Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trener zna znanje

Senzacija francuskog prvenstva u lovu na PSG: Imaju moćnog vlasnika, lude navijače i novog Benzemu

S Christopheom Galtierom na mjestu trenera, prvakom Francuske s Lilleom u sezoni 2020./2021., Nica je upisala pet uzastopnih pobjeda i trenutačno je druga u Ligue 1, te je već postavljen dobar temelj ambicioznom projektu britanskih vlasnika…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Britanska multinacionalna kompanija INEOS želi ostaviti dubok trag u francuskoj elitnoj ligi - Ligue 1.

Petrokemijska tvrtka, koja posjeduje biciklističku momčad Team INEOS i važan je partner Mercedes-Benzove momčadi u Formuli 1, kupila je Nicu u ljeto 2019. s ciljem da u bliskoj budućnosti postane jedan od glavnih francuskih klubova.

gol expired Spektakularan dogovor na obzoru: Fury i Usyk za apsolutnog prvaka, Joshui ogromna svota i status prvog izazivača divider

"Naš cilj je biti u Ligi prvaka za tri do pet godina. Želimo se ravnopravno natjecati s PSG-om i ostalim najvećim klubovima u Francuskoj. To je veliki izazov i nećemo ga postići samo trošenjem novca", izjavio je Bob Ratcliffe, sin Jima Ratcliffea, vlasnika INEOS-a koji je odgovoran za nogometne investicije.

Britanci kupili Nicu 

Kako stvari stoje, taj cilj bi mogli postići znatno prije nego je planirano. Nica je trenutačno druga na ljestvici francuske lige s 42 bodova, 11 manje od vodećeg PSG-a i bod više od trećeplasiranog Marseillea, koji ima i utakmicu manje. Četvrtom Strasbourgu Nica bježi sedam, a petom Rennesu osam bodova. U Francuskoj prva dva kluba idu izravno u Ligu prvaka, a treći u kvalifikacije.

gol expired Očajan dan Realove zvijezde: Promašio penal pa saznao da mu je opljačkana kuća divider

Nica je osnovana 1904. i može se pohvaliti blistavom poviješću. Klub s Azurne obale harao je francuskim prvenstvom 50-ih, kada je bio četiri puta prvak Francuske. Posljednji značajan trofej Nica je osvojila 1997., i to francuski Kup, koji je osvajala ukupno tri puta.

70-ih ga je dvije godine trenirao i proslavljeni hrvatski trener i bivši predsjednik HNS-a Vlatko Marković. Nakon desetljeća prosječnosti, Orlovi zadnjih godina opet pucaju visoko. Čini se da imaju sve: značajnu navijačku podršku, sjajan stadion (prelijepa Allianz Riviera izgrađena je 2013. i ima kapacitet 36 tisuća mjesta), dobru momčad i jako ambiciozne vlasnike…

Kolosalan projekt i trofejni trener

"Imaju kolosalan projekt. INEOS pobjeđuje gdje god stigne. Ovaj klub ima uvjete za rast i postizanje važnih stvari“, ljetos je izjavio Christophe Galtier, cijenjeni francuski trener koji je prošle sezone osvojio naslov prvaka s Lilleom, a onda je na iznenađenje površnijih pratitelja francuskog nogometa prešao u Nicu.

Galtier očito jako dobro znao što radi i koga preuzima. Nica je pod novim vlasnicima i trenerom Patrickom Vieirom bila pet u sezoni 2019./2020., no prošle je sezone pala na deveto mjesto. To je bio razlog zbog čega su britanski vlasnici odlučili posegnuti za dokazano uspješnim stručnjakom i zasad se čini da su pogodili u sridu. Britanski investitori priznaju da su naučili na pogreškama u svojim dosadašnjim klubovima.

gol expired Kako je Diego Simeone neviđenim nasrtajem zgrozio Španjolsku: Šokirao brutalnošću, krv je potekla divider

"Napravili smo neke pogreške u Lausannei (op.a. vlasnici su švicarskog kluba), ali brzo učimo. Greške su ispravljene i već vidimo plodove tih poteza. Klubovi moraju biti uspješni i na terenu i van njega. Nastojat ćemo ojačati momčad i klub u svim aspektima. Strpljenje je također važno, cilj koji mislimo ostvariti bit će izgrađen na čvrstim temeljima. Imamo plan i uporno ćemo ga slijediti. Nećemo uludo bacati novac. Uz razumna i odmjerena ulaganja, pretvorit ćemo Nicu u klub koji će se redovito natjecati u Europi", poručio je Ratcliffe.

Mlada momčad

Trenutačna vrijednost momčadi na Transfermarktu je procijenjena na 237 milijuna eura. Od ulaska novih vlasnika u klub, dakle od sezone 2019./2020., Nica je potrošila 129,4 milijuna eura na transfere. U istom razdoblju samo su PSG (246,5), Rennes (208,1), Lyon (165,7) i Lille (159,3) potrošili više u u Ligue 1.

Većina sredstava je potrošena na kupovinu mladih i perspektivnih nogometaša. U prvom ljetnom prijelaznom roku pod novim vlasnicima stigli su Dolberg (tada 21 godina), Claude-Maurice (21), Nsoki (20), Boudaoui (19) i Khephren Thuram (18). Danac Dolberg rekordno je Nicino ulaganje, plaćen je 20.5 milijuna eura.

gol expired Junak Barcelone: Skupo je plaćen, nije doveden zbog golova, ali kad god zabije… divider

U sezoni 2020./2021. doveli su Bambua (22), Lotombu (21), Gouirija (20), Da Cunhu (19), pa Reine-Adelaidea (22), Salibu (20) i Todiba (21), kojeg su ljetos otkupili od Barcelone.

Ljetos su još doveli Stengsa (22), Rosaria (25), Barda (21), Justina Kluvierta (22)... Uz ostala pojačanja s više iskustva kao što su Delort, Lemina ili Amavi izgradili su jaku momčad koja je kadra već ove sezone ispuniti prvi kratkoročni cilj – plasman u Ligu prvaka.

Amine Gouiri novi Karim Benzema

Sportski direktor Nice Julien Fournier ističe:

"Dolazak INEOS-a omogućuje nam da zadržimo najbolje igrače. U neko drugo vrijeme mi bi već bili prodani Gouiriju, Dolberga ili Thurama“, kaže Fournier.

Amine Gouiri Nicin je dragulj. Po stilu igre najviše ga se uspoređuje s Karim Benzemom. 21-godišnji francuski napadač procijenjen je na Transfermarktu na 45 milijuna eura. Nica ga ne namjerava prodavati, barem tako tvrde.

„Prava razlika je u našoj sposobnosti da zadržimo najbolje kako bismo dugoročno bili konkurentni ", u razgovoru za L'Equipe kazao je Fournier, sportski direktor Nice koji radi rame uz rame s Galtierom u slaganju i pripremi momčadi:

"Puno razgovaramo o stilu igre. Trener mora imati vjere u sportskog direktora i klupsku podršku. Budite sigurni da smo razumjeli kakav profil igrača želi“, kaže Fournier koji daje veliku podršku novom treneru.

"Naša snaga je u tome što nas je jako teško pobijediti", ističe pak Galtier.

Ludi navijači i vrući derbi Azurne obale 

Nica je peta momčad Ligue 1 po broju postignutih golova (36) i druga s najmanje primljenih (18). Manje je primio samo Marseille (16), njezin najveći rival. Uzgred rečeno, derbi Azurne obale jedan je od najtoksičnijih u Francuskoj i cijeloj Europi. Oba kluba imaju fanatične navijače koji su nadaleko poznati po brutalnosti.

Kada igraju Nica i Marseille, incidenti su gotovo neizbježni. To se i ove sezone pokazalo kada je u 3. kolu prekinuta utakmica zbog upada Nicinih navijača na travnjak i sukobljavanja s igračima Marseillea, koji nisu htjeli nastaviti utakmicu.

Jeste li zadovoljni igrom Kauboja unatoč porazu od Danske?

Ukupno glasova:

Vratimo se analizi Nicine momčadi. Walter Benítez prilično je siguran na vratima u dosadašnjem dijelu sezone. Puno mu pomažu par središnjih braniča koji uglavnom sačinjavaju Todibo i brazilski veteran Dante. A iznad svih je mlađahni Gouiri, koji je već postigao 10 golova i upisao sedam asistencija, te je postao jedna od glavnih zvijezda Ligue 1. Na dobrom je putu da nadmaši 12 golova i sedam asistencija iz prošle sezone.

"Još uvijek uči. Mlad je, ali ima odlične karakteristike. Vrlo je samopouzdan i ima moju puno podršku da tako nastavi i dalje", podcrtava Galtier.

Pet pobjeda u nizu

Uz podršku Delorta (osam golova u Ligi) i Dolberga (šest), Gouiri je najrazornije oružje momčadi Nice, koja ima bisere u svim linijama. Rosario, Boudaoui i Thuram vladaju u veznom redu sa svojom fizičkom snagom, a imaju podršku Lemina i Schneiderlina. Stengs, Kluivert i Claude-Maurice tehničkim vještinama razbijaju protivničke bokove, a Bard i Lotomba blistaju na bekovskim pozicijama upotpunjeni iskusnijim igračima poput Amavija.

Galtier je uspio zamijesiti učinkovitu mješavinu mladosti i iskustva, s kojom je Nica ostvarila niz od pet uzastopnih pobjeda i probila se na drugo mjesto. Najbolji niz pobjeda od 2016./2017., kada su ulančali šest pobjeda zaredom s Lucienom Favreom na klupi i Balotellijem na mjestu najisturenijeg napadača.

Te je sezone Nica završila na trećem mjestu i ogledni je primjer kako Orlovi žele izgledati. Sada su blizu toj momčadi, ali nisu je po učinku premašili. Ta je Nica osvojila 49 bodova u 22 kola, dakle sedam više nego ova.

"Fokusiran sam na to održimo bodovnu razliku prije nego što ponovno dođu okršaji s izravnim suparnicima za mjesta u Ligi prvaka. Ako želiš biti na vrhu, moraš sve pobjeđivati. To govorim igračima cijelo vrijeme. Mlada smo momčad bez pretjeranog iskustva u natjecanju s velikima. Mi iz stručnog stožera nastojimo pobjedničku energiju prenijeti na igrače”, istaknuo je Galtier nakon posljednje pobjede (0:2) u Metzu.

Briljiraju u gostima

Nica je ove sezone ostvarila osam gostujućih pobjeda u Ligue 1, čime je već izjednačila svoj rekord. Ukupno je osvojila 25 bodova i po tome je bolja od PSG-a, koji je u toj rubrici tek treći s 22 boda. Drugi je Marseille s 23 boda.

Zanimljivo je da Nica nije izgubila nijednu utakmicu u okršajima najvećim rivalima. Razbili su prvaka Lille (0:4), svladali su Lyon (3:2) i remizirali su s Monacom (2:2), Marseilleom (1:1) i PSG-om (0:0).

Zbog toga se može reći da je Nica senzacija dosadašnjeg dijela sezone. Pričekajmo kraj prvenstva za konačni zaključak, ali činjenica je da Galtierova Nica igra jako dobro i odlično stoji. Neće biti iznenađenje ako tako i nastavi.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider