Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bijeli dim iznad Westfalena

Novi trener Borussije: Stvoritelj europske hit momčadi postaje dio elite

Borussia Dortmund ima novog trenera koji izgleda kao idealno rješenje za vruću klupu kultnog njemačkog kluba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Borussia Dortmund ima novog trenera. Thomas Tuchel otišao je zbog neslaganja s klupskom upravom, a na njegovo mjesto dolazi Peter Bosz, trener Ajaxa koji je mladu momčad ove sezone odveo do finala Europa lige.

Borussia će platiti Ajaxu pet milijuna eura što Bosza čini najskupljim trenerom u povijesti Bundeslige. Potpisao je do 2019. godine, a godišnje bi trebao zarađivati četiri milijuna eura. 

Bosz je karijeru počeo u nizozemskom niželigašu AGOVV-u, nakon čega je vodio De Graafschap, Heracles u dva navrata i Vitesse, a tri je godine proveo kao direktor u Feyenoordu. Međutim, njegov iskorak na veliku scenu dogodio se u Maccabi Tel Avivu 2016. godine.

Stvoritelj senzacije europskog nogometa

Izraelski klub preuzeo je usred sezone i stigao na tri boda od osvajanja prvenstva. Sljedeće sezone očekivao se napad na naslov, ali zov Ajaxa bio je prejak. Nizozemski velikan je u procesu povratka na veliku scenu tražio nekoga tko će vratiti klubu stare vrijednosti – igranje napadačkog nogometa s puno mladih talenata u momčadi.

Iako je ispao u kvalifikacijama za Ligu prvaka od Rostova, kasnije je sve nadoknadio u Europa ligi. Momčad staru samo 22,7 godina u prosjeku doveo je do finala u kojem je ipak nepremostiva prepreka bio Manchester United Josea Mourinha.

Igrama u Europa ligi Ajax je osvojio neutralne obožavatelje nogometa atraktivnim, napadačkim nogometom. Boszovu sezonu obilježila su dva druga mjesta – u finalu Europa lige i prvenstvu u kojem je naslov uzeo Feyenoord.

Rad izvan nogometnog terena kao velika prednost

Zlobnici bi rekli da je upravo zbog toga idealan trener za Borussiju, klub koji je u posljednjih pet sezona tri puta bio drugi u Bundesligi, a tri puta zaredom su gubili finale Kupa, sve dok ove sezone nisu prekinuli neugodnu tradiciju.

Međutim, Bosz izgleda kao idealan kandidat za ovaj posao. Igrački kadar Borussije je idealan za Boszovu nogometnu filozofiju, a dokazao je i da zna raditi s mladim talentima što je Borussiji iznimno bitno.

Za razliku od Tuchela, na glasu je i kao dobar ''političar'' koji se u Ajaxu dobro snalazio s upravom kluba koju čine legende poput Edwina van der Sara i Marca Overmarsa. Uspijevao je ''progurati'' svoje ideje bez sukoba, dok je Tuchela upravo sukob s upravom koštao posla u Borussiji.

Ovaj posao je kruna Boszove karijere koji od hit trenera postaje dio elite. Klupa Borussije nosi veliki pritisak i očekivanja, a Bosz će uskočiti u cipele trenerskih zvijezda Jürgena Kloppa i Thomasa Tuchela.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider