Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Eredivisie

Nizozemci uvode inovaciju na stadione: Znači li ovo kraj rasizmu?

Feyenoord, PSV i Zwolle imati će priliku koristiti najnoviju tehnologiju protiv rasizma.

No to racism (Foto: Afp)

Tri nizozemska nogometna kluba pokrenula su pilot projekte testiranja upotrebe pametne tehnologije u borbi protiv diskriminacije i rasizma na stadionima, objavio je Nizozemski nogometni savez (KNVB).

U tijeku su tri projekta na stadionima Feyenoorda, PSV-a i PEC Zwollea.

"Nakon godinu dana trebalo bi biti jasno podržava li i kako pametna tehnologija prepoznavanje rasističkog ponašanja i diskriminacije, te doprinosi li identifikaciji onih koji su uključeni", dodaje se.

PSV, na primjer, testira upotrebu zvučnih kamera na stadionu kako bi zahvaljujući umjetnoj inteligenciji mogli detektirati "nenormalan" zvuk, poput rasističkog komentara.

Joško Gvardiol Joško Gvardiol završio na operaciji: Leipzig objavio detalje divider

U PEC Zwolleu gledatelji mogu doći na utakmice sa svojim ulaznicama na svojim mobilnim telefonima, dostupnim putem mobilne aplikacije koja navijačima daje informacije u stvarnom vremenu o sigurnosnim uvjetima oko stadiona.

"Druge tehnike, uključujući umjetnu inteligenciju i strojno učenje, također će se koristiti za poboljšanje socijalne sigurnosti na stadionu", rekli su iz KNVB-a.

Pilot projekte sufinancira Ministarstvo zdravstva, socijalne skrbi i sporta koje je u njih ubrizgalo više od milijun eura.

Darwin Nunez Liverpool aktivan na tržištu: Dovode najskuplje pojačanje u povijesti, a četvorici pokazana izlazna vrata divider

Oni su dio većeg plana pod nazivom 'naš nogomet pripada svima', koji je pokrenut nakon rasističkog ispada navijača Den Boscha 2019. protiv bivšeg igrača Excelsiora Ahmada Mendesa Moreire, koji je plačući pobjegao s terena.

Studija na 118 profesionalnih nogometaša, od kojih su mnogi igrali u elitnom razredu nizozemskog nogometa, je pokazala da je 40% iskusilo rasizam i druge oblike diskriminacije, izvijestio je prošle godine dnevni list Algemeen Dagblad.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider