Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kreće Bundesliga

Derbi za prvaka gledat će cijeli svijet: Poznato kada će Bayern na noge Borussiji Dortmund

Njemačka Bundesliga prva je velika europska liga koja se vraća u pogon nakon panedmijske krize...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zauzmite položaje, udobno se smjestite - nogometna sezona konačna se nastavlja.- Oči cijelog svijeta uprte su u Njemačku. Bundesliga prva je velika europska liga koja se vraća u pogon nakon panedmijske krize.

U subotu je na rasporedu šest utakmica 26. kola. Sve počinju u 15:30, a najveću pažnju privlači ogled ruhrski derbi – u Dortmundu se sastaju stari rivali Borussia i Schalke. U nedjelju su na rasporedu još dvije utakmice, vodeći Bayern gostuje u Berlinu kod Uniona (18:00). Werder i Bayer zaključuju kolo u ponedjeljak večernjom utakmicom (20:30).

gol expired Kakav gaf: Spada u rizičnu skupinu, a prekršio pravila karantene zbog paste za zube divider

Na tribinama neće biti gledatelja, bit će postavljani kartonski navijači da se stvori privid kakve-takve atmosfere, neke televizije će puštati simulaciju buke, no nakon dva mjeseca apstinencije od nogometa mnogima to jamačno neće previše smetati da sjednu pred televizijske ekrane i konačno pogledaju vrhunski nogomet.

"Bundesligu će gledati milijarde ljudi"

„Bundesliga će biti jedina koja će se prenositi diljem svijeta. Pretpostavljam da će nas gledati milijardu ljudi“, kazao je izvršni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge u razgovoru za Bild.

Rummenigge je predvodio kolonu bundesligaških dužnosnika koji su se zalagali za što brži povratak na travnjake.

„Bit će to sjajna reklama za njemački nogomet, za našu Bundesligu, ali i za čitavu državu, posebno za njemačku političku scenu koja je to omogućila pametnim mjerama“, slavodobitno je istakao Rummenigge.

Mudro Kalle u prvi plan gura politiku. Svjestan je da bez njene dozvole povratak na travnjake ne bi bio moguć. Na plenumu 36 prvoligaških i drugoligaških njemačkih klubova, koji je održan u četvrtak, donijete su neke bitne odluke, ali i jedna bitna odluka je prolongirana.

Nova pravila

Klubovi su prihvatili prijedlog prezidija DFL-a o pomicanju datuma završetka lige. Odlučeno je da će se sezona moći završiti ako bude potrebe i poslije 30. lipnja. Prihvaćen je i prijedlog promjene pravila izmjene igrača. Do daljnjeg će biti dopušteno napraviti pet izmjena u tri navrata, uključujući i poluvrijeme, kako se igra ne bi previše cjepkala. Bit će dozvoljeno uvesti najviše dva igrača odjednom.

Klubovi su odbili ideju proširenja lige ako se sezona zaključi, no u zraku je ostalo vijesti što će biti ako se sezona ipak prekine. Osam prvoligaških klubova usprotivilo se prijedlogu prezidija da se poštuju dosadašnje regule ulaska i ispadanja iz lige, čak i ako se sezona naprasno prekine. Najglasniji je bio Werder, odnosno njegov predstavnik Marco Bode.

gol expired Cristiano Ronaldo objavio fotku samo u gaćama: Osim žena uživaju i čelnici Juventusa divider

Nekoć moćni klub iz Bremena na pretposljednjem je mjestu i jasno je da mu nikako nije odgovarao prijedlog o prihvaćanju zatečenog stanja. Odlučeno je da se to pitanje još malo razbistri u sljedeća dva tjedna.

Navijači žele proširenje, klubovi ne žele

Iako sve ankete pokazuju da navijači žele proširenje dviju elitnih liga na 20 klubova, klubovi to uporno odbijaju. Bundesliga prvi i posljednji put igrala s 20 klubova u sezoni 1991./1992. Nakon ujedinjenja Njemačke Bundesliga je proširena, no samo na jednu sezonu.

Iako je Njemačka po broju stanovnika osjetno veća od Engleske, Italije, Francuske i Španjolske, dugogodišnji je stav da se liga ne širi. Nekoć je opravdanje bilo da se na taj način štiti reprezentacija. Kao igrači imaju manje utakmica i odmorniji će stići na velika natjecanja, iako je bilo i razdoblja kada su najbolji njemački nogometaši u velikom broju igrali u inozemstvu, posebice u talijanskoj Serie A, pa su opet dominirali europskim i svjetskim prvenstvima. Zapravo je pravi razlog financijske prirode.

Klubovi se boje da će biti više gladnih usta, a da će kolač ostati isti. Drugim riječima rečeno, više klubova dijelilo bi istu svotu novca od televizijskih i marketinških prava. Dakle, klubovi koji su standardni prvoligaši i drugoligaši dobivali bi manje kada bi se kolač raspodijelio na 40 klubova. Sve dok ne bude ostvaren potencijal za veće prihode, vjerojatno neće biti ni proširenja. Trenutačna ekonomska kriza je samo utvrdila te stavove koji se neće tako lako mijenjati.

Derbi Borussije Dortmund i Bayerna odučit će o prvaku

Što očekivati od nastavka sezone? Budući da nije bilo utakmica i da igrači nisu mogli normalno trenirati, teško je procijeniti tko bi mogao biti u kakvoj formi. Stoga neki očekuju velika iznenađenja na startu. Po logici stvari, pravilo o pet izmjena više odgovara bogatijim momčadima koje imaju šire rostere, no to je vrlo varljivo pitanje. Vidjet ćemo kako će se igrači snaći igrajući pred praznim tribinama.

Vraća se Bundesliga, tko će biti prvak?

Ukupno glasova:

U Njemačkoj su stadioni poslovično rasprodani, Bundesliga u pravilu ima najveći prosjek gledatelja, pa je lako zaključiti da igrači nisu baš navikli na komornu atmosferu. No, to ipak ne bi trebao biti preveliki problem. Možda tek na početku. Kad utakmica krene, nogometaši ionako na sve zaboravljaju i koncentriraju se samo na nogomet.

DFL je objavio raspored i satnice za sljedeća tri kola. To je bitno jer se u 28. kolu sastaju Borussia Dortmund i Bayern. Osim što se sudar tih klubova posljednjih 20-25 godina smatra najvećim derbijem njemačke lige, radi se o dvije momčadi koje su trenutačno najveći favoriti za naslov prvaka. Leipzig je u zadnje vrijeme posustao i sada mu se daju manji izgledi.

Bayern veliki favorit 

Bayern ima 4 boda više od drugoplasirane Borussije pa je logično da William Hill plaća okladu „Bayern prvak“ sa samo 1,22, dok je na Dortmund 6, a na trećeplasirani Leipzig 10. Utakmica je na rasporedu 26. svibnja, dakle u utorak. Igra se u Dortmundu i počinje u 18:30. Tu bi utakmicu doista mogao gledati cijeli svijet.

Puno toga će ovisiti o sljedeća dva kola. Ako Bayern poveća prednost, tenzije će vjerojatno pasti. Ako Borussia smanji prednost, situacija će se maksimalno zakomplicirati. Nakon ogleda sa Schalkeom, koji dobro stoji na ljestvici, ali je u teškoj financijskoj situaciji, Borussia ide na gostovanje u Wolfsburg, dok Bayern nakon susreta s Unionom u Berlinu dočekuje Eintracht. Obje utakmice ne čini se kao pretežak izazov za Bayern, ali okolnosti nisu baš normalne, tako da je sve moguće.

gol expired Sudar strašnih UFC nokautera: Hoće li Overeem opet morati direktno u bolnicu? divider

Jasno je da je stanka utjecala na fizičku spremu igrača, intenzitet utakmica ništa ne može sasvim nadomjestiti, no ne zna se pouzdano kakva je točna situacija. Sve ovisi od igrača do igrača. Fizička sprema u principu je stvar genetike. Nemaju svi nogometaši iste tjelesne sposobnosti.

Povratak u formu

Nekima treba više vremena da se vrate u formu, nekima manje. Sve ovisi. Za očekivati je da se profesionalni nogometaši nisu zapuštali ni u karanteni. Nadaleko je poznata njemačka disciplina pa se može pretpostaviti da nećemo vidjeti bundesligaške igrače koji se jedva vuku po terenu.

Osim toga, stanka je nekima i dobro došla, posebice onima koji su se oporavljali od težih ozljeda. Svi su nogometaši dobili priliku zaliječiti sitne ozljede koje vuku kroz sezonu. Zar se konstantno ne žale kako igraju u nemogućem ritmu!? Eto, iznenada su dobili priliku da se odmore i napune baterije.

Možda ispadne da im je ova stanka došla kao naručena. Naša je procjena da im u prosjeku neće trebati tako puno, kako se gdjegod može čuti, da se vrate u formu. No, u prva dva-tri kola nastavka vjerojatno će se svi pomalo tražiti.

Donosimo popis ozlijeđenih i oporavljenih igrača po momčadima u odnosu na posljednje kolo:

FC Bayern:

Ponovno spremni: Lucas Hernández, Robert Lewandowski

Nedostaju: Philippe Coutinho (ozljeda gležnja), Niklas Süle (napredni trening, puknuće križnog ligamenta), Corentin Tolisso (ozljeda ligamenta, gležanj).

Borussia Dortmund:

Nedostaju: Emre Can (mišićni problemi), Marco Reus (trening, ozljeda mišića), Nico Schulz (mišićni problemi), Axel Witsel (mišićni problemi), Dan-Axel Zagadou (puknuće vanjskog ligamenta)

Upitan: Jadon Sancho (problemi s mišićima)

RB Leipzig:

Ponovo spreman: Kevin Kampl

Nedostaju: Ethan Ampadu (problemi s leđima), Emil Forsberg (tonzilitis), Dayot Upamecano (5. žuti karton)

Upitni: Ibrahima Konaté (puknuće mišićnih vlakana u fleksoru kuka), Willi Orban (ozljeda koljena)

Borussia Moenchengladbach:

Nedostaju: Denis Zakaria (ozljeda koljena), Fabian Johnson (mišićni problemi)

Upitni: Christoph Kramer, Lars Stindl (obojica s lakšim ozljedama)

Bayer Leverkusen:

Ponovo spremni: Nadiem Amiri, Lars Bender, Sven Bender

Nedostaje: Kevin Volland (napredni trening, problem s gležnjom)

FC Schalke 04:

Ponovo spremni: Daniel Caligiuri, Juan Miranda, Salif Sané, Suat Serdar

Nedostaju: Omar Mascarell (trening nadogradnje, tetive u području adduktora), Benjamin Stambouli (fraktura tarzalne kosti)

Upitan: Ozan Kabak (napredni trening, fraktura poprečnog procesa)

VfL Wolfsburg:

Nedostaju: Ignacio Camacho (trening oporavka, problemi sa gležnjem), Yannick Gerhardt (prijelom čeljusti), Josuha Guilavogui (trening oporavka, iritacija koljena), Wout Weghorst (5. žuti karton), William (ruptura ligamenta)

SC Freiburg:

Ponovo spreman: Christian Günter

Nedostaje: Lukas Kübler (napredni trening, ozljeda koljena)

TSG Hoffenheim:

Nedostaju: Sargis Adamyan (napredni trening, ozljeda gležnja), Ishak Belfodil (puknuće križnog ligamenta), Andrej Kramarić (problemi sa gležnjem)

Upitan: Munas Dabbur (ozljeda koljena)

1. FC Köln:

Nedostaje: Rafael Czichos (napredni trening, problem vratnih kralježaka)

Upitni: Niklas Hauptmann (oporavak nakon infekcije koronavirusom), Ismail Jakobs (oporavak nakon infekcije koronavirusom)

Union Berlin:

Nedostaju: Sheraldo Becker (ozljeda potkoljenice), Laurenz Dehl (ozljeda koljena), Marvin Friedrich (crveni karton), Akaki Gogia (trening snage, suzenje križnog ligamenta)

Upitni: Sebastian Andersson (problemi s koljenom), Yunus Malli (pozitivan test na koronavirus), Maurice Schwiermann (ozljeda bedra)

Eintracht Frankfurt:

Ponovno spremni: Bas Dost, Gelson Fernandes, Lucas Torro

Upitni: Erik Durm, Martin Hinteregger, Gonzalo Paciencia (problemi s mišićima), Marco Russ (deficit treninga nakon ozljede Ahilove tetive)

Hertha BSC:

Nedostaju: Vladimir Darida (5. žuti karton), Salomon Kalou (suspendiran iz kluba), Karim Rekik (križni ligamenti)

FC Augsburg:

Nedostaju: Simon Asta (križni ligamenti). Fabian Giefer (reakcija na stres), Julianieber (problemi s mišićima)

Upitan: Alfred Finnbogason (ozljeda koljena)

FSV Mainz 05:

Nedostaju: Stefan Bell (napredni trening, oštećenje hrskavice na gležnju), Jean-Philippe Mateta (crveni karton), Robin Zentner (križni ligamenti)

Fortuna Dusseldorf:

Nedostaju: Adam Bodzek (potkoljenica), Dawid Kownacki, Alfredo Morales, Zack Steffen (ozljeda unutarnjeg ligamenta u koljenu), Tim Wiesner (ligamenti)

Werder Bremen:

Ponovo spreman: Philipp Bargfrede

Nedostaju: Niklas Füllkrug (ruptura križnog ligamenta), Davy Klaassen (5. žuti karton), Kevin Möhwald (ozljeda koljena), Claudio Pizarro (ozljeda butnog mišića), Ömer Toprak (ozljeda ligamenata), Ludwig Augustinsson (mišićni problemi)

SC Paderborn:

Nedostaju: Luca Kilian (ozljeda mišića), Streli Mamba (ozljeda tetiva) 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 Nova pravila promijenila doživljaj borbi u UFC-u

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider