Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrtlog slave i novca

Šokantna priča: Veliki talent prodavao oružje huliganima i završio u zatvoru, karijera mu je u pitanju

Nicolas Schiappacasse, veliki talent urugvajskog nogometa, uhićen je zbog posjedovanja i trgovanja oružjem i prijeti mu zatvor…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Krajem siječnja vijest iz crne kronike zatresla je Urugvaj, a veću pozornost privukla je i u Španjolskoj i Italiji. Veliki talent urugvajskog nogometa Nicolas Schiappacasse uhićen je zbog posjedovanja vatrenog oružja i još se nalazi u pritvoru.

Incident se dogodio 26. siječnja tijekom rutinske policijske kontrole. Nedaleko od glavnog urugvajskog grada Montevidea policija je zaustavila i pretresla automobil u kojem se nalazio i 23-godišnji urugvajski nogometaš, kod kojeg je pronađen pištolj, a i ponešto opojnih tableta.

Schiappacasse je napadač talijanskog Sassoula na posudbi u urugvajskom Penarolu. Vesela družina zaputila se na prijateljsku utakmicu vječitih rivala Penarola i Nacionala u Maldonadu, priobalnom urugvajskom gradu udaljenom 130 kilometara istočno od Montevidea.

Schiappacasse uhićen zbog posjedovanja oružja

Uz streljivo je zaplijenjeno i vatreno oružje, a četvorica putnika su uhićena. Ubrzo se doznalo da je jedan od njih bio i Schiappacasse, koji zbog ozljede nije mogao igrati, a očito je vrijeme odlučio prikratiti švercanjem oružja i droge.

Za upravljačem je sjedio 22-godišnjak s kriminalnim dosjeom, a uz Schiappacassea u automobilu su bile još dvije djevojke. Sve troje su pušteni, dok je Schiappacasseu iz mjera opreza odrezano 90 dana preventivnog pritvora. Osumnjičen je za trgovinu oružjem i nedozvoljeno posjedovanje i čeka se podizanje optužnice.

gol expired Rooney ispričao anegdotu s Fergusonom nakon rođenja sina i kako je od njega dobio najbolji savjet divider

Istraga je u samo nekoliko dana potvrdila da je nogometaš u više navrata neovlašteno kupovao pištolje te da ih je nosio čak i na nogometne utakmice. Kao dokaz priložene su brojne fotografije i poruke sa Schiappacasseovog mobitela, koje sugeriraju da je trgovao s oružjem. Još pet osoba obuhvaćeno je istragom i pitanje je kako će sve završiti.

Vrtlog slave i novca

Schiappacasse je klasični primjer što se može dogoditi mladim nogometašima kada prerano upadnu u vrtlog slave i velikog novca. Oni koji bolje poznaju urugvajskog nogometaša tvrde da nisu posebno iznenađeni negativnim vijestima.

Schiappacasse je praktički donedavno važio za velikog talenta urugvajskog nogometa. O njemu su se pričale bajke. Atletico Madrid zakapario ga je kada je imao 15 godina, još dok je igrao za River Plate iz Montevidea. Već sa 17 stigao je u Madrid i priključen je drugoj momčadi Atletica. Trenirao je sa seniorima i očekivalo se da će ga Diego Simeone brzo priključiti prvoj momčad. Treneri Atletica o njemu su govorili u superlativima.

Veliki talent, mozak dječaka

"Bio je brz, elegantan, ima je odličan udarac i mogao je igrati na nekoliko pozicija. No imao je mozak desetogodišnjeg dječaka i prema njemu se moralo postupati tako. Teško ga je bilo motivirati, stalno smo morali iznalaziti neke izazove“, za Marcu je rekao jedan od neimenovanih trenera koji su ga vodili u Atleticovoj akademiji.

"Često smo imali sastanke s njegovim roditeljima kako bismo im objasnili da igranje u Trećoj ligi neće biti lagano“, priča isti izvor i nastavlja:

"Odmah je bilo nesuglasica, otac je tvrdio da je lopta svuda ista i da njegov sin neće imati problema. Međutim, bilo mu je teško ući u momčad. Kasnio je na treninge, ljutio se kao malo dijete. Odjurio bi u svlačionici kada bi saznao da nije u prvom sastavu. Roditelji su mu bili ljuti, tvrdili su da im nitko ne pomaže. Sjećam se epizode u kojoj je majka plakala, a otac udarao u drvo. Doista je imao spektakularnu individualnu kvalitetu, ali sve ostalo je bilo upitno. U klubu su inzistirali na strpljenju jer nitko nije htio da prijeđe negdje drugdje. Zvalo ga je puno klubova. Jako teško je bilo raditi s njim. Sve smo pokušavali da uspije, no nije išlo. Svako malo napravio bi neki incident i nije se htio promijeniti."

Fizički sukobi s trenerima Atletica

Glasine su kružile da problematični Schiappacasse ne preže od fizičkih sukoba sa suigračima, ali i trenerima. Navodno je napao trenera juniorske momčadi. Naposljetku mu je Diego Simeone zabranio treniranje sa seniorima.

U Atleticu su dugo trpjeli njegove ispade, a onda im je puknuo film i dali su mu odriješene ruke. Nakon dvije-tri posudbe prešao je u Sassuolo 2020. Već sljedeće godine otišao je na posudbu u Penarol.

gol expired Briljantna akcija Hajduka pokazuje da je spreman za okršaj s Dinamom: Ferro oduševio, spektakularan pas Livaje divider

Menadžere je također mijenjao kao na traci. Jedan od posljednjih koji ga je pokušao vratiti na pravi put bio je Santiago Castello, iz agencije Eleven Talent Group.

„Bilo mi je potpuno jasno da će povratak u Urugvaj najvjerojatnije značiti kraj njegove karijere“, kaže bivši agent.

Huligani u Urugvaju nose oružje i pucaju jedni na druge

U domovini su se nadali da će se uozbiljiti i konačno sazreti. No opet se dohvatio problematičnog društva i bilo je samo pitanje vremena kada će završiti u zatvoru.

„Tužno je vidjeti mladog čovjeka koji na kraju stavlja pod hipoteku svoju budućnost", ističe Juan Gomez, glavni državni odvjetnik Urugvaja, zemlje čije Ministarstvo unutarnjih poslova vodi tešku bitku protiv nasilja u nogometu.

U sukobima radikalnih skupina dvaju najvećih klubova Penarola i Nacionala nerijetko se koristi i vatreno oružje. Nedavno je bilo i mrtvih, po jedan ultras iz svake skupine je ustrijeljen. U takvom okruženju našao se i Schiappacasse.

Urugvajski mediji tvrde da je prilikom pretresa pokušao baciti pištolj u obližnji šumarak, no osujećen je. Kada su ga upitali zbog čega nosi napunjeno vatreno oružje, navodno je odgovorio da ga je trebao predati jednom članu huliganskih skupina Penarola.

Predviđala mu se grandiozna karijera

Uglavnom, Schiappacasse se nalazi u teškoj situaciji. Ako se potvrde optužbe i bude osuđen, to će najvjerojatnije značiti i kraj njegove karijere.

Predsjednik Penarola Ignacio Ruglio već je poručio: „Ako službeno bude potvrđeno sve što se navodi, nećemo ga vratiti u klub.“
Iako se donedavno spekuliralo da će Penarol otkupiti ugovor od Sassoula, sve govori da je prešao rub provalije iz koje nema povratka na zelene travnjake. A samo prije nekoliko godina predviđala mu se grandiozna karijera, uspoređivalo ga se s Enzoom Francescolijem i Luisom Suarezom.

Kada je postao rekorder po broju golova (21) u mladoj reprezentaciji Urugvaja, već je postao velika zvijezda. Očito se nije znao nositi s tim pritiskom. Mozak je dobio peraje i brzo je otišao stranputicom.

Još jedan dokaz da je talent, ma kako velik i spektakularan bio, samo dio slagalice na putu do velike nogometne karijere, čak i kada imate podršku velikog kluba i za vas brine brdo trenera i agenta. Dobar karakter i prosječna glava ponekad su značajniji od čudesnih nogu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider