Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
šaptač talentima

Nijemci otkrili stvari o Bjelici koje ni većina Hrvata ne zna: Iskopali mnoge detalje

Njemački mediji predstavili su novog šefa Union Berlina Nenada Bjelicu tamošnjoj javnosti i istaknuli kako je poliglot koji razvija mlade igrače, a oni koji su igrali pod njim biraju riječi kojima ga opisuju.

Nenad Bjelica i Sergej Jakirović (Foto: Goran Stanzl/Pixsell)

Hrvatski trener Nenad Bjelica preuzeo je Union Berlin u nedjelju i već odradio novi trening, a njemački mediji sad kopaju na sve strane ne bi li što prije upoznali tamošnju javnost s novim čovjekom.

Tiražni Bild otkrio je nekoliko stvari o novom imenu u njemačkoj Bundesligi, a mnogi od tih detalja nisu nikad procurili ni u hrvatsku javnost.

Nenad Bjelica Bjelicu čeka "pakao" u Berlinu: Zastrašujući ritam donosi okršaje s Bayernom i Realom divider

Primjerice, malo je poznato da je svojedobno jednog od svojih igrača primio pod vlastiti krov. Riječ je o španjolskom nogometašu Jacobu Ynclanu (39) koji je živio u njegovoj kući. Bjelko ga je doveo u Wolfsberger AC, koji je vodio od regional lige od austrijske Bundeslige, ali Španjolcu se bilo teško priviknuti na život u toj zemlji.

Mučio se jer nije znao jezik pa ga je Bjelica, koji odlično govori španjolski, uselio pod vlastiti krov sa suprugom i dvojicom sinova na tri mjeseca. I čini se kako je uspio jer je Ynclan kasnije postao starter u WAC-u, a Bjelica pokazao kako nije samo dobar trener, nego i čovjek.

Lothar Matthaeus Lothar Matthaeus žestoko udario po Bjelici: Komentar je brzo došao do Hrvatske divider

Mnogi njegovi tadašnji igrači s radošću se sjećaju vremena pod njim. Kažu kako je uvijek imao dobar odnos s igračima jer je iskren, jak karakter i zna što hoće, govori njegov nekadašnji igrač Michael Liendl.

Poznavanje španjolskog jezika pomoglo mu je prilagoditi Španjolca na Austriju, a poznavanje njemačkog jezika pomoći će mu na prilagodbu na Bundesligu. Nijemci ističu kako je talentiran poliglot, jer uz spomenute jezike i materinji hrvatski, govori još engleski, poljski, talijanski i francuski. Doduše, ima austrijski naglasak jer mu je u osobnoj još uvijek Klagenfurt zaveden kao prebivalište.

Nenad Bjelica Bjelica će na zimu opustošiti Supersport HNL sad kad je na klupi Uniona: "Bilo bi logično..." divider

Njegov stariji sin Luka (26) igrao je za drugu momčad Austrije Klagenfurt, a pod ocem je radio kao asistent u Poznanu i Trabzonsporu, a kako tečno govori njemački, mogao bi oca slijediti i u Union jer mu razvoj mladih igrača, a valjda i mladih trenera, nije stran.

Nijemci ističu kako je upravo on bio trener koji je razvio talente kao što su Dani Olmo i Joško Gvardiol u superzvijezde koje su danas.

Nenad Bjelica Nenad Bjelica ima novi posao: Bundesligaš ga predstavio na hrvatskom jeziku divider

"Jako je komunikativan trener i s njim uvijek znaš na čemu si. Daje jasne naredbe i jasno mu je što je momčadi potrebno. Gotovo sve momčadi u kojima je radio ostavio je u boljoj situaciji nego u kojoj ih je našao i razvio je mlade igrače", priča njegov bivši igrač Michael Sollbauer.

U Austriji je, sudeći po ovim izjavama, ostavio dubok trag, a iako je u Italiji proveo tek nešto više od jedne sezone u Speziji, ostavio ga je čini se i na Apeninima, jer ga tamošnji navijači obožavaju, a kolega Armando Napoletano napisao mu je biografiju na 102 stranice.

Tablica Bundeslige:

Standings provided by Sofascore

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider