Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NEOČEKIVANO ZAVRŠENA PRIČA

Trebao je biti novi Francesco Totti, a sad neslavno napušta Vječni grad sa samo 23 godine

Neslavno završava priča ili barem prvo poglavlje priče o novom Princu Rima.

Nicola Zaniolo (Foto: Guliver Images)

Kako shvatiti situaciju u kojoj je netko s 19 godina proglašen novim simbolom velikog kluba, a da samo četiri godine kasnije taj isti nogometaš napušta klub na neslavan način, transferom u ligu ispod renomea najjačih?

Upravo to je priča Nicole Zaniola koji napušta Rim, grad čiji je trebao biti novi idol te odlazi u turski Galatasaray. Sa samo 23 godine i glavnim dijelom karijere ispred sebe.

Dva kluba ga odbacila, Rim ga odmah prihvatio

Iako nije dijete kluba, Nicola Zaniolo bio je prepoznat kao novi spasitelj Rima. Nešto prije 19. rođendana sletio je u svlačionicu Rome, kao dio transfera Radje Nainggolana u Inter. Nije on niti Interovo dijete, tamo je proveo samo dvije godine nakon što ga je kao 17-godišnjaka odbacila Fiorentina u kojoj je igrački stasao.

Caglar Soyuncu Turska zvijezda šokirala otkrićem poslije potresa: "Ti ljudi ne smiju proći nekažnjeno" divider

Odbačen od dva velike kluba, u Rimu je mladić brzo eksplodirao. Zanimljivo, već prije debija u Serie A, ali i bez ijednog nastupa za nacionalnu U-21 momčad, dobio je poziv Roberta Mancinija u reprezentaciju, no nije tim putem debitirao.

Debitirao je za reprezentanciju u ožujku 2019. godine, nakon sjajnih šest mjeseci u Romi, tijekom kojih je postao standardni prvotimac, a navijačima nije dugo trebalo da vide nasljednika Francesca Tottija, kojeg od umirovljenja originalnog Princa Rima zapravo čekaju.

U prvoj sezoni u crvenom dresu upisao je 36 nastupa postigavši šest pogodaka, uz tri asistencije, no bilo je dovoljno da postane budućnost Vučice. 

Fantastičan ulazak u drugu sezonu pa dvije teške ozljede u nizu

Iduće sezone je u prvom polusezoni dodatno popravio svoj doprinos momčadi, ustalio se u reprezentaciji, sve je bilo spremno za novu veliku karijeru. Rim je imao novog idola. A onda se dogodila prva ozbiljna ozljeda ligamenata koljena.

Sezonu produženu zbog COVID-19 pauze završio je nekim ulascima s klupe i vjerovalo se da će se vrlo brzo vratiti u pravu formu te vrlo brzo postati glavni igrač Rome.

Ipak, iduće dvije i pol godine nešto su što će u većini Zaniolo, ali i navijači Rome htjeti zaboraviti.

Pep Guardiola s igračima Manchester Cityja Otkriveno koliko zarađuju zvijezde Manchester Cityja: Nema pravde! Evo tko je prvi, a tko drži začelje divider

U rujnu 2020. godine zaigrao je za reprezentaciju, a susret protiv Nizozemske napustio je nakon duela s Donnyjem Van De Beekom. Vijesti su bile užasne, nastradali su ligamenti drugog koljena. Ovog puta je Nicola propustio cijelu sezonu.

Mourinho mu je dao svaku priliku koju je mogao

Njegov povratak dočekan je s velikim nestrpljenjem, a Jose Mourinho vratio ga je u udarnu momčad. No, pravih partija nije bilo. Imao je Special One strpljenja s njim, no Nicola nije isporučivao na pravi način. Bilo je dobrih partija, ali njih kao da je sačuvao za Konferencijsku lige, gdje je postigao pet pogodaka.

Upravo ta Konferencijska liga mogla je biti prekretnica. Zaniolo je dobio priliku u finalu, a onda je svojim pogotkom donio Romi prvi europski trofej, ono što njihovi navijači čekaju generacijama. Povratak Princa Rima? Svi su se nadali. 

Dogodilo se nešto potpuno drugačije. Još jedna loša polusezona, u kojoj je ostao članom udarnog sastava, no bez učinka kakav se očekivao. U međuvremenu, novi idol navijača postao je Paulo Dybala. 

Depresija i svađa s onim koji je vjerovao u njega

Na kraju je Zaniolo završio izvan momčad zbog za nogometaše ne toliko čestog razloga. Radi se o depresiji, ali dogodilo se nešto još važnije.

Zaniolo je okrenuo leđa čovjeku koji mu je dao više prilika za povratak nego što bi neki drugi dobili, Joseu Mourinhu. Završili su na ratnoj nozi i Nicola je zatražio odlazak iz kluba. Dakle, svojevoljno je odustao od titule Princa Rima te poželio nastaviti karijeru negdje drugdje. Nedugo nakon toga je Jose rekao da na Zaniola u proljetnom dijelu sezone više ne računa.

Igrom slučaja, navijači Rome smatraju da je igra momčadi bez njega prodisala te kako su Dybala i Tammy Abraham bez Nicole pronašli potrebnu međusobnu kemiju te trenutno djeluju kao jedan od najboljih ofenzivnih tandema u Europi. U posljednja četiri ligaška kola, Roma je upisala tri pobjede i uhvatila treće mjesto na ljestvici Serie A.

Mario Vušković Pojavile se dosad najpozitivnije vijesti u dopinškoj aferi Marija Vuškovića divider

Krajem zimskog prijelaznog roka prvo je Zaniolo sam odbio odlazak u Bournemouth, nakon čega je Mourinho rekao da on nažalost ostaje članom Rome. To nažalost je puno govorilo, no onda je došlo još veće iznenađenje. 

Kako je Roma prihvatila ponudu Bournemoutha, ali ne i onu Milana te Tottenhama i Leedsa, Zaniolo i njegova obitelj odlučili su pokrenuti tužbu protiv kluba. To je dovelo do pokušaja rješavanja problema transferom na bilo koji način.

Sreću su pronašli u tome što prijelazni rok u Turskoj traje do 8. veljače, a interes su pokazali Galatasaray i Fenerbache. Zaniolov put u Tursku na kratko je odgodio potres, no jučer navečer se ipak našao tamo te u društvu obitelji sve dogovorio s Galatasarayem.

Roma će dobiti 20 milijuna eura uz eventualna dva milijuna bonusa, dok će Zaniolu pripasti 3.5 milijuna eura po sezoni, a u ugovor je uspio staviti i otkupnu klauzulu kojom ga netko može dovesti već uz odštetu od 35 milijuna eura.

Tako je završila priča o Princu Rima. Nećemo odbaciti mogućnost da se radi tek o poglavlju, odnosno da on možda jednog dana završi ponovno u istom dresu, no i ako se to nekim putem dogodi, spomenuta titula sigurno više neće biti njegova. 

Trebao je biti velikan, ali nije uspio. Jesi li za to krive ozljede ili njegov karakter, teško možemo znati. Znamo samo kako je crveni dio Rima prebrzo ostao bez svog novog idola.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider