Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
PREKO TRNJA DO NASLOVA

VIDEO Osijek po najvažniju pobjedu u povijesti odlazi na najteže moguće gostovanje

Osijek će svoje ambicije morati potvrditi u Rijeci, tamo gdje su slavili samo jednom u deset godina.

32. kolo Prve HNL moglo bi biti jedno od ključnih. Sva tri kandidata za titulu su na gostovanju i to protiv momčadi koje ne ulaze u onu grupu najlošijih. Zapravo, rekli bismo da Osijek, Hajduk i Dinamo gostuju kod momčadi iz zlatne sredine, a najteži posao od svih trebali bi imati Bijelo-plavi.

S dva boda iza Dinama nalazi se Osijek u jasnoj situaciji. Budući da u preostalih pet susreta imaju i onaj međusobni protiv Dinama, 8. svibnja na Maksimiru, oni trenutno ovise o sebi samima. Pet pobjeda u preostalih pet susreta donosi u Slavoniju povijesni prvi naslov prvaka države. Po prvu od tih pobjeda Osijek odlazi na Rujevicu.

Bliža povijest Osijeku nikako ne ide u prilog

I to gledajući tradiciju nisu dobre vijesti. Osijek je bez pobjede u Rijeci već osam susreta, odnosno od listopada 2017. godine. Tada je Eros Grezda izjednačio, a Petar Bočkaj fantastičnim pogotkom iz slobodnog udarca donio preokret i pobjedu svojoj momčadi. Oba igrača danas su članovi drugih HNL momčadi, a od svih igrača Osijeka koji su tada nastupili jedino će Alen Grgić danas biti u kadru. Bio bi i Mile Škorić, no kapetan ne može konkurirati za susret zbog ozljede. Ništa drugačije nije niti u Rijeci. Tek je Domagoj Pavičić i danas član momčadi s Kvarnera.

Nažalost, pogled malo dalje u prošlost daje još lošije vijesti. Osijeku je spomenuta pobjeda jedina u posljednjih 20 ligaških susreta u Rijeci. Ako tu uključimo i Kup natjecanje, ta brojka penje se na 24. Pretposljednja ligaška pobjeda Osijeka u Rijeci jedna je od gostujućih kojima se navijači Bijelo-plavih najviše ponose. U jesen 2010. godine vratili su se s Kantride pobjedom rezultatom 1:5. Znate što je još zanimljivo kod te utakmice? Svoj prvi pogodak za Osijek postigao je tada talentirani ofenzivni veznjak Mile Škorić.

gol expired Bjelica zanimljivo prokomentirao smjenu Kopića: Povukao paralelu s vicem o ludnici divider

Za usporedbu, na Poljudu je Osijek slavio čak četiri puta u posljednjih osam utakmica, dok su na Maksimiru slavili dva puta u posljednjih 11. 

Naravno, to ne mora ništa značiti, svaka utakmica kreće od nule. Uostalom, Osijek već dugo vremena na Rujevici igra jako dobro, nedostaje samo pobjeda. Posljednje gostovanje je donijelo sjajnu utakmicu u polufinalu ovosezonskog Kupa. Rijeka je slavila 3:2 nakon produžetaka, a ostao je dojam kako je Osijeku, odnosno Nenadu Bjelici, nedostajalo malo hrabrosti.

Ovosezonska Kup utakmica dobra je smjernica

Naime, dva puta su se otvorili kod lova na izjednačenje i oba puta u tome uspjeli. Čak bismo rekli da je otvoreni Osijek u toj utakmici period od 30-ak minuta pobijedio rezultatom 2:0, dok je ostatak, odnosno taktičko nadmudrivanje, izgubio 3:0. Možda ovog puta vidimo malo više otvorenog garda, tj. onoga što navijači žele. Ne trebamo proći puno komentara da bismo vidjeli kako od svojih ljubimaca žele da završe kao "pukovnici ili pokojnici".

Posljednja dva prvenstvena susreta na Rujevici završili su bez pogodaka, a onaj jedan ranije 1:1 (za Osijek je gol postigao ponovno Bočkaj).

Autogol Save Čestića za pobjedu Osijek na Gradskom vrtu

Najavio je Nenad Bjelica kako će Osijek igrati svoju igru, s puno discipline, velikom agresivnošću i s preuzimanjem velike odgovornosti te velikim momčadskim duhom i kvalitetom koju posjeduju. Ali, isto tako je najavio da je pobjeda ono što ih zanima i po što odlaze. To bi značilo kako će, ako im rezultat ne bude odgovarao, u jednom trenutku morati otvoriti karte i pokazati što posjeduje. Bod u ovom trenutku Osijeku ne znači puno, zapravo gotovo jednako kao poraz. U oba slučaja pobjeda na Maksimiru je imperativ, što u slučaju današnje pobjede te uz malu pomoć Gorice, možda ne bude tako.

Jasno je kako Osijek igra najvažniju utakmicu u svojoj povijesti. Kako se njihovi navijači nadaju, prvu od pet takvih. Jer takva će biti svaka iduća sve dok se pobjeđuje, odnosno dok je situacija takva da pobjede garantiraju titulu. Ono što generacija navijača Osijeka već godinama sanjaju. Titula nikad nije bila ovako blizu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider