Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
napokon bez repova?

Ovo je VAR oprema za HNL: Najveći svjetski stručnjak objasnio kako će se koristiti

Hrvatski nogometni savez predstavio je medijima jedan od svojih najvećih projekata u povijesti.

Hrvatski nogometni savez održao je konferenciju za medije u prostorima Sudačke komisije u Sesvetama tijekom koje su predstavnici medija upoznati s VAR tehnologijom koja sljedećeg proljeća stiže u HNL. Na predstavljanju je sudjelovao i najveći svjetski stručnjak za VAR, tehnički direktor IFAB-a David Elleray.

U ime HNS-a uvođenje VAR-a najavili su voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac te dopredsjednik Saveza i voditelj projekta uvođenja VAR sustava u Hrvatsku Ante Kulušić.

Glavni VAR instruktor je pak Bruno Marić, a nadamo se da će se oko odluka VAR sudaca pričati puno manje nego o odluka sudaca na terenu. Videotehnologija trebala bi pomoći da hrvatski nogomet ipak dobije bolju percepciju u javnosti, no za to će trebati više volje sudačkih struktura.

''Ista oprema koju danas vidite koristit će se na hrvatskim stadionima. Proces uvođenja VAR tehnologije je vrlo dug i opširan te svaki sudac mora proći određeni broj isječaka i utakmica prije nego što je spreman koristiti VAR tehnologiju. Ipak, s obzirom na to što će VAR tehnologija donijeti hrvatskom nogometu i na sve ono što je već donijela svjetskom nogometu, ništa nam nije previše teško. Nadam se da ćemo uspjeti do proljetnog djela sljedeće sezone uvesti VAR tehnologiju na svaku utakmicu. Najvažnije je da se greške umanje i izbace, no važno je zapamtiti kako sudac na terenu i dalje odlučuje o svemu, a tehnologija mu samo pomaže da pogleda detalje", poručio je Kulušić.

Cilj vara je zaustaviti očite pogreške sudaca na terenu, a to je ono čega u HNL ne nedostaje

''Hrvatski nogometni savez prvi je u ovom dijelu Europe koji uvodi VAR tehnologiju, prije svega zato što se svaka utakmica HT Prve lige prenosi na televiziji – a VAR je koristan samo onda kada utakmicu snima dovoljan broj televizijskih kamera preko kojih se situacije ponekad na ekranu mogu vidjeti čišće nego što ih sudac vidi na terenu. VAR tehnologiju počet ćemo koristiti tek onda kada nam IFAB potvrdi da su infrastruktura, tehnologija i suci koji je koriste potpuno spremni'', dodala je Ivančica Sudac i objasnila kako u Hrvatskoj neće postojati centralna prostorija za VAR tehnologiju, već će na svakom stadionu biti osigurana posebna prostorija kako bi se smanjila mogućnost problema sa signalom.

''Prije nego što uvedu VAR tehnologiju, svako natjecanje i savez moraju dobiti odobrenje Fife i IFAB-a, a HNS za sada sasvim točno prati raspored uvođenja te su prisutna administracija i instruktori vrlo kvalitetni", izjavio je David Elleray te objasnio kada se on korist na utakmici.

Hoće li VAR pomoći da hrvatski nogomet dobije veće povjerenje navijača?

Ukupno glasova:

''Cilj VAR-a jest zaustaviti jasne i očite greške te skrenuti pozornost na važne situacije koje je sudac propustio. VAR tehnologija namijenjena je da se koristi isključivo u trenucima koji mogu promijeniti utakmicu, a to su (1) golovi, (2) kazneni udarci, (3) dosuđeni crveni kartoni ili neprimijećeni incidenti za crvene kartone te (4) situacije zamjene identiteta.''

Na proljeće bi tako na dvije od pet utakmica kola trebala zaživjeti videotehnologija. Na početku će se VAR koristiti za najjače utakmice jer postoje zasad tek dvije garniture opreme, a nadamo se kako će se nakon toga ubrzo koristiti na svim utakmicama HNL-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider