Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trijumf Grka u Ateni

Olympiacos osvojio Konferencijsku ligu: U 116. minuti finala zabili za slavlje nad Fiorentinom!

Olympiacos je pobijedio Fiorentinu u finalu Konferencijske lige odigranom na stadionu AEK-a u Ateni.

Galerija Navijači Olympiacosa Konferencijska liga Fiorentina Olympiacos

Osvajač ovosezonske Konferencijske lige je grčki Olympiacos koji je u finalu odigranom u Ateni na stadionu AEK-a svladao Fiorentinu s 1:0.

Jedno od najlošijih finala u povijesti eurokupova otišlo je na stranu Olympiacosa koji je, logično, imao domaćinsku atmosferu u ovom dvoboju.

Ispisana je povijest grčkog nogometa, jer je ovo je prvi europski trofej nekog njihovog kluba.

Pogodak za prvi europski trofej jedne grčke momčadi postigao je marokanski napadač Ayoub El Kaabi u 116. minuti.

Olympiacosu je to bilo prvo finale bilo kojeg europskog klupskog natjecanja, dok je Fiorentina doživjela peti poraz u svom šestom finalu te drugi zaredom u Konferencijskoj ligi, s obzirom na to da su Viole i prošle godine dogurali do finala najmlađeg Uefinog natjecanja, ali ih je u tom dvoboju nadigrao londonski West Ham.

U osnovnih 90 minuta nije to bila osobito uzbudljiva i prilikama bogata utakmica. Prva je zaprijetila grčka momčad već u 4. minuti, kad je Daniel Podence nakon solo akcije pucao s ruba kaznenog prostora, ali je Fiorentinin vratar Pietro Terracciano odličnom reakcijom spriječio pogodak.

Fiorentina je uspjela u 9. minuti postići pogodak, ali je opravdano poništen zbog zaleđa. Loptu je u mrežu poslao Nikola Milenković, ali je za korak bio ispred zadnjeg obrambenog igrača Olympiacosa.

Ponovno su Viole zaprijetili u 21. minuti. Giacomo Bonaventura je bio u odličnoj poziciji, u srcu kaznenog prostora, ali je njegov udarac bio slab pa je vratar pirejske momčadi Konstantinos Tzolakis lakoćom pokupio loptu.

U 25. minuti je Podence ponovno pokazao kvalitetu svog udarca. Pokušao je izravno iz kuta poslati loptu u mrežu, ali se Terracciano nije dao iznenaditi.

U drugom poluvremenu je Fiorentina imala najbolju priliku u 69. minuti. Izigrana je obrana Olympiacosa i Cristian Kouame je ostao sam pred golom. No, njegov je šut bio mlak pa je Tzolakis uspio obraniti i sačuvati svoju mrežu.

Olympiacos je najbliže pogotku bio u 80. minuti. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca najviši je u skoku bio Vicente Iborra, ali je glavom poslao loptu malo pokraj vratnice.

Sve je išlo prema produžecima

U prvom dijelu produžetka bio je primjetan pad u igri talijanske momčadi. Grci su to umalo uspjeli iskoristiti u 96. minuti. Odllično si je na rubu kaznenog prostora Stevan Jovetić otvorio prostor za udarac. Gađao je donji lijevi kut vrata Fiorentine, ali se odličnom obranom iskazao Terracciano.

Obećavajuću akciju izvela je Fiorentina u 110. minuti, ali završni udarac Jonathana Ikonea iz kaznenog prostora nije bio dovoljno snažan pa je Tzolakis lakoćom došao do još jedne obrane.

Kad se već činilo da će o peharu odlučivati raspucavanje sa 11 metara, Olympiacos je došao do gola za trofej, a junak momčadi iz Pireja postao je Ayoub El Kaabi. Odlično se Marokanac ubacio ispred braniča Fiorentine i u padu glavom poslao loptu u mrežu. Ipak, slavlje je poremetila provjera situacije u VAR sobi, da bi novi delirij među navijačima grčke momčadi nastupio kad je gol potvrđen.

Mendilibar drugu sezonu zaredom uzeo europski trofej

Trener Olympiacosa Jose Luis Mendilibar je u godinu dana osvojio svoj drugi europski trofej. Prošle godine je Sevillu odveo do još jednog naslova u Europskoj ligi, a nakon što je napustio Andaluziju i došao u Pirej, odveo je Olympiacos do prvog trijumfa u europskim natjecanjima. Grci su ovim trofejom zaradili i ulaznicu u grupnu fazu Europske lige za sljedeću sezonu.

S druge strane, trener Fiorentine Vincenzo Italiano se oprostio od kluba još jednim tijesnim porazom u finalu Konferencijske lige.

Konferencijska liga, finale

OLYMPIAKOS - FIORENTINA 1:0

Atena. Stadion AEK-a. Gledatelja: 26.842. Sudac: Artur Soares Dias (Portugal).

Strijelac: 1:0 Ayoub El Kaabi (116.)

Olympiacos: Tzolakis - Rodinei, Retsos, Carmo, Ortega (od 91. Quini) - Hezze, Iborra -Podence (od 106. Masouras), Chiquinho (od 78. Horta), Fortounis (od 72. Jovetić) - El Kaabi

Fiorentina: Terracciano - Dodo, Milenković, Quarta, Biraghi (od 106. Ranieri) - Arthur (od 74. Duncan), Mandragora - Gonzalez (od 106. Beltran), Bonaventura (od 82. Barak), Kouame (od 82. Ikone) - Belotti (od 59. Nzola)

Žuti kartoni: Podence, Jovetić, El Kaabi (Olympiakos); Quarta, Biraghi, Kouame (Fiorentina)

Crveni kartoni: -
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider