Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svjetski prvak 4 godine kasnije

Ima li itko jači? Löw u slatkim brigama, Elf je još moćniji i stiže po novo zlato

Joachim Löw na raspolaganju ima dovoljno igrača za tri momčadi, a u avionu su samo 23 mjesta. Tko će putovati u Rusiju?

Galerija Reprezentacija Njemačke (Foto: AFP)

Njemačka je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. osvojila četvrti naslov svjetskog prvaka i zacementirala status najuspješnije nacije u povijesti natjecanja.

Istina, Brazil ima jedan naslov više, ali njemačka konstanta je nenadmašna – od 18 natjecanja na kojima su sudjelovali, osvojili su medalju na njih 12: pored četiri zlata, po četiri puta bili su drugi i treći. Osim toga, jedini su bili među tri najbolja u svakom desetljeću u kojem se natjecanje igralo.

Njemačka na Svjetsko prvenstvo u Rusiji dolazi kao aktualni prvak i jedan od najvećih favorita natjecanja. Pogledamo li kakvu momčad na raspolaganju ima Joachim Löw, nije pretjerano reći i da se radi o najvećem favoritu. Slažu se s tim i kladionice: britanski William Hill na jednu uloženu funtu isplaćuje 5,5, dok kao najveći konkurent figurira Brazil – na isti ulog pobjeda Selecaa donosi šest funti.

Njemački sustav rada s mladima stvorio je prvog favorita SP-a

Mnogo je tinte potrošeno na hvalospjeve njemačkom sustavu rada s mladim nogometašima. Ne bez razloga – Njemačka proizvodi kvalitetne igrače kao na traci. Zanimljivo, jedan od okidača velikih promjena u njemačkom nogometu bila je i ona legendarna večer u Lyonu 1998., kada je Hrvatska s 3:0 šokirala Njemačku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Njemačka je nakon toga potpuno restrukturirala sustav rada s mladima, a kulminacija njihova projekta dogodila se u Brazilu, gdje se Njemačka nakon 24 godine čekanja vratila na krov svijeta. Bio je to i konačni iskorak nove njemačke generacije koja se na svjetskoj smotri prvi put pojavila četiri godine ranije u Južnoafričkoj Republici; oduševili su tada svijet atraktivnim nogometom i najavili velike stvari u budućnosti.

Osam godina kasnije, Njemačka ima nevjerojatno duboku momčad. Njihova tvornica talenata pridodala je spomenutoj generaciji nove sjajne igrače: osim što daju dubinu momčadi, neki su Löwu došli ''kao kec na desetku'' i pokrpali deficitarne pozicije.

Moguća udarna postava: iskusna kralježnica momčadi pojačana mladim zvijezdama

Prije svega se to odnosi na Tima Wernera, 22-godišnjeg ubojitog napadača RB Leipziga koji se nametnuo kao legitimni nasljednik Miroslava Klosea i dugoročno rješenje za sljedećih desetak godina.

Kada se oprostio Philipp Lahm, igrač koji je ''nadgledao'' odrastanje nove generacije njemačkog nogometa, dojam je bio kako će takvog igrača biti teško nadomjestiti. No pojavio se Joshua Kimmich, igrač koji po mnogočemu podsjeća na legendarnog kapetana i koji je prvi izbor na desnom beku. Na drugoj strani kao prvi lijevi bek figurira Kölnov Jonas Hector, igrač koji možda nije velika zvijezda, ali bez kojeg su Löwovi planovi nezamislivi.

Ostatak očekivane udarne postave čini provjerena kralježnica momčadi koja je osvojila naslov prije četiri godine. Na golu Manuel Neuer, ispred njega stoperski par Mats Hummels i Jerome Boateng, u vezi Sami Khedira, Toni Kroos i Mesut Özil, na svojoj specifičnoj ofenzivnoj poziciji Thomas Müller.

Veliko pojačanje na krilnoj poziciji je Marco Reus, član te generacije kojeg su ozljede spriječile u osvajanju brazilskog zlata. No u posljednje vrijeme igra redovito u Borussiji, a Löw će se nadati da će uhvatiti formu do Rusije, jer svi znamo koliko može ovaj igrač kada je spreman.

Alternative: Njemačka može na Mundijal poslati i tri momčadi

Ako Reus i ne bude u optimalnoj formi, za Löwa nema zime. Kandidat za njegovu poziciju je i fantastični Leroy Sane, krilni igrač koji oduševljava u Manchester Cityju. Sasvim je legitimno pitanje – je li Sane možda i najbolji izbor unatoč oporavljenom Reusu?

Slično je i slučaju Manuela Neuera. Vratar Bayerna već je dugo ozlijeđen, ali u travnju se očekuje njegov povratak na crtu, ali i puno dublje u teren, s obzirom na njegov poznate izlete ''u polje''. Dođe li do komplikacija, tu je Barcin Marc-Andre ter Stegen. Tu su i Bernd Leno, Kevin Trapp, Sven Ulreich… izbor kvalitetnih vratara gotovo je nevjerojatno širok.

Velika gužva vlada i u veznom redu. Dovoljno je samo pogledati sljedeća imena: Leon Goretzka, Mario Gotze, Ilkay Gündogan, Emre Can, Sebastian Rudy, Julian Weigl, Mahmoud Dahoud, Serge Gnabry. Julian Draxler gotovo će sigurno biti alternativa na krilu, a tu su i Julian Brandt, Maximilian Philipp, Kevin Volland, Amin Younes…

U napadu se vizi za Rusiju nadaju Mario Gomez, Lars Stindl i Sandro Wagner. Njemačka je dobro pokrivena i u obrani: tu su, između ostalih, stoperi Antonio Rüdiger, Willy Orban, Niklas Süle, Shkodran Mustafi, Matthias Ginter. Jeremy Toljan i Marvin Plattenhardt su kandidati za lijevog, a Benjamin Henrichs ili Mitchell Weiser za desnog beka.

Nabrojali smo preko 30 igrača, a u avionu ima mjesta samo za 23. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti tko će se naći na konačnom popisu Joachima Löwa.  

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider