicius, Neymar. Devetku je protiv Srbije igrao Richarlison i tu su kritičari Brazila prije turnira vidjeli kao najveću grešku izbornika Titea, koji je zvao Richarlisona ispred Roberta Firmina iz Liverpoola. On je odgovorio s dva komada na otvaranju, a drugi gol zasad je najljepši na prvenstvu. Richarlison je krasno primio loptu nakon ubačaja i škaricama probio nemoćnog vratara Srbije.

Srbija nije loša ekipa, no nije imala odgovor na stalnu kombinatoriku i promjenu pozicija Brazilaca. Cijelu priču, kao i obično, vodi Neymar, koji nije odigrao posebnu utakmicu na otvaranju, no unatoč tome ima veliku pažnju protivničke obrane i samo time otvara veliki prostor svojim suigračima.

Smatramo kako im jedino Španjolci mogu zaprijetiti jer mogu više kontrolirati loptu u svom posjedu. No Brazilci imaju veću okomitost prema golu, koju je jako teško braniti svih 90 minuta.

A gdje je ovdje Hrvatska?

Pustimo otvaranje Maroka za početak, u kojem Hrvatska nije bila dobra. Kada gledamo cijeli turnir, vjerujemo da je Hrvatska u sličnoj situaciji kao u Rusiji. Tome pridonosi i utakmica s Kanadom, gdje smo našu reprezentaciju gledali u punom sjaju, uz manje pogreške.

Susret Hrvatske i Kanade u 2. kolu skupine F Svjetskog prvenstva u Kataru Susret Hrvatske i Kanade u 2. kolu skupine F Svjetskog prvenstva u Kataru (Foto: PIXELL/Goran Stanzl)

Momčad je u cjelini talentiranija, dublja, Dalić ima više opcija na gotovo svakoj poziciji, no kao i u Rusiji, postoje talentiranije ekipe od Hrvatske. Ovako na prvu Hrvatska nema bolje igrače od Brazila, Španjolske, Francuske, Engleske, Portugala, Nizozemske. Bit ćemo optimistični i ovdje ćemo stati nabrajati, ali postoji nešto dobro.

Kao u Rusiji, najvažnije je proći grupu. A onda je svaka utakmica eliminacijska i ako se poslože neke stvari, Hrvatska može iznenaditi svakoga. Nije Hrvatska igrala spektakularno u osmini finala i četvrtfinalu protiv Danske i Rusije, no ostala je mirnija na penalima. Najbolju utakmicu odigrali smo u polufinalu protiv Engleza i tako izborili senzacionalno finale.

Susret Hrvatske i Kanade u 2. kolu skupine F Svjetskog prvenstva u Kataru Susret Hrvatske i Kanade u 2. kolu skupine F Svjetskog prvenstva u Kataru (Foto: PIXELL/Goran Stanzl)

Također, ono što je jako bitno, Hrvatska bi znatno profitirala osvajanjem prvog mjesta u skupini. U slučaju drugog mjesta teško bismo imali povoljan ždrijeb kakav smo imali u Rusiji. Što zvuči kao lakši protivnik u osmini finala, Japan ili Španjolska? Zato je prvo mjesto za Dalićevu ekipu presudno.

Ipak, bit će uspjeh proći skupinu i s drugog mjesta jer ovoga puta imamo jače početne protivnike nego u Rusiji. Maroko je upravo protiv Hrvatske pokazao koliko je kvalitetan, iznenadio je i favoriziran Belgijce, a Belgija je na iskustvo i sreću dobila Kanadu.

Sve u svemu, u turnirskom stilu natjecanja kao što je Svjetsko prvenstvo mnogo se toga mora poklopiti kako bismo otišli daleko. Hrvatska je to uspjela u Rusiji, no ništa osim ispadanja u skupini ne treba smatrati neuspjehom.

Gdje sve ovo mogu pogledati?

Odlično pitanje, dragi čitatelju. Sve je dostupno na platformi EON, na kojoj se može pogledati svaka utakmica. Ako najveći sportski spektakl godine nije dovoljan, za sve ovisnike o gledanju sporta EON u svojoj ponudi nudi kanale SportKlub s prijenosima završnice Davis Cupa, NFL-a i košarkaške Eurolige.

Svi kanali SportKlub dostupni su u EON-ovim paketima – 15 SK kanala, od kojih je 10 SK kanala + SK HD, SK 4K, SK Golf, SK Fight i SK e-sports. Svi su kanali u HD rezoluciji, a SK4K ima 4K rezoluciju.

Za one najveće fanove i analitičare EON za određene sadržaje nudi i EON Sports Mode, gdje se mogu pratiti poretci na ljestvicama, sastavi i formacije timova, statistika, tijek utakmice i drugi detalji.

Osim toga, svojim korisnicima EON pruža vrhunsko iskustvo gledanja – sadrži bogatu ponudu najboljih domaćih i međunarodnih programa te se može pohvaliti jednim od najbogatijih dostupnih kataloga filmova i serija s više od 24.000 naslova u Videoklubu. Korisnicima je na raspolaganju više od 190 televizijskih kanala, uključujući i više od 110 kanala u HD-u, koje mogu gledati do sedam dana unatrag.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemach po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider