Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nogometna senzacija

Nezapamćen niz minijaturne državice: Nisu slavili 13 godina, pa godinu dana nisu izgubili

Reprezentacija minijaturne europske državice, koju pamtimo i po ogledima protiv Hrvatske, prolazi kroz najuspješniji period svoje nogometne povijesti.

Slavlje Andore (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Smješteni su u planinama između Francuske i Španjolske; površinom su 17., a populacijom 15. najmanja država svijeta. U nogometnom svijetu reprezentacija Andore uvijek je nosila epitet "nogometnog liliputanca", simpatične momčadi ''konobara i poštara'' koja služi kao sparing-partner svakoj iole ozbiljnoj momčadi.

Međutim, situacija se senzacionalno promijenila. Država od svega 77.000 stanovnika proživljava najuspješnije dane u svojoj nogometnoj povijesti – zadnji poraz upisali su prije gotovo godinu dana, u listopadu 2017. od Latvije (4:0).

Andora već pet utakmica ne zna za poraz – niz je počeo pobjedom u prijateljskom susretu protiv Lihtenštajna, a nastavljen je remijima protiv Zelenortske Republike i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Da uspjesi nisu bili slučajni, pokazali su prvi nastupi u novom natjecanju UEFA-e Ligi nacija.

  Reprezentativci Andore u akciji (Foto: AFP) Reprezentativci Andore u akciji (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Andora je sjajno otvorila skupinu 1 lige D; protiv one iste Latvije koja im je nanijela zadnji poraz odigrali su 0:0 u gostima, a zatim su na domaćem terenu izvukli 1:1 protiv Kazahstana. Samo jedan primljeni pogodak u zadnjih pet utakmica novi je rekord reprezentacije ove minijaturne državice.

Nisu slavili 13 godina, sve do ''najvažnije prijateljske utakmice u povijesti"

Trenutno su u svojoj skupini Lige nacija s dva boda drugi na tablici iza Gruzije, koja je upisala pobjede protiv Latvije i Kazahstana. ''Derbi skupine'' na rasporedu je u listopadu u Gruziji; bit će to novi veliki izazov za reprezentaciju koja donedavno nije znala za pobjedu čak 13 godina.

Reprezentacija Andore prvu je utakmicu odigrala 1996., a prve službene utakmice odigrali su u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2000. godine. Otad su upisali šest pobjeda, od čega dvije u službenim utakmicama; prvi put 2004. kada su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo senzacionalno srušili Makedoniju.

Nakon toga su u 13 godina nanizali čak 86 utakmica bez pobjede. Sjajna prilika ukazala se u veljači 2017. u ''najvažnijoj prijateljskoj utakmici u povijesti'', kako je taj susret nazvala španjolska Marca.

Na drugoj strani stajao je San Marino – reprezentacija koja je, kao i Andora, čekala pobjedu od 2004. i slavlja protiv Lihtenštajna. Reprezentacija Andore slavila je na gostujućem terenu s 2:0, a jedan od strijelaca bio je kapetan Ildefons Lima.

"Pobjeda protiv San Marina je kao osvajanje prvenstva, ovo će biti prijelomni trenutak", rekao je nakon povijesne pobjede svoje reprezentacije.

U zadnjih 17 mjeseci izjednačili učinak iz 15 godina prije toga

Lima, koji glasi za najboljeg andorskog nogometaša u povijesti, bio je član klubova poput Las Palmasa i Rayo Vallecana, s kojima je igrao drugu i treću španjolsku ligu. Za reprezentaciju igra gotovo od njenog osnutka – prvi put je obukao crveno-žuti dres još 1997., a u međuvremenu je postao igrač s najviše nastupa (115) i najbolji strijelac u povijesti s 11 golova. Impresivno kada se uzme u obzir koliko rijetko Andora zabija golove te da Lima igra na poziciji stopera.

Ildefons Lima protiv Laurenta Blanca 1998. (Foto: AFP) Ildefons Lima protiv Laurenta Blanca 1998. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

''Stojimo nogama čvrsto na zemlji, ali želimo uživati u trenutku. Godina bez poraza je nezamisliva. Već jedna ili dvije utakmice bez poraza je uspjeh, onda možete zamisliti što ovo znači za nas'', rekao je.

Kapetan je otkrio i da je momčad dobila bolje uvjete nego ranije- tako su, primjerice, uoči pobjede protiv Lihtenštajna, kojom su počeli aktualni niz neporaženosti, bili u karanteni. Njegova prognoza nakon pobjede protiv San Marina se obistinila i Andora je ušla u najbolji period svoje nogometne povijesti.

Andora je ostala neporažena u osam od posljednjih 13 utakmica, čime su izjednačili učinak iz perioda od 15 godina između 2002. i 2017. U posljednjih su 17 mjeseci upisali tri od svojih šest pobjeda u cijeloj povijesti.

"Nismo vjerovali da ćemo dosegnuti ovu razinu"

Između rušenja San Marina i Lihtenštajna, smjestila se i možda najveća pobjeda u povijesti – protiv Mađarske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U lipnju 2017. slavili su s 1:0 na domaćem terenu golom Marca Rebesa i srušili reprezentaciju koja se u vrlo dobrom svjetlu predstavila na Europskom prvenstvu godinu dana ranije.

Ildefons Lima protiv Harisa Seferovića (Foto: AFP) Ildefons Lima protiv Harisa Seferovića (Foto: AFP) (Foto: Afp)

''Nismo nikad vjerovali da ćemo dosegnuti ovu razinu, ali kada ponovno pogledamo utakmice, vidimo da je sve bilo zasluženo'', rekao je Koldo Alvarez, bivši vratar i izbornik od 2010. godine.

Reprezentativci Andore puni će samopouzdanja otputovati na sljedeću utakmicu Lige nacija – natjecanje koje su pohvalili jer im povećava broj natjecateljskih utakmica protiv momčadi sličnog ranga.

''Ovo natjecanje daje nam priliku za natjecanje i napredak'', zaključio je kapetan Lima, koji je nakon 20 godina poraza i u najboljem slučaju remija, s 38 godina dočekao svoje trenutke sreće u reprezentaciji Andore.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider