Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Epilog velikog uspjeha

Nije profitirao samo Dinamo, nego cijeli hrvatski nogomet: 5 najvećih dobitaka povijesne euro-sezone

Dinamo je napravio veliki rezultat u Europi, što nije velika stvar samo za klub.

Stipe Sladoljev (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Dinamo je dogurao do osmine finala Europske lige, gdje je tek nakon produžetaka ispao od Benfice. Koji su najvažniji dobici ove sjajne Dinamove europske sezone? Prvo, ono najsportskije.

Modri su ostvarili najbolji rezultat u Europi u gotovo 50 godina. Još tamo davne 1970. Dinamo je igrao četvrtfinale Kupa kupova, a nakon toga je desetljećima ispadao već u jesenskim kolima. Sad je igrao osminu finala Europske lige, i napokon ostvario mitsko "proljeće u Europi".

Uz to, nije zanemariva ni novčana zarada. Samo od UEFA-inih nagrada Dinamo je ove sezone zaradio 13 milijuna eura. I to unatoč tome što je ispao iz mnogo unosnije Lige prvaka, odnosno igrao je manje lukrativnu Europsku ligu. A tu su još i zarada od ulaznica i ostali prihodi.

Osim te čiste zarade, dobri rezultati donijeli su i potencijalnu zaradu, odnosno porast vrijednosti Dinamovih igrača na tržištu. Modra momčad je uoči sezone vrijedila oko 53 milijuna eura, a danas vrijedi oko 72 milijuna eura: porast od gotovo 20 milijuna eura, ili 35 posto.

Na dobitku je i hrvatska reprezentacija. Bruno Petković je od poluanonimca stigao do poziva našeg izbornika za novi ciklus kvalifikacija. Tek ćemo vidjeti kako će se Petković snaći, ali takav profil igrača našoj reprezentaciji mogao bi vrijediti mnogo.

I za kraj: rast koeficijenta cijele hrvatske lige na UEFA-inoj ljestvici. HNL je lani bio 16. liga Europe, a sad će biti na ključnom 15. mjestu. Zašto "ključnom"? Zato što baš 15. mjesto donosi jednog predstavnika više u europskim kupovima, pa će za godinu i pol čak pet hrvatskih klubova krenuti u europske kvalifikacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider