Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Nebeska simbolika: Profesor Kroos i maestro Modrić, najbolji duet milenija i zadnja njemačka superklasa

Real Madrid osvojio je 15. naslov prvaka Europe pobijedivši 2:0 Borussiju Dortmund u finalu Lige prvaka na mitskom Wembleyju…

Toni Kroos i Luka Modrić podižu pokal Lige prvaka (Foto: Afp)

Nogomet je jednostavna igra u kojoj 22 igrača trče za loptom, ali na kraju uvijek pobjeđuje Real Madrid.

Luka Modrić FOTO Dinamo poslao poruku Modriću nakon osvajanja Lige prvaka divider

Parafraza Linekerove slavne izjave o njemačkoj reprezentaciji prenesena u klupski nogomet. Nijemci već odavno ne pobjeđuju, ni u reprezentativnom nogometu, a ni u klupskom.

Ne pobjeđuju jer više nemaju klase kakve su imali. Sjetite se one Borussije u finalu protiv Juvea 1997. Kada pogledate tu momčad i kada pogledate tko je igrao u napadu, sve je jasno. Da je Borussia na travnjaku Wembleyja imala, recimo, jednog Karl-Heinza Riedlea, vjerojatno bi sve bilo drukčije. Ne kaže se uzalud da je u nogometu najteže postići pogodak. Ali sve je to što bi bilo da je bilo…

Presudila je klasa, nogometna, a ne atletska 

I prije utakmice bilo je prilično jasno tko će slaviti. Kako i na koji način, nije važno. Bili bolji ili lošiji na terenu, Kraljevi pobjeđuju. Ovaj put na veliku radost Dinama i njegovih navijača.

Moglo se čak pretpostaviti da će Borussia Dortmund imati šanse, ali isto tako da ih neće znati iskoristiti. Real je po običaju svoje iskoristio i to je to. Sukus nogometne igre koja se igra za golove, a ne za sprintove. Sprint bez tehnike i završnice ne znači mnogo, zapravo ništa.

Toni Kroos i Luka Modrić u zagrljaju VIDEO Pogledajte scenu za pamćenje: Kroos otišao u mirovinu, a zamijenio ga je neuništivi Modrić divider

Na kraju je presudila klasa. Nogometna, ne atletska. Toni Kroos oprostio se od Reala i klupskog nogometa na kraljevski način. Odigrao je profesorski. Na Sofascoru ocjenjen je s daleko najboljom ocjenom (8,2). Po mnogima najbolji igrač finala. Možda i zadnja njemačka superklasa i kako stvari stoje, tko zna kada će Nijemci ponovno imati takvog igrača.

Nebeska simbolika: Profesor Kroos i maestro Modrić

Kroos je izašao s ovacijama tribina. Kakva simbolika: zamijenio ga je hrvatski maestro Luka Modrić. Nećemo pretjerati ako kažemo da su jedan od najboljih veznih dueta zadnjih dvadesetak godina, a možda i svih vremena.

Obojica imaju po šest Liga prvaka. Modrić svih šest s Realom, Kroos pet s Realom i jednu s Bayernom. Kroos ima i naslov svjetskog prvaka, pa se može reći da je imao briljantnu, fantastičnu, ma nevjerojatnu karijeru.

Bio je jedan od najboljih njemačkih igrača na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, jedan od najboljih u finalu, mnogi će reći da je zaslužio i Zlatnu loptu ispred Lionela Messija.

Zadnji ples na Euru

Oprostio se od klupskog nogometa, ali još nije kraj. Vratio se u njemačku vrstu i nastupit će na Euru. Od velikih trofeja jedino mu nedostaje baš taj. Hoće li uspjeti, teško je reći. Modrić ima isti san, možda ukrste koplja u zadnjem plesu.

Sigurno će mu biti puno teže nego s Realom jer panzeri više nisu ni sjena stroja koji je nekoć gazio sve pred sobom. Hrvatska je zadnjih godina daleko uspješnija. Iako za Nijemce više ne vrijede stare pobjedničke fraze i ni blizu nemaju strahopoštovanje suparnika koje su nekoć imali, u nogometu se ipak nikad ne zna. Osim kada igra Real u finalu Lige prvaka… 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider