Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
KAKVA BI TO PRIČA BILA

Netflix je neplanirano dokumentirao njihov blam, a danas Crne mačke mogu doći na korak do nečega što nitko nije uspio

Večeras se igra uzvratna utakmica polufinala kvalifikacija za Premier ligu između Lutona i Sunderlanda.

Navijači Sunderlanda (Foto: Profimedia)

Proljeće 2017. godine nešto je što bi navijači Sunderlanda najdradije izbrisali iz svojih sjećanja. Svi kojima je ovaj mali veliki klub pri srcu. To rezultatski užasno proljeće, Crne mačke su ispale iz Premier lige.

Kažem veliki mali, jer je u pitanju klub koji dolazi iz grada od 170 tisuća stanovnika. Između ostalog to je jedan od rijetkih gradova gdje ćete, kad guglate njegovo ime, prvo ponuđeno dobiti klub, a tek onda grad. Zapravo, grad i klub su jedno u svakom pogledu, jer rijetko gdje na svijetu postoji neka toliko povezana zajednica stanovnika i nekog sportskog kolektiva.

Netflix je trebao ispričati bajku, a završilo je tragedijom

To se najbolje moglo vidjeti i u Netflixovom serijalu Sunderland Til' I Die. Fenomenalno snimljenom, na način da se prikaže baš ta povezanost zajednice i kluba. Dokumentarnom serijalu u kojem su jednako važni likovi igrači, treneri i vodstvo kluba, kao i razni stanovnici koji su se našli pred kamerom. 

Neki će reci da Sunderland nema puno toga, pa je zbog toga tolika povezanost grada i kluba. Građani će reći da zapravo imaju sve i da to za ništa na svijetu ne bi mijenjali.

Nažalost, taj serijal nije ostvario svoj prvobitni cilj. Ugovoren je nakon ispadanja iz Premier lige, uz ambiciju da se dokumentira ekspresni povratak. Umjesto toga, dobila se sezona serija u kojoj je dokumentirano još jedno ispadanje, ovog puta u League One, treći razred engleskog nogometa. I to još jednom kao posljednja momčad lige, od njih ukupno 24. A Sunderland je po Transfermarktu ušao u sezonu kao šesta najvrjednija momčad lige.

Sjajni serijal je ugašen nakon druge sezone

Snimljena je i druga sezona, u kojoj se pratio pokušaj povratka u Championship, a završila je razočaranjem na Wembleyu, porazom od Charltona u posljednjoj utakmici kvalifikacija. Serijal je onda ukinut, odnosno odustalo se od treće sezone. No, i dalje je vrijedan gledanja, ne propustite ako imate priliku. Upravo zbog te povezanosti, koja se zapravo u tako teškim vremenima još više očitovala.

Proveo je Sunderland još tri sezone u trećem rangu, redovno pristojno punivši svoj Stadium of Light, na koji stane 48 tisuća gledatelja. Redovno su isto tako imali prosječnu posjetu veću i od većine članova Champonshipa, pa čak i od mnogih Premierligaša.

Prošle sezone napokon su dočekali promociju u Championship i to se glasno proslavilo. Ali se ozbiljno odmah krenulo raditi, da im se ne bi ponovila noćna mora. Skupili su po vrijednosti osmu momčad lige, no cilj je bio samo jedan, sigurno mjesto u sredini ljestvice i gradnja budućnost, s ciljem povratka u Premier ligu.

Na kraju su iznenadili sami sebe, kroz dramu posljednjem kola završili šesti i plasirali se u kvalifikacije. Njih su započeli sjajno, na njihovom stadionu pao je Luton rezultatom 2:1 i danas je na redu uzvrat.

Crne mačke na taj uzvrat odlaze s nizom od 12 utakmica bez poraza. Nastavak tog niza odvest će ih 27. svibnja na Wembley, na najvrjedniju utakmicu svjetskog nogometa.

Prilika za bajku koju možemo svi uživo pratiti

Izbore li povratak u Premier ligu, Sunderland će postati prva momčad u povijesti engleskog nogometa koja je unutar deset godina doživjela back-to-back (godinu za godinom) ispadanje iz lige te back-to-back promociju, odnosno ulazak u višu lige. Ujedno tek treća momčad u povijesti Premier lige koja je u dvije sezone ušla iz League One u Premier ligu (nakon Norwicha 2011. godine i Southamptona 2012. godine). 

Klub je to koji se preporodio nakon mu je predsjednik u veljači 2021. godine postao Kyril Louis-Dreyfus, tada 25-godišnji francuski milijunaš. Nešto više od godinu dana kasnije postao je većinski vlasnik, a sad bi ga mogao uvesti u Premier ligu.

Gdje je sad Netflix, kad je najpotrebniji? Nažalost, nema ga, ali tu smo mi da na što bolji način ispričamo ovu bajku. Samo se mora ostvariti. Njeno pretposljednje poglavlje piše se večeras od 21 sat.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider