Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova sezona La Lige

Sprema li se čudo u Španjolskoj!? Rakitić odlučan pokazati da nije za staro željezo, Real i Barca mogli bi doživjeti šok

U novoj sezoni španjolske lige za naslov prvaka možda bi se moglo boriti više klubova…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Danas započinje nova sezona La Lige, elitne španjolske lige. Očekuje nas po mnogo čemu neobična sezona. Najviše nedostaju navijači na tribinama, to je već svima poznata problematika.

Odmah na startu kontroverze zbog pomicanja termina odigravanja utakmica prvog kola i novih pravila.

Cristiano Ronaldo, Jorge Mendes, Georgina Rodriguez i Cristiano Jr. (Foto: AFP) Moćni agent stao na žulj Real Madridu: Obrnuo pola milijarde eura, odjurio u Barcu i pomrsio račune Messiju divider

Bilo je predviđeno da sezonu u petak otvore Granada i Athletic, no termini su promijenjeni u posljednji trenutak zbog nesuglasica između Španjolskog nogometnog saveza i La Lige.

Komisija za natjecanje španjolskog saveza nije dozvolila odigravanje utakmice petkom i ponedjeljkom. To je stara priča koja je dobila novi zaplet. Vodstvo La Lige želi rastegnuti kolo na četiri dana zbog televizijskih prava i potencijalno veće zarade, a Savez štiti prava navijača kojima se ta ideja nikako ne sviđa.

Započinje nova sezona Lige Lige

U subotu su na programu tri utakmice, a sezonu otvaraju Eibar i Celta s početkom u 16 sati. U nedjelju se igraju četiri utakmice, dok su tri odgođene. Naime, Barcelona, Real Madrid, Atletico i Sevilla dobili su pravo odgode zbog nastupa u završnici Lige prvaka i Europske lige.

Derbi prvog kola Atletico – Sevilla odgođen je za siječanj iduće godine, dok termin ostalih utakmica nije preciziran.

Aktualni prvak Real Madrid kreće u obranu naslova od 2. kola. Real ide na vruće gostovanje u San Sebastian 20. rujna, a Barcelona, Sevilla i Atletico startaju od trećeg kola koje se igra tjedan poslije.

gol expired Ivanišević brutalno iskren o diskvalifikaciji Đokovića: "To je pi*darija! Bio sam na metar, je*ote" divider

Uvedena su i neka nova pravila. Najvažnije je da ostaje pravilo o pet zamjena uvedeno nakon stanke zbog koronakrize. Uvedene su i neke novine u VAR sustav. Suđenje je u Španjolskoj uvijek vruća tema. Prošle sezone bilo je puno kontroverzi. Real je po običaju bio najčešće na optuženičkoj klupi zbog brojnih sudačkih pogrešaka u njegovu korist. Ništa novo na Pirinejima.

Manji klubovi su nezadovoljni, tvrde da pravilo o pet zamjena dodatno favorizira velike klubove, koji imaju puno šire rostere i kvalitetnim zamjenama u drugom poluvremenu mogu osvježiti momčad i tako zadržati visoki intenzitet. Manjima je to puno teže.

Real Madrid glavni favorit

U ovoj sezoni u utrku za naslov prvaka možda bi se moglo uplesti više od tri najmoćnija kluba. Prema procjenama najpoznatije svjetske kladionice Willam Hill, Real Madrid najveći je favorit za osvajanje prvenstva s koeficijentom 1,67. Madriđani već 13 godina nisu obranili naslov prvaka, tako da im je to veliki motiv.

Barcelona je drugi favorit s koeficijentom 2,8, Atletico treći s 10, Sevilla četvrti s 34, pa dolaze Villarreal 51, Real Sociedad 201, Valencia 251, Athletic 301…

Najveći kandidati za ispadanje su klubovi koji su se ove sezone vratili u elitno društvo. Elche je prvi na listi s 1,53, pa dolaze Cadiz s 2,10, Huesca s 2,25, a onda i prošlosezonski prvoligaši Eibar, Alaves, Levante, Valladolid…

Ako se želite kladiti na najboljeg strijelca, najmanje ćete dobiti ako nešto uložite na Lionela Messija. Koeficijent je tek 1.50. Na Karima Benzemu je 6, Antoinea Griezmanna 9, Edena Hazarda 15…

Momčadi se još kompletiraju, prijelazni rok u Španjolskoj traje do 5. listopada. Spektakularnih transfera zasad nije bilo, a teško da će ih i biti. Koronakriza ostavila je dubok financijski ožiljak na klubove La Lige.

Madriđani stegli remen

Ekonomska situacija u Španjolskoj, kao i u većini europskih država, nije bajna. Kriza je već odavno pokucala na vrata i pitanje što nas još sve skupa čeka. Jasno je da u nogometnim klubovima ne mogu cvati ruže ako europska ekonomija opako stenje.

I Kraljevski klub je morao stisnuti remen. Madriđani zasad ne ulaze u velike kupovine, pojačanja traže u unutrašnjim rezervama. Najviše se očekuje od Martina Odegaarda, koji se vraća s posudbe iz Real Sociedada, te superzvijezde Edena Hazarda koji je debitantsku sezonu u Realu odigrao ispod svake kritike.

Real se riješio jednog velikog balasta, Jamesa Rodrigueza, koji je prešao u Everton. Florentino Perez bi odahnuo kada bi uspio ispratiti i Garetha Balea. No neće se tako lako riješiti Velšanina. Njemu ne smeta što ne igra, bitno je da plaća stiže, a ona iznosi 17 milijuna eura godišnje.

Glavni dirigent Realove igre, hrvatski veznjak Luka Modrić napunio je 35 godina. To su već ozbiljne godine. U Realu su svjesni da od hrvatskog maestra teško mogu očekivati da odigra cijelu sezonu u visokom ritmu, ali se nadaju da će biti na dispoziciji u najtežim iskušenjima. Zinedine Zidane je već najavio da će dozirati Modrića, što je posve logično i racionalno.

Koeman slaže novu Barcu

„Slučaj Messi“ bio je šlag na tortu općeg nereda koji već duže vrijeme vlada u Barceloni. Debaklom protiv Bayerna u Ligi prvaka završena je jedna era. Novi trener Ronald Koeman najavljuje novi režim.

Nizozemac je uzeo metlu i krenuo u akciju čišćenja svlačionice. Nije se libio dirnuti i u velike zvijezde, poput Luisa Suareza. Neki su već otišli, a neki će tek otići. Ivan Rakitić se vratio u Sevillu.

Znalo se da je na odlasku i prije Koemanova dolaska. Suarez još nije riješen. Izgledalo je da će u Juventus, a najnovije informacije govore da bi on radije u Atletico. Barca aktivno traži njegovu zamjenu. Vrte se dobro poznata imena, ali zasad nema bijelog dima. Koeman bi Memphisa Depaya, uprava Lautara Martineza.

Tko će slaviti u derbiju na Poljudu?

Ukupno glasova:

Kako god, sve će opet ovisiti o Messiju. Argentinac je sam kazao da je htio otići, ali i da neće raditi probleme sada kada je ostao. Messi vjerojatno neće tankirati, navodno je obećao Koemanu da će surađivati i dati sve od sebe, no njegov odnos s predsjednikom Josepom Mariom Bartomeuom izrazito je napet. Tu uvijek može buknuti vatra.

Ansu Fati najveća nada

Puno se očekuje od Ansua Fatija. Ove sezone bi trebao postati član udarne postave. Veliku dozu optimizma u katalonske redove ulio je odličnim debijem u dresu španjolske reprezentacije.

Ako napravi očekivani iskorak i ako Messi bude na razini, ako i Griezmann konačno pohvata konce, Barcin napad mogao bi biti ubojit kao u stara vremena. No puno je tu ako i možda.

Obrana je ostala ista, a u vezni red je stigao Miralem Pjanić. Hoće li biti pojačanje, pokazat će vrijeme. Koeman će napraviti promjene u igri. Svi su nestrpljivi vidjeti kako će to funkcionirati.

Bit će zanimljivo pratiti i razvoj situacije u Atleticu. Hoće li Diego Simeone uspjeti provesti revoluciju? Može li Argentinac promijeniti habitus i konačno izvaditi nož iz usta te potegnuti čašu kvalitetnog vina? Atletico po igračima ima potencijal za puno ofenzivniju igru.

Simeone traži igru

Simeone je početkom prošle sezone, nakon velikih ulaganja i dovođenja mlade zvijezde Joao Felixa, najavio polaganu tranziciju. Loše rezultate na startu opravdavao je pričom o promijeni stila.

Kad je vidio da kola idu nizbrdo, vratio se starim kanonima. Iz ove perspektive izbacivanje Liverpoola u Ligi prvaka bila je medvjeđa usluga Atletičarima. Simeone se u potpunosti vratio starom stilu umjesto da je radio na promjeni igri.

Kako inače objasniti držanje Felixa na klupi dvije trećine utakmice s Leipzigom? S takvom igrom Atletico jako teško može do naslova prvaka.

Neki su mišljenja da bi Sevilla mogla iskoristiti situaciju i napasti sami vrh. Sevillin predsjednik Pepe Castro u nedavnom je intervju za Marcu kazao da se nije odrekao sna o naslovu prvaka.

Sevilla sanja naslov prvaka

„Zašto ne bismo sanjali? Mnoge se stvari moraju poklopiti, moramo imati i dosta sreće. Nije lako biti prvi pokraj tri diva, ali jednom bismo mogli iskoristiti njihove slabosti“, kaže Castro.

Možda je upravo to ova sezona? Posljednji klub koji je osvojio naslov prvaka Španjolske, a da ne dolazi iz Madrida i Barcelone jest Valencia. Bilo je to 2004. Ni Real, ni Barca, a ni Atletico ne izgledaju bajno, imaju pune torbe problema.

S druge strane, Andalužani su zadržali glavninu momčadi koja je osvojila Europsku ligu i još su doveli neka pojačanja, među kojima je najveće ime Rakitić. Imaju igru, imaju dobru momčad, napunili su baterije samopouzdanja osvajanjem još jedne Europske lige, a Rakitić je iznimno motiviran da pokaže kako još nije za staro željezo. Možda je stiglo vrijeme da Sevilla osvoji drugi naslov prvaka. Prvi su osvojili davne 1946.

Iskorak bi možda mogao napraviti i Villarreal. Možda Žuta podmornica s Unaiom Emeryjem ozbiljnije napadne mjesta koja vode u Ligu prvaka. Dolasci Danija Pareja i Francisa Coquelina iz Valencije, zajedno s Takeom Kuboom, koji je došao na posudbu iz Real Madrida, raspaljuju nadu njezinim navijačima.

David Silva pojačao Baske

Možda je za korak naprijed spremna i sjajna mlada momčad Real Sociedada. Baski su prošle godine igrali jako atraktivna i uzbudljiv nogomet. Odegaard se vratio u Real, ali zadržali su ostatak momčadi i dobili jedno veliko pojačanje.

Alexanderu Isaku, Anderu Guevaru, Aihenu Munozu i Anderu Barrenetxeu priključio senslavni veteran David Silva, koji se vratio u Španjolsku s desetogodišnje pečalbe u Engleskoj.

Značajnom napretku se nada i Betis s novim trenerom Manuelom Pellegrinijem te Celta. Obje momčadi imale su prošle sezone dosta talentiranih igrača, ali igra im nije štimala, previše su oscilirali.

Od Valencije se teško nečemu više nadati nakon što je prodala važne igrače, a nije dovela zamjene. Bremenita financijska situacija u redovima Šišmiša ne sugerira da mogu napraviti nešto značajnije.

Efekt prve sezone

Athletic je u sličnim gabaritima kao i prošle sezone kada je bio 11. Zbog poznate politike kluba teško dolaze do pojačanja. Najveći baskijski talenti mahom su u rivalskom San Sebastianu, a u njihovo dvorište teško ulaze.

Granada i Getafe imali su odličnu prošlu sezonu. Možda su spremni za nešto više. Ugodno iznenađenje možda bi mogli napraviti i Valladolid i Levante.

Kao i uvijek, najteže će biti pridošlim ekipama iz Segunde. No ne treba zaboraviti na dobro poznati efekt prve sezone. Znalo se dogoditi da poneki novak iznenadi.

 

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider