Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ugovor koji sve govori

Loše vijesti za Real Madrid: Velika prepreka pred Kraljevima, Neymar blizu povratka

PSG je potpisao bogati sponzorski ugovora s Nikeom…

Momčad PSG-a (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zvijezda PSG-a Neymar odradio je u subotu prvi trening od početka do kraja nakon ozljede stopala u siječnju ove godine, a zbog koje je propustio 16 utakmica, uključujući i za PSG kobni okršaj s Manchester Unitedom u osmini finala Lige prvaka.

Brazilac je bio nasmiješen i dobro raspoložen što bi trebalo značiti da se dobro oporavio. Nije jasno hoće li biti u momčadi PSG-a za današnji derbi s Lilleom na Pierre-Mauroyu, no zacijelo će sudjelovati u završnim utakmicama sezone.

Krah PSG-a doveo do bolesne ponude Reala: 350 milijuna eura za Neymara! Neymar, Cavani i Mbappe (Foto: AFP) Neymar plače na proslavi rođendana (Screenshot) Neymar (Foto: AFP)

PSG protiv drugoplasiranog Lillea ima šansu i matematički potvrditi novi naslova prvaka, šesti u posljednjih sedam sezona. Iako imaju utakmicu manje od Lillea, Parižani su prvi na ljestvici s čak dvadeset bodova prednosti, a do kraja prvenstva Lille mora odigrati još sedam utakmica.

Neymar se oporavio od ozljede

PSG je i prošlom kolu mogao potvrditi obranu naslova prvaka da je slavio protiv Strasbourga na Parku prinčeva. Thomas Tuchel odlučio je odmoriti neke igrače, pa je na kraju završilo 2:2. Ovaj put PSG bi trebao igrati s najjačim snagama.

Real u grdnim problemima: Evo zašto će teško stvoriti novu šampionsku momčad Momčad Real Madrida (Foto: AFP) Zinedine Zidane (Foto: AFP) Rakitić i Modrić (Foto: AFP) +3 Slavlje Reala (Foto: AFP)

Budući da je prvenstvo odavno riješeno te da je PSG ispao iz Lige prvaka, ovih dana puno uzbudljivije bilo je u kancelarijama pariškog kluba. Francuski i španjolski mediji pišu da je PSG potpisao novi sponzorski ugovor s dobavljačem sportske opreme Nikeom.

Ugovor je produljen za tri godine i sada će trajati do 2023. Spekulira se da je PSG dobio veliko povećanje ugovora te da je po tome na razini najvećih europskih klubova, čime su Parižani potvrdili daljnje jačanje klupskog branda.

PSG potpisao bogat ugovor s Nikeom

Ugovor je za PSG iznimno važan zbog najmanje dva razloga. Prvo, omogućit će mu lakše ispunjavanje uvjeta FIFA-ina financijskog fair-playa, prema kojem klub ne smije trošiti više nego što zarađuje. U prijevodu to znači da PSG neće morati prodavati igrače ili će morati manje prodavati kako bi zadovoljio te uvjete.

Drugo, produljenje ugovora s Nikeom prilično je znakovito i po pitanje bliske budućnosti Kyliana Mbappea, mlade superzvijezde pariškog kluba na koju je bacio oko veliki Real Madrid. Mbappe je velika želja Reala i njegova trenera Zinedine Zidanea, no do tog "svemirskog transfera" jako teško će doći. Ne kažemo da je nemoguće, ali puno toga govori da od toga neće biti ništa, barem ovog ljeta.

Evo koga Zidane želi zadržati po svaku cijenu, a koga dovesti: Real pikira dva velika talenta, Barca ugrožena Momčad Real Madrida (Foto: AFP) Malcom slavi pogodak protiv Reala s igračima Barcelone (Foto: AFP) David Neres i igrači Ajaxa slave pogodak protiv Reala (Foto: AFP) +8 Igrači Real Madrida (Foto: AFP)

Nike je sponzor PSG-a, ali ujedno i Mbappea. Posve je logično zaključiti da je Nikeu jako bitno da Mbappe ostane u Parizu. Mladi Francuz je uz Neymara najveća zvijezda kluba i cijele lige.

Real će teško do Mbappea

Mbappe je sasvim sigurno i najveća zvijezda francuskog nogometa općenito. Štoviše, nakon što su Tricolori osvojili naslov svjetskog prvaka, postao je francuska ikona. Njegova popularnost je velika i u svjetskim razmjerima. Mnogi mu proriču da je budući najbolji igrač svijeta i dobitnik Zlatne lopte.

Mbappe je jamačno jedan od glavnih razloga zašto je Nike pristao značajno povećati svoja sponzorska ulaganja u pariški klub. Američka tvrtka očito računa na daljnji rast PSG-a, a to će teško biti moguće ako bude prodavao najbolje igrače.

Navijači Reala brutalno se obračunali s velikom zvijezdom: Žele ga dva diva i ambiciozni izazivač Gareth Bale, Karim Benzema i Luka Modrić (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) +3 Gareth Bale i Frenkie de Jong (Foto: AFP)

Osim toga, ne treba zaboraviti da je Real Madrid vezan uz Nikeova najveća rivala, njemački Adidas. Amerikancima zacijelo ne odgovara previše da njihova najveća zvijezda prijeđe u klub koji pod svojim patronatom drži najveći konkurent.

Marketinški gledano ostanak Mbappea u PSG-u čini se idealnim za Nike u ovom trenutku. PSG je vezan za Nike, Pariz i Francuska su ponajveće europsko tržište, a Mbappe je nedodirljiva zvijezda u svojoj domovini. U takvoj kombinaciji prodaja dresova i ostali financijski učinci ne mogu podbaciti.

Vlasnici PSG-a žele kupiti engleski klub

Zanimljiva je i informacija da prebogati vlasnici PSG-a, odnosno fondacija Qatar Sports Investments namjerava ući i na englesko tržište. Navodno Katarani razmatraju kupovinu jednog od drugoligaških klubova s velikom navijačkom bazom.

Namjera im je u kratkom roku napraviti stabilnog prvoligaša, a možda i nešto više. Na meti su im navodno dva bivša europska prvaka Aston Villa i Nottingham Forest te londonski Queens Park Rangers.

L'Equipe otkrio: Real spremio bogatstvo za udar na konkurenciju, ali klubovi imaju čime uzvratiti \'\'Casino Royal\'\' u Madridu (L\'Equipe) Kylian Mbappe (Foto: AFP) Kylian Mbappe (Foto: AFP) +2 Ivan Rakitić i Paul Pogba (Foto: AFP)

Problem je za Katarane što po pravilima UEFA-e isti vlasnik ne može imati dva kluba u njezinim europskim kupovima. Ako bi oba kluba izborila pravo natjecanja u Ligi prvaka ili Europskoj ligi, mora li bi se promijeniti vlasnička struktura jednog od njih ili bi jedan morao odustati od nastupa u Europi.

Možda Katarani imaju nekog asa u rukavu. Na primjeru kupovine Neymara i Mbappea pokazali su da su domišljati u pronalaženju rupa u pravilnicima, posebice ako im se još progledava kroz prste, kao što mnogi misle da su učinili FIFA i UEFA. Novac ponekad čini čuda.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider