Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Službeno u lipnju?

Od iduće sezone drugo mjesto u HNL-u postaje važnije nego osvajanje Kupa

Prioritet za nova mjesta u pretkolu Europske lige za zemlje od 16. do 33. mjesta UEFA dati viceprvacima lige, a ne osvajačima Kupa

Rabuzinovo sunce (Foto: Željko Hajdinjak/Cropix)

Domaća Supersport HNL već je dugo riješena, Dinamo je ponovo prvak, a Hajduk prilično uvjerljivo osvojio drugo mjesto. No Osijek i Rijeka od sljedeće sezone imat će puno više motiva umiješati se ozbiljnije u utrku za drugo mjesto. I više nego što su imali za osvojiti Kup.

Dosad su osvajači kupa imali prioritet i lakši put u pretkolima Europske lige, no od iduće sezone to više neće biti slučaj. Zašto će to biti tako, objasnio je profesor Tomislav Globan.

"Danski mediji su još prije mjesec dana izašli s neslužbenom informacijom da će prioritet za nova mjesta u pretkolu EL za zemlje od 16. do 33. mjesta UEFA dati viceprvacima lige, a ne osvajačima Kupa.

gol expired Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka u Europi: Evo kad je ždrijeb i kad tko počinje divider

Što to znači za Hrvatsku?

Zamislimo da se iduće sezone ponovi isti poredak u HNL-u kao i ove sezone, a u finalu Kupa da igraju Hajduk i Rijeka.

Kad bi pravila ostala kakva su sada, osvajač Kupa bi imao prioritet ispred viceprvaka, pa bi Rijeci osvajanje Kupa donijelo plasman u EL-Q1 bez obzira što je završila iza Hajduka u prvenstvu, a Hajduk bi morao u ECL-Q2.

Bruno Petković Bišćan otkrio detalj iz svlačionice: Petković odbio prepustiti penal čovjeku koji nikad nije zabio divider

Međutim, po novim pravilima Hajduk bi kao viceprvak imao osigurano mjesto u EL-Q1, bez obzira tko osvojio Kup. Za zemlje rangirane od 16. mjesta naniže osvajanje Kupa će osiguravati mjesto samo u pretkolu Konferencijske lige, ne i Europa lige.

Vijest još nije službeno potvrđena od strane Uefe, ali očekuje se da će biti u lipnju, zajedno sa svim ostalim izmjenama pristupnih lista za europska natjecanja od sezone 2024/25.“, objavio je Globan na društvenim mrežama.

Tablica Prve HNL:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider