Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Razvod braka

Moćni agent stao na žulj Real Madridu: Obrnuo pola milijarde eura, odjurio u Barcu i pomrsio račune Messiju

Moćni portugalski agent Jorge Mendes više nema nijednog igrača u Real Madridu…

Cristiano Ronaldo, Jorge Mendes, Georgina Rodriguez i Cristiano Jr. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Već duže vrijeme se u Španjolskoj šuška da Florentino Perez i Jorge Mendes nisu više na istoj valnoj dužini. 

Da te priče nisu bez temelja, govori i sljedeći podatak: prvi put od 2007. možda i najmoćniji nogometni agent više nema nijednog igrača u Real Madrid. Mediji Mendesa ponekad tituliraju kao najmoćnijeg čovjeka u svijetu nogometa.

Malo pretjerano, ali nije jako daleko od istine. Činjenica je da Portugalac vedri i oblači nogo-tržištem. Pod svojim okriljem ima mnoštvo poznatih i manje poznatih nogometaša te na taj način bitno utječe na procese. Mendes ipak nije svemoćan. Čini se da su mu zalupljena vrata u najmoćnijem klubu.

Jorge Mendes više nam nijednog igrača u Real Madridu

Odlaskom Jamesa Rodrigueza u Evertony, Mendesova agencija Gestifute više nema barem jednu akviziciju u redovima Real Madrida, realno najvećeg kluba svijeta. 

Je li riječ o tek privremenom razvodu braka ili dugotrajnijoj rastavi, vrijeme će pokazati. Činjenica je da Mendes u ovom trenutku na veliko radi u Barceloni. Možda je to baš razloga razvoda s Realom?

gol expired Sprema li se čudo u Španjolskoj!? Rakitić odlučan pokazati da nije za staro željezo, Real i Barca mogli bi doživjeti šok divider

Suradnja Mendesa i Reala započela je u trenutku dok je predsjednik bio Ramon Calderon, a sportski direktor Predrag Mijatović. U ljeto 2007. Pepe je prešao u Real iz Porta za 30 milijuna eura.

Druga Mendesova akvizicija u Reala bio je godinu poslije Argentinac Ezequiel Garay, koji je stigao iz Racinga za 10 milijuna. Potom je uslijedio daleko najzvučniji Mendesov transfer. U ljeto 2009. u Real je stigao Cristiano Ronalda iz Manchester Uniteda za tada rekordnu svotu od 96 milijuna eura.

Cristiano Ronaldo najveći posao

Taj je transfer realiziran nekoliko tjedana nakon što se Florentino Perez vratio u predsjedničku fotelju. Calderon tvrdi da je on već sve davno dogovorio, a da je Perez došao na gotovo i samo završio njegov posao.

Kako god, Ronaldo je postao ikona Kraljevskog kluba i njegov najbolji strijelac svih vremena s 451 postignutim golom.

Portugalski superagent u sezoni 2010./2011. realizirao je čak tri transfera. Na Santiago Bernabeu stigli su Jose Mourinho, Angel Di Maria i Ricardo Carvalho.

Perez je morao isplatiti Morattijevu Interu osam milijuna eura da mu prepusti Mourinha. Mendes je bio partner u Di Marijevom transfer, menadžer mu je zapravo bio Eugenio Lopez. Di Maria je stigao iz Benfice za 36 milijuna eura, dok je Carvalho stigao iz Chelseaja za osam milijuna.

Šest pulena u jednom trenutku

U tom trenutku Mendes je u Realu imao čak šest svojih akvizicija: Pepe, Garay, Cristiano, Mourinho, Di Maria i Carvalho.

Sezonu poslije stiže i sedma – Fabio Coentrao – za 30 milijuna iz Benfice. U Real je tada preko Mendesa i Mourinha stigao i malo poznati Pedro Mendes, koji je prošao Sportingovu omladinsku školu.

Upisao je samo jedan nastup u seniorskoj momčadi Reala. Taj je transfer izazvao poprilično nezadovoljstvo domaćih igrača u Realovoj omladinskoj momčadi.

Tko će slaviti u derbiju na Poljudu?

Ukupno glasova:

Proširile su se glasine da je Pedro Mendes Mourinhov pulen i da ga zbog toga naočigled favorizira. Danas Pedro igra u Montpellieru i nije više u Mendesovoj štali. Koliko je poznato, nisu u nikakvom srodstvu.

Osmi Mendesov transfer u Real bio je tada malo poznati, a danas cijenjeni igrač – Fabinho. Došao je u Real na posudbi iz Rio Avea i igrao je za Castillu. Nije se uspio nametnuti pa je proslijeđen u Monaco, gdje je stekao finu reputaciju i danas je važan član Liverpoola.

Preoteo Fatija Messijevu bratu

Posljednji igrač kojeg je Mendes plasirao u Real jest i zadnji koji je otišao, spomenuti James Rodriguez. Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. prešao je u Real iz Monaca za 80 milijuna eura. Prva sezona mu je bila odlična, no onda se počeo polako gasiti. S dolaskom Zinedinea Zidanea na klupu Reala izgubio je mjesto u momčadi i praktički nestao sa scene.

Kad se zbroje svi Mendesovi transferi u Real i iz njega, dva najveća izlazna su mu Ronaldo u Juventus (117 milijuna) i Di Maria u Manchester United (80 milijuna), dolazi se do cifre od 484 milijuna eura. Neka je uzeo na svakome samo po pet posto, lako je izračunati koliko je zaradio.

Kako rekosmo, Mendes se iz Madrida prebacio u Barcelonu. Nedavno mu je pristupila najveća Barcina nada Anfsu Fati. Mendes ga je istrgnuo iz ruku Messijeva brata Rodriga, koji mu je donedavno bio savjetnik. Pod svojom kontrolom Mendes drži i Nelsona Semeda i Francisca Trincaa. Dovoljno da se Perez namršti i zalupi vrata.

Povratak HNL-a uz dva velika derbija

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider