Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ništa nije slučajno

Otkrivena pozadina Liverpoolova gola za prolaz: Analitičari i 14-godišnji dječak također su heroji Redsa

Odlučujući gol Redsa nije plod samo improvizacije i snalažljivosti; iza kombinacije za pamćenje stoje analitika, posvećenost detaljima i iskorištavanje svih mogućih prednosti domaćeg terena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Liverpool je nakon nevjerojatnog preokreta izbacio Barcelonu i izborio drugo uzastopno finale Lige prvaka. Odlučujući gol pao je u 79. minuti; Trent Alexander-Arnold lukavo je izveo korner i uhvatio Barcinu obranu na spavanju, a Divock Origi je pospremio loptu u mrežu i izazvao delirij na tribinama Anfielda.

Nakon utakmice oglasio se i Cesc Fabregas, rekavši da to nije bila loša obrana Barcelone, nego sjajna inteligencija i vizija 20-godišnjeg Alexander-Arnolda.

Međutim, nije taj gol bio plod samo snalažljivosti i improvizacije Redsa. Britanski Independent otkrio je pozadinu cijele situacije koja baca novo svjetlo na gol koji će se dugo pamtiti.

Analitički tim prvi je prepoznao mogućnost

Sve je počelo još nakon prve utakmice kada je Liverpoolov analitički tim ustanovio da igrači Barcelone često prilikom prekida ''fušaju'', gube fokus i upuštaju se u rasprave sa sucem umjesto da paze na protivnika.

Jürgen Klopp prepoznao je mogućnost u takvim navikama igrača Barcelone. Instruirao je Carla Lancastera, trenera omladinskih kategorija i koordinatora skupljača lopti, da njegovi dječaci što brže vraćaju loptu u igru kako bi Redsi eventualno uhvatili Barcu na spavanju i brzim izvođenjem prekida došli u priliku za gol.

Može li Liverpool sad do kraja u Ligi prvaka?

Ukupno glasova:

To se na kraju i dogodilo, a jedan od heroja Liverpoola postao je 14-godišnji Oakley Cannonier. On je slijedio instrukcije i brzo ubacio novu loptu u teren dok se stara kotrljala preko linije; igrači Barcelone nešto su međusobno raspravljali, Alexander-Arnold ju je namjestio i dodao za Origija, a ostalo je povijest.

Nije ovo prvi put da skupljači lopti igraju bitnu ulogu

Ovaj gol Liverpoola dobro pokazuje kakve sve prednosti može donijeti detaljna analiza protivnika, ali i prednost domaćeg terena, koja ne mora značiti samo glasnu podršku domaćih navijača.

Skupljači lopti također mogu igrati ulogu, što zapravo i nije posebna novost. Po sličnim praksama vjerojatno je najpoznatiji brazilski trener Luiz Felipe Scolari; pragmatični ''Veliki Phil'' instruirao je skupljače lopti da odugovlače s vraćanjem lopte suparniku i namjerno ubacuju više lopti u teren kako bi prekinuli protivničke napade.

Liverpoolovi dječaci ipak su dobili ofenzivnu ulogu i tako pomogli u povijesnom preokretu, a mladi Oakley vjerojatno će zauvijek pamtiti svoju ''predasistenciju''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider