Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Najveći poraz Krznara i Dinamovih šefova: Suparnici u HNL-u više se ne boje Modrih. Ako izgube od Hajduka, može biti kasno za šok terapiju

Nakon poraza od Rijeke i ispadanja iz Hrvatskog kupa, Dinamo će vjerojatno tražiti novog trenera...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Treneru Dinama Damiru Krznaru sada je već dogorjelo do noktiju. Nakon što su Modri izgubili od Rijeke u četvrtfinalu Hrvatskog kupa, što je zasigurno veliki udarac za hrvatskog prvaka, smjena se čini sasvim logičnim potezom. U trenutku pisanja ovog tekst još nije stigla vijest iz Maksimira, ali čini se da Krznaru nema spasa.

Da je samo taj poraz u pitanju, ne bi bilo toliko zabrinjavajuće. U zadnjih deset utakmica Dinamo je pobijedio samo četiri puta, a pretrpio je dva poraza i četiri puta odigrao neriješeno. Za standarde Dinama jako loša statistika.

Dojam pogoršava podatak da je Dinamo primio pogodak u svakoj od zadnjih šest utakmica, a u nedjelju se igra najveći derbi hrvatskog nogometa – u Maksimir stiže osokoljeni i razgoropađeni Hajduk, koji je Lokomotivi u Kupu podario „šesticu“, a prije toga je pod novim trenerom Valdasom Dambrauskasom upisao tri pobjede zaredom u Prvoj HNL. Dakle, Splićani su slavili četiri puta u nizu.

Dinamo promašuje, a prima lako

Dinamo promašuje u serijama, a uz to prelako prima golove. Krznarov izraz lica sve je govorio nakon utakmice. Razočaravajuće je izjavio:

"Rijeka je iz udarca zabila tri gola, a mi iz pregršt prilika nismo. Kad ne možete postići pogodak nakon 10 ili 12 udaraca, ne možete očekivati pobjedu. Bilo je već utakmica koje smo odigrali dobro, a na kraju smo izašli na koljenima. Sada je opet tako, prelako primamo golove, morali bismo biti malo pragmatičniji."

gol expired VIDEO Najluđi gol u povijesti rukometa? Golman obranio i u zadnjoj sekundi zabio za pobjedu divider

Trener Dinama nije se skrivao iz floskula. Kao i obično, Krznar je bio sasvim otvoren.

"Krivica je isključivo moja, preuzimam ju i od toga ne bježim. Ovo je veliki kiks, mora se to priznati jer Dinamo uvijek ganja trofeje. Ostali smo bez jednog trofeja i to je veliki minus. U toj atmosferi dočekujemo veliki derbi na Maksimiru. No nema vremena za tugovanje, već sutra se okrećemo Hajduku", zaključio je Krznar.

Hoće li Krznar dočekati najveći derbi na klupi Modrih?

Dinamo će sigurno igrati protiv Hajduka, no teško da će Krznar dočekati tu utakmicu na klupi hrvatskog prvaka?

Puno se toga već nakupilo, Dinamo rasipa bodove u prvenstvu, sad je ispao i iz Kupa, a u Europskoj ligi visi mu drugo mjesto i nastavak sezone u istom natjecanju.

gol expired Navijači Hajduka u par sati kupili sve ulaznice za Maksimir, ali stigla je i nova kazna na Poljud divider

Rezultati su najvažniji, a tu Krznar ne stoji bajno, barem za Dinamove standarde, a čini se da je još veći problem što se ne vidi napredak. Jedina konstanta je da nema konstante. Dinamo previše oscilira i nikako da uhvati dugoročniju formu. To se očekuje otpočetka sezone, ali nikako da se dogodi i tko zna hoće li se dogoditi.

Sumnje su se umnožile, a kad je tako, svaki trener u Dinamu mora računati na to da može dobiti otpusno pismo. Je li Krznar najveći problem, drugo je pitanje. Lamentiranja o loše odrađenom prijelaznim rokovima i nedostatku pravih pojačanja dolazi u fazu papagajskog ponavljanja.

Je li Krznar izvukao maksimum iz ove momčadi Dnama?

Ključno je pitanje je li Krznar izvukao maksimum iz materijala koji ima u rukama? Može li ova momčad više? Ako je procjena da može, a takav je dojam jer Dinamo u odnosu na konkurente u Prvoj HNL još uvijek ima najkvalitetniju momčad, onda je Krznarov udio u odgovornosti za lošije rezultate nesumnjiv.

Ako Krznar i preživi do utakmice s Hajdukom, teško da će se izvući ako ne pobijedi Bijele. Dinamovi šefovi jamačno razmišljaju što napraviti: isplati li se čekati ili je bolje ići u šok-terapiju. Ako Dinamo izgubi i od Hajduka, zaključak će biti da se zakasnilo s reakcijom.

gol expired Ronaldo "plače" na Instagramu jer nije dobio Zlatnu loptu, ostavio je komentar koji sve otkriva divider

U tom slučaju voda će doći do grla, obrana naslova prvaka bit će pod velikim upitnikom. Možda i ne toliko zbog bodovnog zaostatka koliko zbog psiholoških posljedica. Najveći rivali definitivno bi osjetili da Modri nisu nedodirljivi, svima bi im samopouzdanje poraslo do neba.

Suparnici u HNL-u više se ne boje Modrih

Najbolje se to vidi na Rijeci, koja očito više nema kompleks Dinama i u svakoj utakmici hrabro izlazi u nadigravanje, iako još uvijek ima, realno, slabiju momčad. Taj goropadni stav, autoritet i pobjednički mentalitet jako su bitni u nogometu. Kad se to izgubi, sve ide puni teže.

Dinamo na tom planu sve više posustaje, a suparnici se sve više dižu. U tom kontekstu treba sagledati situaciju u Plavim salonima. Ako se hitno ne reagira, sve još može biti puno gore. Poznata je stvar da se kola moraju zaustavljati prije nego što jurnu nizbrdo puno brzinom. Ako se to dopusti, jako teško se nešto može napraviti. U najmanju ruku mora se uložiti puno veća energija. 

Tko umjesto Krznara?

U Plavim salonima jamačno je jako vruće. Dinamo se već odvikao od ovakvih problema. Za povratak na staro i lagodniji život u domaćim natjecanjima potrebno je napraviti neke promjene. To je sada već očito. Krznara je lako smijeniti, no otvara se novo teško pitanje - koga postaviti?

Već sam pisao da se oko Maksimira već duže vrijeme šulja Ante Čačić. Neko vrijeme u kuloarima se spominjao čak i Igor Cvitanović, a zadnjih tjedana prvi favorit bio je Matjaž Kek.

Slovenski izbornik nedavno je oštro istupio, kazao je da su to sve naklapanja bez pokrića, no u nogometu se sve brzo mijenja, a figa je često u džepu. Vidjet ćemo što će donijeti sutra. Možda osvane Prosinečki. Ako Kek doista neće u Dinamu, nije nemoguće.

Može li Dinamo osigurati proljeće u Europskoj ligi?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider