Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zvijezda meka srca

Messijeva noćna mora i katalonski neprijatelj broj 1: Teška žrtva za prve kopačke i veliku karijeru

Prema Pepeu gotovo nitko nije ravnodušan - ili ga obožavaju ili ga ne podnose, trećeg u pravilu nema.

Galerija Pepe Umbro kopačke Umbro +3 Pepe dobio Umbro kopačke

Iako mu je 35 godina na leđima, Kepler Laveran de Lima Ferreira, poznatiji kao Pepe, još uvijek je jedan od ključnih igrača portugalske reprezentacije, koja dolazi na Svjetsko prvenstvo kao pritajeni favorit. On ima zanimljivu životnu priču. Kopačke koje je Pepe tako žarko želio bile su marke Umbro, poznate engleske tvrtke koja mu je godinama kasnije postala glavnim sponzorom. No krenimo redom...

Portugalci su aktualni prvaci Europe, a Pepe je proglašen najboljim igračem finala Eura 2016. i izabran je u najbolju momčad turnira. Štoviše, na posljednja tri Eura svaki put je biran u idealnu postavu. Trenutačno nastupa za Bešiktaš, ali punih deset godina nosio je dres slavnog Real Madrida, od 2007. do 2017.

Jedan od najtrofejnijih igrača Reala

S Realom je osvojio, među ostalim, tri Lige prvaka i tri španjolska prvenstva te je jedan od najtrofejnijih igrača Kraljevskog kluba u posljednjih dvadesetak godina. Real ga je 2007. doveo iz Porta za 30 milijuna eura, što je u to vrijeme bio drugi najveći transfer svih vremena kada su u pitanju obrambeni igrači. Ni 11 godina kasnije 30 milijuna eura nije beznačajna svota za stopera.

Prema Pepeu gotovo nitko nije ravnodušan - ili ga obožavaju ili ga ne podnose, trećeg u pravilu nema. Za "bijeli" dio Madrida on je nedostižni heroj, a za Katalonce „neprijatelj broj 1“. Legendarni su njegovi okršaja s Lionelom Messijem i ostalim igračima Barcelone. Često nije birao sredstva da ih zaustavi, a možda još češće su se bacali na travnjak, čak i kada ih nije ni pipnuo.

Nakon jednog od „el clasica“ u eri njegova sunarodnjaka Josea Mourinha na Santiago Bernabeuu, u kojem je propisno namučio Messija, katalonski mediji nazvali su ga Hannibalom Lecterom, glavnim likom psihološkog trilera "Kad jaganjci utihnu", a kojeg tumači oskarovac Anthony Hopkins.

Messijeva noćna mora i katalonski neprijatelj broj 1

Za vječnost je ostala fotografija na kojoj je Pepe nagazio na ruku Messija. Kasnije je objasnio da je to bilo nehotice, posve slučajno. Pepe je optužio igrače Barcelone da glumataju i da padaju kao pokošeni, a Andres Iniesta uzvratio mu je:

O njegovim prekršajima mogli bi snimati čitavi film. Svi znamo kakav je“, ljutito je kazao as Barcelone, inače poznat po smirenosti i odmjerenim izjavama, ali kada je u pitanju Pepe, teško je ostati sabran.

Bez obzira što osjećali prema možda i najvećem prgavcu svjetskog nogometa posljednje dekade, mora mu se priznati da već godinama spada u red najboljih svjetskih stopera. Ako Portugal ode daleko na Mundijalu, velika je šansa da se Pepe nađe u momčadi prvenstva. Zanimljivo je da mu je otac dao početno ime u čast slavnih znanstvenika, Johannesa Keplera i Alphonsea Laverana.

Pepe nije postao znanstvenik, ali jest svjetski poznati nogometaš. Da postane znanstvenik, šanse mu nisu bile prevelike. Zato se uhvatio lopte kao i mnogi njegovi vršnjaci u Brazilu. Pepeova životna priča klasično je nogometna, tipično brazilska. Rođen je u siromašnoj obitelji u jednoj od favela Maceióa, milijunskog grada na obali Atlantika, koji se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Brazila.

Priča o prvim kopačkama

Otac mu je bio najamni radnik, teškom mukom prehranjivao je obitelj, a mali Pepe obožavao je nogomet i po čitave dane natjeravao je loptu po sirotinjskom kvartu. Kao dijete uglavnom je igrao bosonog ili u dotrajalim i poderanim tenisicama. Kada je porastao i počeo s ozbiljnijim treninzima, poželio je da mu otac kupi kopačke.

Nakon dugog nagovaranja, Pepe Sr. pristao je otići zajedno sa sinom u trgovinu sportske opreme. I skoro je pao u nesvijest jer su kopačke stajale kao njegova tromjesečna plaća.

Pepe je uspio nagovoriti oca da ih kupi na kredit, ali nisu imali kreditnu karticu. Morao ju je posuditi od nešto bolje stojećih prijatelja s obećanjem da će vratiti pozajmicu u mjesečnim ratama.

Kopačke koje je Pepe tako žarko želio bile su marke Umbro, poznate engleske tvrtke koja mu je dva i pol desetljeća kasnije postala glavnim sponzorom.

Pepeova priča iz djetinjstva vjerojatno je jedan od glavnih razlog suradnje između portugalskog reprezentativca i Umbra. Pepe je danas glavni „maneken“ engleske tvrtke koja je na tržište lansirala po mnogočemu revolucionarne kopačke Medusae.

Pepe dobio Umbro kopačke Pepe dobio Umbro kopačke

Zvijezda meka srca

Pepe na terenu ponekad izgleda rabijatno, zaštitni mu je znak oštra igra, ali kao i svaki Brazilac zna i s loptom. Bliski prijatelji kažu da privatno nije nimalo nalik onom agresivnom Pepeu sa zelenog travnjaka. Zapravo je meka srca i istančanaosjećaja za potlačene i ponižene. Pepe je danas multimilijunaš, ali nije zaboravio odakle je potekao.

Nerijetko financijski pomaže lokalnoj zajednici. Dok je igrao za Real, često je u Madridu znao organizirati humanitarne akcije za siromašne. Primjerice, za Božić 2014. donirao je devet tona hrane za 200 obitelji. I sam je sudjelovao u podijeli hrane. Nije to isticao na sva zvona, otkrilo se tek kasnije.

Svaki Brazilac sanja da zaigra za Selecao. Kako to da je Pepe završio u dresu Portugala?

„U Brazilu me nisu baš poštovali“, kazao je jednom prilikom Pepe.

„Ali mogu to razumjeti. Otišao sam iz Brazila vrlo mlad, imao sam 18 godina kada sam dobio poziv Maritima. Za mene je to bila jedinstvena šansa da uspijem u profesionalnom nogometu. U Brazilu me nisu stigli upoznati, za mene praktički nitko nije ni čuo, a u Portugalu sam našao novi dom i izgradio karijeru. Mogu reći da sam imao dosta sreće.“

Vrijeme je pokazalo da je Pepe povukao pravi potez. U nogometu je postigao mnogo toga, gotovo sve, ostao mu je još samo vrhunski rezultat s reprezentacijom na Mundijalu. Tko zna, možda u Rusiji ostvari i taj san.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider